Ege Postası
Geri

Tehdit ve şantajla askeri belge temin etme davasına devam edildi

Kadınları kullanarak tehdit ve şantajla askeri bilgi ve belge temin etme davasında bin 937 sayfalık iddianamenin okunmasına devam edildi. İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada 49'u muvazzaf asker 79 tutuklu sanık hazır bulundu....
Tehdit ve şantajla askeri belge temin etme davasına devam edildi
Haberler / Güncel
24 Nisan 2013 Çarşamba 13:50
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kadınları kullanarak tehdit ve şantajla askeri bilgi ve belge temin etme davasında bin 937 sayfalık iddianamenin okunmasına devam edildi. İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada 49'u muvazzaf asker 79 tutuklu sanık hazır bulundu. Toplam 357 sanıklı davada iddianamenin okunduğu bölümlere az sayıda tutuklu sanık ile avukat katıldı. Dava, iddianameden örgüt yöneticisi Onur Süer koordinatörlüğünde örgüt adına faaliyette bulunan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı personelinin kazandırdığı belge ve bilgilerin okunmasıyla başlandı. Örgüt elebaşı Bilgin Özkaynak'ta ele geçirilen ve şifresi kırılarak elde edilen "Pandora" veri tabanında yapılan incelemelere göre Deniz Harp Okulu öğrencileri hakkında önemli bir çalışmanın bulunduğu belirtildi. Gizlilik dereceli "TC Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Harp Karargahı ve Muhabere Elektronik Tesisler Komutanlığı Elmadağ/Ankara" başlıklı barış, olağanüstü durum ve savaş zamanlarında her türlü baskın, sabotaj ve bunlara bağlı olarak tahrip, bombalama, sızma, silahlı taciz, yangın vb. konulara ilişkin hazırlanmış "SABKOR Planı 2008" isimli Tuğamiral Erhan Akporay adıyla hazırlanmış bir belgenin bulunduğu, bu belgenin önemli bilgi içerdiği, "İsrail dahil tüm devletler için olabilir. PKK'ya aktarmak maksadıyla kullanılabilir" ibaresiyle Pandora'ya kaydedildiği belirtildi. Ayrıca Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın envanterinde bulunan denizaltıların mevcut imkan kabiliyet ve zafiyetleri, deniz araçlarının modernizasyonu, tadilatı ve silahlarına bilgilerine ilişkin hazırlanmış tabloların arşivlendiği veri tabanında, Çanakkale Boğazı'ndan geçebilecek dalmış durumdaki denizaltıları tespit etmek üzere algılayıcıları boğaz altına kurulmuş olan pasif akustik tespit sistemlerinin aktiflik durumlarını anlatan belgelerin yer aldığı belirtildi. Suç örgütünün arşivi Pandora'da ayrıca gizlilik dereceli "Ay sınıfı denizaltıların modernizasyonuna ait bilgileri içeren gizli içerikli belgeler", "GENESİS Ay sınıfı denizaltı savaş yönetim modernizasyonu ön çalışma raporu", "Türk Deniz Kuvvetleri’nde mevcut sonar sistemleri", "Türkiye’yi çevreleyen denizlerin akustik, oşinografik ve meteorolojik özellikleri", "Bora Deniz Kuvvetleri D/K uçakları ve özellikleri", "Bora Denizaltı muhtemel bekleme, şnorkel ve karakol sahaları", "Karakol sahaları ve emniyet şeritleri", "Bazı dünya donanmaları envanterinde bulunan korvet tipleri ve özellikleri", "Ege ve Doğu Akdeniz harekat alanı için taarruz ve manevra planları" başlıklarıyla dosyaların bulunduğu ifade edildi.

KÖTEN'DEN AMİRAL TAVSİYE LİSTESİ

Su örgütü yöneticileri arasında bulunan tutuklu sanık Safiye Köten'e bağlı görev yaptığı öne sürülen Deniz Kuvvetleri personeli olan şüpheliler ve bu kişilerin örgüte kazandırdığı iddia edilen dökümanların özetleri de okundu. Suç örgütü elebaşı olmakla suçlanan Özkaynak'ta ele geçirilen Pandora veri tabanında, Köten'e bağlı olarak çalışan dört kişinin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı personeli olduğu belirtildi. Örgütün DKK sorumlularından olduğu öne sürülen Köten'den elde edilen "safiye" isimli dijital materyal içerisinde bulunan, "Komutana tavsiyeler.doc" isimli amiral terfileriyle ilgili tavsiye edilen kişilerin isim listesinin bulunduğu bölüm iddianameden okundu. Köten'de ele geçen, "Ağustos 2011 Yüksek Askeri Şura Amiral Terfilerine Yönelik Komutana Önerilerim" başlığı altında tavsiye edilen isimler arasında Amiral Veysel Kösele, Amiral Kemalettin Gür, Albay Aydın Şirin, Albay Olcay Uyar, Albay Ömer Faruk Erdoğan, Albay Kadir Yıldız, Albay Nuri Üstüner, Albay Mete Varolgüneş'in yer aldığı iddianameden aktarıldı. Askeri bilgi ve belge davası soruşturması sırasında Safiye Köten'in İzmir'in Karşıyaka ilçesindeki evinde yapılan aramada bulunan sağlık çantasının fermuarlı kısmında, üzerlerinde albay ve amiral isimlerinin de bulunduğu 10 adet kırmızı kapaklı boş tıbbi veri alma tüpleri bulunduğu belirtildi.

TÜRK SUBAYLARA YABANCI UYRUKLU EŞ

Pandora'dan çıkan “Oktay Çelebiden Sadık Kula.rar" isimli, şifresi kırılarak açılan belgede ise ilginç notlar yer aldı. İddianamede yer olan notlarda, "Rusya ve Ukrayna bağlantılı grup ile İstanbul'da biraraya gelindi. Burada kurulan koordine sonrasında, eşim Victoria'nın organize ettiği 8 kişilik revü grubu ile parti düzenlendi. Bilgilerin sağlıklı ve güvenilir olarak sevkine ilişkin yabancılarla evli olanların kullanılması faaliyet etkinliği artırmıştır. Bu kapsamda kullanılması planlanan yeni evlilikler şu şekildedir. Yzb Mesut Akalp > Elena (Sporcu), Yzb. Berke Uraz > Olga Steanova, Yzb. Tahir Güzel > Victoria (Ekonomist), Yzb. Özgür İkiz > Kristina (Serbest meslek), Ütgm. Yiğiz Boz > Marina Avdenko (Avukat). Gruba bağlı çalışan ve ihtiyaç duyulduğunda görüşülen Rus-Ukrayna uyruklu kişilerin eşleştirilmesi ve haklarında bazı bilgiler aşağıdaki gibidir." ifadeleri dikkat çekti. Örgütün ayrıca Gölcük bölgesinde görev yapan subay ve astsubaylar hakkında kişilerin zaaflarını, sicillerindeki negatif durumları, adli durumlarını içeren fişleme bilgilerinden oluşan belgeler düzenlediği belirtildi. "Maria'nın kızları" isimli şifreli dosyada, özellikle Rusya, Ukrayna, Yunanistan ve Romanya'dan yabancılarla evli askeri personelin kullanılmasının örgütün faaliyet etkinliğini arttırdığı, bu kapsamda kullanılması planlanan yeni evliliklerin sıralandığı belirtildi.

KORAMİRAL VEYSEL KÖSELE SANIKLAR ARASINDA

Askeri bilgi ve belge davasının en üst rütbeli sanığı olan, hakkında ''suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak'', ''yasaklanan bilgileri temin etmek'' suçlamasıyla 2 ile 6 yıl arasında hapis istenen Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Veysel Kösele'nin ismi, iddianamede, "Örgüte bilgi/ belge sağlayan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Personeli Diğer Şüpheliler" bölümünde ikinci sırada yer aldı. Kösele ile ilgili Pandora veri tabanı içerisinde Safiye Köten açıklamalar kısmında, "Güney Görev Görev Harekat Direktifi, Ege ve Doğu Akdeniz'de harekat yapacak Aksaz'da konuşlu Güney Görev Grup Komutanlığı'nın icra edeceği harekat faaliyetlerine ilişkin esasları belirlemektir. Bu belge, özellikle Yunanistan ve GKRY için çok değer taşır. Veysel Kösele'nin arşivinden önemli belgeler. Veysel Kösele'den DZKK gizli belgeler." açıklaması yer aldı. Kösele'nin örgüte kazandırdığı belgeler, çoğu "Gizli" gizlilik dereceli “DKT 404-5 GİZLİ.doc”, "Edinilen tecrübeler", "Kıbrıs son gelişmeler Gizli.doc", “Dz.K.K.lığı Güney Görev Grup Komutanlığı Harekat Direktifi (DKD 193-2 (B))”, “Genel Esaslar”, "Türkiye'nin karasuları ve karasuları yan hudutları", "Denizde muhtemel terörist eylemlere karşı alınacak tedbirler ve uygulama esasları", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Deniz Seyir Güvenliği karşı yasadışı eylemlerin önlenmesine dair sözleşme" şeklinde sıralandı. İddianameden ayrıca sanıklar Safiye Köten ve Onur Süer'in, Veysel Kösele'den bahsettikleri telefon konuşması da okundu. Konuşmada Süer, "Şey, o Veysel Kösele terfi etti", Safiye’nin ise, “Evet, daha bugün konuştum İnci teyzeyle." dediği belirtildi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası