Tarım ve Orman Bakanlığı, vatandaşların sağlıklı gıdaya ulaşmasını sağlamak amacıyla yürüttüğü denetimlerin ardından taklit ve tağşiş yapılan ürünleri ifşa etmeye devam ediyor. Bakanlık, son yaptığı analizlerle birlikte baharat, et ve süt ürünleri, zeytinyağı, bal ve şarküteri ürünlerinde ciddi uygunsuzluklar tespit etti.
Yapılan testlerde, bazı ürünlerde insan sağlığını tehdit edecek düzeyde katkı maddeleri, yasaklı boya ve hayvansal içerikler bulundu. Tespit edilen hileli uygulamalar, hem tüketici güvenliğini hem de gıda sektöründe adil rekabeti tehdit ediyor.
UYGUNSUZLUK TESPİT EDİLEN BAŞLICA ÜRÜNLER:
Baharatlarda: Gıdada kullanımı yasak olan renkli boya tespit edildi.
Pide ve lahmacun harçlarında: Tek tırnaklı hayvan eti (eşek veya at eti) karıştırıldığı ortaya çıktı.
Pastırma, kebap ve köfte harçlarında: Tüketiciye belirtilmeden sakatat ve kanatlı eti kullanımı belirlendi.
Zeytinyağında: Tohum yağları karıştırılarak ürünün saflığı bozuldu.
Tereyağında: Bitkisel yağ ilavesi ile ürün doğallığını kaybetti.
Peynir ve süt ürünlerinde: Nişasta, natamisin gibi katkı maddeleri saptandı.
Manda yoğurdu olarak satılan bazı ürünlerde ise manda sütü bulunmadığı tespit edildi.
Sumakta: İnsan sağlığına zararlı gıda boyaları kullanıldı.
Bazı kıyma ve çikolata ürünlerinde ise yasaklı ilaç etken maddeleri tespit edildi.
BAKANLIKTAN UYARI: AMBALAJ VE İÇERİK ETİKETLERİNİ DİKKATLE İNCELEYİN
Tarım ve Orman Bakanlığı, vatandaşlara güvenilir gıda tüketmeleri konusunda uyarıda bulunarak, şüpheli ürünlerin güvenilirgida.tarimorman.gov.tr adresinden sorgulanabileceğini hatırlattı.