Ege Postası
Geri

Tartışmalı “Anti-Terör Yasası” anayasaya uygun bulundu

Alman Anayasa Mahkemesi, federal hükümetin tartışmalı anti-terör yasasının anayasaya uygun olduğuna hükmetti. Ancak mahkemenin kararında hükümetin yasada 2015 yılına kadar bazı iyileştirmeler yapması gerektiği belirtildi.CDU/CSU-FDP koalisyonu...
Tartışmalı “Anti-Terör Yasası” anayasaya uygun bulundu
Haberler / Dünya
24 Nisan 2013 Çarşamba 13:53
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Alman Anayasa Mahkemesi, federal hükümetin tartışmalı anti-terör yasasının anayasaya uygun olduğuna hükmetti. Ancak mahkemenin kararında hükümetin yasada 2015 yılına kadar bazı iyileştirmeler yapması gerektiği belirtildi.

CDU/CSU-FDP koalisyonu 2007 yılında çıkardığı anti-terör yasasıyla birlikte emniyet ve istihbarat daireleri arasındaki iletişimin hızlandırılmasını hedef almıştı. Yasanın öngördüğü anti-terör sicil kütüğüyle bilhassa “İslamcı terör” saldırılarının engellenmesi hedef alınmıştı.

Ancak emekli bir hakim, devletin bu şekilde bilgi toplamasını anayasaya aykırı olduğu iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunmuştu. “Anti-Terör Sicil Kütüğü” 38 Alman polis ve istihbarat teşkilatının, "İslamcılar ve irtibatta oldukları kişiler" hakkında elde ettikleri istihbaratı bir araya getiriyor.

Almanya’da polis ve istihbarat için geçerli olan kuvvetler ayrılığı ilkesi Anti-Terör Yasası’nı en başında itibaren tartışmalı hale getirmişti. Ayrıca Anti-Terör Bilgi Bankası’nda kaydı tutulacak kişiler hakkında yasanın belirgin şekilde ayrım yapmaması da itirazlara yol açmıştı. Çünkü “İslamcı terörist” oldukları gerekçesiyle izlenen şüphelilerin irtibat halinde olduğu kişilerin her durumda şüpheli olması gerekmediği gibi, teröristlerin şüpheli durumlarından haberdar olmayabileceğine de dikkat çekilmişti.

Anti-terör sicil kütüğünde halen 17 bin kişinin kaydı bulunuyor. Federal İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre bu kişilerin yüzde 80′i Almanya’da yaşamıyor ve ülke dışındaki örgütler bünyesinde faaliyet gösteriyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası