Sait, TARİŞ Yemta Genel müdürü Alican Okatan ve heyeti ile birlikte Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Bakan yardımcısı Fatih Çiftçi, Et ve Süt kurumu Genel müdürü Ethem Kalın ziyaret ettiler. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi ile görüşmede Birliklerin en büyük sorunu olan Tarım Birliklerinin Ürün alım Finansmanına getirilen faiz yükü masaya yatırıldı.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi’den müjde geldi
Bakan Tüfenkçi, Tarım Birliklerinin Ürün alım Finansmanına faiz desteği sağlanması için çalışmalar yaptıklarını ve yakında gerekli düzenlemeler yapılarak Birliklere önemli bir finansman desteği oluşacak, dedi. Bilindiği gibi son günlerde kangren haline dönen Birliklerin çiftçiden ürün alımlarının finansmanında kullanılan kredi faizi maliyeti, bir kısmının DFIF’ten yani hazinece karşılanması ile çözüme kavuşturulması planlanıyordu. Konuyla ilgili bir açıklama yapan BASAM Başkanı Rifat Sait, bulunduğumuz şehir İzmir, aslında bir Tarım kenti. Hemen yanımızda yer alan Balkan ülkeleri ise tarımda önemli bir potansiyele sahip. Balkanlarla tarım konusunda işbirliği yapmak yararlı olacaktır, diye düşünüyoruz. Bu açıdan ilgili olduğu için Et ve Süt Genel Müdürlüğünü de ziyaret ettik. Bosna’dan özel izin ile yapılan et ithalatı hakkında bilgi aldık, dedi.
İzmir’in bir markası olan TARİŞ’e sahip çıkmamız gerekiyor
BASAM Başkanı Rifat Sait, önümüzdeki yasama döneminde konuya ilişkin 4572 sayılı Kanunda Birliklere yönelik kalıcı finansman imkânlarının sağlanmasına yönelik çalışmalar yapılması gündemde olduğunu hatırlatarak, “ Türkiye’de faal olan 13 TSKB, 289 KOOPERATİF, 393.292 ortak üretici ya da çiftçi var. Birlikler çiftçisinin örgütlü yapısını oluşturmakta, tarımsal üretimin etkin, kaliteli ve verimli bir şekilde idamesini sağlamakta önemli bir görev üstleniyorlar. Bu Birliklerden biri de İzmir ile özdeşleşen TARİŞ. İzmir’in bu güzide birliğinin ismi TARİŞ markası adı ile Balkanlarda ihracat yapılabilir. TARİŞ’e sahip çıkmamız ve destek vermemiz gerekiyor” dedi.