Tarihi okaliptüsler tek tek yok oluyor
MUĞLA'da Sakar Geçidi’nden indikten sonra Gökova’yı Marmaris’e bağlayan ve 'Sevgi yolu' olarak anılan eski yolda tarihi okaliptüs ağaçları tek tek yok oluyor. Son olarak 3 ağacın devrilmesi bir kez daha çevrecilerin konuya dikkat çekmesine neden oldu. Çevre ve Turizm Gönüllüleri Başkanı Filiz Ersan, Akçapınar’daki okaliptüs ağaçlarının kurtarılması için yıllardır mücadele verdiklerini belirterek, "Bu ağaçların kurtarılması için bir çözüm bulunması şart" dedi.
MUĞLA - Muğla’nın Ula İlçesi Gökova beldesinden Akçapınar Köyü’ne kadar gelen ve her 2 yanında okaliptüs ağaçları bulunan yol, 1930 yılında köylüler tarafından imece usulüyle yapıldı. Yolun her iki kenarına 1936 yılında onlarca okaliptüs ağacı dikildi. O ağaçlar büyüyerek zamanla dallarıyla yolun üstünü kapattı ve gökyüzü görülmez oldu. Otomobilleriyle yıllarca bu yoldan Marmaris’e gidenler gördükleri manzaradan etkilendi. 1980’li yıllarda yeni yol yapılınca, eski yol nostalji yaşamak isteyenlerin güzergahı oldu. Dünyanın en uzun ağacı sınıfına giren, 100 metrenin üzerine ulaşabilen, bünyesinde 200 ila 1000 metreküp su bulundurması nedeniyle bataklık alanların kurutulması amacıyla dikilen okaliptüs ağaçları da her geçen yıl yaşlandı. 2000’li yılların başından itibaren de fırtınalar bu ağaçları devirmeye başladı. Son olarak 10 Şubat pazar günü 3 ağaç kökünden sökülerek devrilirken, biri de yan yatarak adeta bir köprü oluşturdu.
Ağaçların durumu, ilk girişimini 12 yıl önce yapan Çevre ve Turizm Gönüllüleri Başkanı Filiz Ersan’ı bir kez daha harekete geçirdi. Ersan, 12 yıl önce Ula Kaymakamlığı'na resmi yazıyla başvurduklarını hatırlatarak şöyle konuştu:
"Kaymakamlık Muğla Özel İdare’den görevlilerin gelip ağaçları budayacağını ve yüklerinin hafifletileceğini söyledi. Ses- seda çıkmadı. Yine muhtarla görüştüm. Ağaçları budamanın prosedürü çok ağır olduğu için vazgeçilmiş denildi. Özel izin gerekiyormuş. İyi de bunu kaymakam yapamazsa başkaları nasıl yapsı? Bunlar çok eski ağaç olduğu için nasıl korunacak bilmek lazım. İklim değişti. Oradaki eski bataklık değişti. Bir çözüm şart."
ANIT AĞAÇ
Muğla Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri de ağaçlara müdahale etme şanslarının olmadığını bildirdi. Yetkililer, anıt ağaçlara müdahale şansları bulunmadığını, konunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nı ilgilendirdiğini, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nün isteği halinde bunları budayabileceklerini açıkladı.
ÇELİK KONSTRÜKSİYON
2005 yılında ise köklerinin yüzeysel kalarak çok derine inmeyen okaliptüslerin ağır gövdelerini korumak için, ağaçların çevresinde çelik konstrüksiyonlar yapılmasının düşünüldüğü, ancak maliyet nedeniyle gündeme gelmediği kaydedildi.