Ege Postası
Geri

Tartışılan önergeye İzmir'den tepki yağdı!

Türk Ceza Kanunu'nda, cinsel istismar suçunda mağdur ile failin evlenmesi halinde fail hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması veya cezanın ertelenmesine imkan veren düzenlemeye İzmir'den tepki yağdı. Türkiye'nin tartıştığı düzenlemeye
Tartışılan önergeye İzmir'den tepki yağdı!
Haberler / İzmir
18 Kasım 2016 Cuma 10:18
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGE POSTASI - Türk Ceza Kanunu'nda, cinsel istismar suçunda mağdur ile failin evlenmesi halinde fail hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması veya cezanın ertelenmesine imkan veren düzenleme TBMM Genel Kurulu'nda gerginliklere yol açtı. 

‘Çocuk tecavüzcüyle evlendirilsin’ önergesi

Tartışılan önergeye Bakan'dan açıklama
Önerge 'tecavüzcüye istismarda bulunduğu kişi ile evlenerek cezadan kurtulma imkanı veriliyor' tartışmalarına neden oldu. 


BOZDAĞ'DAN AÇIKLAMA

Sosyal medyada da gündem olan önerge ile ilgili Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Twitter'dan açıklamalarda bulundu. Bozdağ, "Düzenleme;cebir,tehdit, hile ve iradeyi sakatlayan başka bir sebeple birlikte olanları, yani tecavüzcüleri kesinlikle kapsamamaktadır. Erken yaşta evliliklerin önüne geçmek için zorunlu eğitimi 12 yıla AK Parti hükümeti çıkardı. Çocukları/kadınları korumak için Anayasaya pozitif ayrımcılığı koyma dahil önemli adımları atan Ak Parti'yi buradan vurmak,haksızlıktır" dedi.

İZMİR'DEN TEPKİ YAĞDI
İzmir'den de önergeye tepkiler yağdı. Siyasiler sosyal medyadan ateş püskürdü.


Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina: Bir baba olarak kanım dondu. Değil kendi çocuklarım kimsenin evladı için böyle bir tasarıyı kabullenmem mümkün değil.Bu tasarıya imza atanlar da dahil olmak üzere tüm üyelerin, vicdanlarını dinleyerek böyle bir yasaya onay vermeyeceğine inanmak istiyorum.

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş: Çocuğa cinsel istismar ve tecavüzün meşrulaştırılması, kadın bedeni üzerinden siyaset yapılması, insan haklarına ve vicdana aykırıdır; kabul edilemez. 

Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ: Vicdanları yaralayan bu önerge mecliste iktidar partisinin oylarıyla kabul edildi. Tam bir akıl tutulması! Bir baba olarak bu karardan bir an önce dönülmesini istiyorum.

CHP Parti Sözcüsü İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke: Tecavüz insanlık suçudur. Masum bir çocuğu ona tecavüz eden bir canavara nasıl mahkum edersiniz! İnsanlığınız nered? Yüz karasısınız. Vicdansızlar! AKP tecavüzcüye, tecavüz ettiği çocukla evlenerek hapisten kurtulma imkanı veren önergeyi geçirdi. Gençlere ahlak bekçiliği yapar, madende ölümü fıtrat sayar; tecavüzcüyü korumak için seferber olur. Batsın ikiyüzlülüğünüz. 

CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır: AKP cinsel istismar mağdurunu tecavüzcüsüyle evlendirmeye çalışıyor. Gazeteciye tutuklama tecavüzcüye özgürlük..

CHP Genel Başkan Yardımcısı, İzmir Milletvekili Zeynep Altıok: Çocuklara tecavüzü, tecavüzcüyle evlendirilmeyi cansiparane savunan bir Adalet Bakanı... Yüz kızartıcı!


CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger: Dünyada tecavüzcüler lehine kanun çıkartan başka bir iktidar daha yoktur herhalde...Vicdanınız, ahlakınız, empati duygunuz hiç mi yok.!

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam:AKP’nin mecliste son dakika verdiği önergeyle çocuk yaştaki kıza tecavüz eden sapıkla evlenmesinin ve o caninin cezadan kurtulmasının önü açılacak. Kız babası, annesi AKP milletvekilleri tecavüzün yolunu açan bu önergeyi kendi oylarıyla kabul etti. asarının tümü için açık oylama istedik. 184 oyu bulamadılar ve oylama haftaya Salı gününe kaldı. Biz bu 4 günde muhalefet milletvekilleri olarak bunu önlemeye yönelik çalışma yapacağız. Kız çocuklarımız için direniyoruz!aten sinmiş bastırılmış bir çocuk hele aile de ses çıkarmıyor, para ile susturuluyorsa cebiri, tehdidi nasıl anlataca? Çocuğun iradesinden bahsediliyor; 15 yaşından küçük çocukta irade arayan bir zihniyet var ve razı olma ya da olmama gibi bir ironi ile mi ceza verilecek veya bu cezadan vazgeçilece? Akıl tutulması yaşatan bir durumla karşı karşıyayız. Hepimizin çocuğu var onların yüzüne nasıl bakarız, bu ayıbın vebalini kimse ödeyemez!Adalete bakan Bakan Bozdağ açıklamasında kadın ve doğan çocukların mağduriyetinin dolayı bu düzenleme gidildiğini söylüyor. Asıl mağduriyet bu işin en başında ve bu büyük utancı, mağduriyeti ömür boyuna taşıyacak bir düzenleme yapılmaya çalışılıyor. Tecavüzü suç olmaktan çıkartmak için senaryo yazıyor. Halkın talebi bu suçların önlenmesi için cezaların ağırlaştırılması ve caydırıcı olmasıdır. Çocuk tecavüzünü serbest hale getirmek değil! Özgecan’ı unutmadık, belli ki bunlar unutmuşlar! Her fırsat bulduklarında kadını ikinci sınıf vatandaş yapmaya yönelik çalışmalar yapan AKP’liler yine bir alicengiz oyunuyla bu çirkin oyunlarına bizi de dahil etmek istedi. Kadınlarımız, kızlarımız, çocuklarımız bizim baş tacımızdır, onlar için sonuna kadar direneceğiz! 


CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan: Türkiye'yi dayanışmaya,çoçuklarımızın geleceğini korumaya çağırıyoruz.AKP seçmenine sesleniyoruz:Çocuklar hepimizin. Gelin bu ayıptan dönün.Biz kendi çocuklarımız için ne istiyorsak bütün çocuklar için aynısını istiyoruz.tecavüz,taciz yasasını AKP geri çekmelidir. Çocuklar bizim.


CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır: Diyecek kelime bulamıyorum bu ayıp karşısında.  Zihniyetiniz Batsın. Eğitimin önemini işte bu yüzden savunuyoruz.


CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay: Bu da oldu; AKP tecavüzcüye af istedi. Affedesiniz;AKP'nin açılımı Ahlakı Kıt Parti mi'

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan: AKP iktidarında tecavüz de meşru! Tanımıyoruz, saygı da duymuyoruz! Kabul hiç etmiyoruz!

 


CHP PM Üyesi Sevda Erdan Kılıç: 'Bir kereden bişey olmaz' diyenlerin baştacı yapıldığı bir ülkede tecavüzcü vakıflara kol kanat gerenlerin yeni planı 'çocuk tecavüzcülerini' meşrulaştırmak. Evladı olan, çocukları bulunan AKP'nin gözü dönmüş milletvekillerinin imzalı önergesi ile iş yasal hale getirilmeye çalışılıyor. Partimizin vekilleri direniyor. Çocuk tecavüzcülerini meşrulaştırarak hapisteki 4 bin suçlunun dışarı çıkması için çalışanlar hesap vereceksiniz. Tecavüzcüyü mağdurla evlendirme fikri iktidarın kız çocuklarımıza, kadınlarımıza bakışının bilinçaltı yansımasıdır. Bu utanç size yeter!!!


CHP PM eski üyesi Elfin Tataroğlu: AKP döneminin entelijansiyası budur; Bir akşam idam gelsin der, bir akşam tecavüz meşru der. limin susturulduğu yerde yobaz konuşur.

CHP İl Eğitim Sekreteri Yücel Özen: Milletçe alkışlıyoruz... Ülkemizin, Laik Cumhuriyetimizin, insanlarımızın çözüm bekleyen yüzlerce sorunu var iken tecavüzcüleri cinsel istismarcıları, sapıkları koruma ve kollama görevini gece yarıları tüm güçlüklere rağmen gerçekleştirmeye çalışan AKP'nin sahte Müslüman - sözde ahlakçı tosuncuklarını, milletçe alkışlıyoruz.

İZMİR BAROSU'NDAN AÇIKLAMA

"Çocuklara yönelik cinsel taciz ve saldırıyı ele alan TCK'nın 103. maddesinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi sonrasında İzmir Barosu kaygılarını kamuoyu ile farklı platformlarda paylaşmıştı. Yeni gelişmeler maalesef endişelerimizde haksız olmadığımızı gösterdi. Dün gece TBMM Genel Kurulunda verilen değişiklik teklifte, cinsel istismar failinin mağdur ile evlenmesi halinde verilen cezaya yönelik olarak hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verileceği düzenlemesi önerilmiştir.

 "(2) Cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir neden olmaksızın 16/11/2016 tarihine kadar işlenen cinsel istismar suçundan, mağdurla failin evlenmesi durumunda, Ceza açıklanmasının geri bırakılmasına, hüküm verilmiş ise cezanın infazının ertelenmesine karar verilir. Zamanaşımı süresi içinde evliliğin, failin kusuruyla sona ermesi halinde fail hakkındaki hüküm açıklanır veya cezanın infazına devam olunur. Bu fıkra uyarınca fail hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına veya cezanın infazının ertelenmesine karar verilmesi durumunda, suça azmettiren veya işlenişine yardım edenler hakkında kamu davasının düşmesine veya infazının ortadan kaldırılmasına karar verilir."

Bu öneri açıkça çocukların cinsel dokunulmazlığına karşı bir saldırıdır. Çocukların cinsel dokunulmazlığı aleyhine yapılan hiçbir düzenlemenin kamu vicdanında yeri olmadığını belirtmek zorundayız. Yapılmak istenen düzenleme ile adeta çocuk istismarları kurumsallaştırılmak istenmektedir. Bilinmelidir ki, çocuk ve kadına yönelik şiddet ve cinsel saldırı suçları; Türkiye’nin de taraf olduğu İstanbul Sözleşmesi’nde de açıkça belirtildiği gibi uzlaştırma ve arabuluculuğun asla kabul edilemeyeceği bir alandır.

Ayrıca ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler gereğince 18 yaşına kadar her birey ‘çocuk’tur. Öncelikle yapılması gereken;çocuk kavramı ile ilgili Çocuk Koruma Kanunu, Türk Medeni Kanunu, Türk Ceza Kanunundaki birbirine aykırı hükümler uluslararası sözleşmeler dikkate alınarak derhal ortaklaştırılmalı, ebeveyn rızası ile yaş büyütme ve mahkeme kararıyla evlendirmelerin önüne geçilmelidir.

Bilinmelidir ki çocuk evlilikleri; çocuğu nesneleştiriyor, çocuğu da çocukluğunu da yok sayıyor, cinsiyete dayalı eşitsizliği arttırıyor, çocukları öldürüyor.

Çocuk yaşta maruz kalınan bu vahim olay karşısında, mağdurun psikolojisi ve geleceği yok sayılarak, suçun faili tarafından tüm hayatının ipotek altına alınmasına zemin hazırlayan bu yasal (!) düzenleme insan haklarından uzak, hukuken mesnetsizdir.

Bilinmelidir ki;

Çocuk evlilikleri zorbalıktır!

Şiddettir!

Cinsel sömürüdür!

Adaletsizliktir!

Hak ihlalidir!,

Ve Anayasa’ya aykırıdır!

İzmir Barosu olarak çocuklara yönelik hak ihlallerinin her zaman karşısında yer alacağımızı ve tüm saldırılara karşı çocukların yanında yer alacağımızı kamuoyu ile paylaşır. Ayrıca bu yanlıştan acilen dönülmesini bekliyor ve kabul edilemez bu önergenin iptal edilmesi için TBMM’ne çağrıda buluyoruz."

EGİKAD’tan yasa tasarısına tepki

Egeli iş kadınları TBMM’de gündeme getirilen cinsel istismar suçlarını düzenlenen kanun tasarısına tepki gösterdi. Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD),Türk Ceza Kanunu'nda, cinsel istismar suçunda mağdur ile failin evlenmesi halinde fail hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması veya cezanın ertelenmesine imkan veren düzenlemenin TBMM Genel Kurulu'ndan gündeme getirilmesine tepki gösterdi. Tüm Türkiye’nin akşam mecliste tartışılan yasa tasarısına tepki gösterdiğini ifade eden Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Betül Elmasoğlu, bu yasa ile erkek bir çocuğa taciz edildiği takdirde erkeğin erkek ile mi evlendirileceğini söyleyerek tasarının kesinlikle kabul edilemez olduğunu belirtti. 

Cinsel istismara uğramış kişilerin suçlu ile evlenmesi halinde cezasının ertelenmesi veya hükmün açıklanmasının geri bırakılması hakkındaki kararnamenin İnsan haklarına ve evrensel hukuk ilkelerine aykırı olduğunu dile getiren Elmasoğlu, “Bireyler birbirini severek evlenir. Bir kişiyi tacizcisi veya tecavüzcüsü ile evlendirmek o kişinin ömür boyu acı çekmesine yol açar. Bu mağduriyetleri gidermemektedir. Tam tersine suça teşvik niteliğindedir. Böyle bir tasarıyı kesinlikle kabul etmiyor ve kınıyoruz” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası