Avrupa'nın neredeyse tamamında, 26 Ekim Cumartesi gününü, 27 Ekim Pazar gününe bağlayan gece yaz saati sona erdi ve saatler 1 saat geri alındı. Teknolojik aletlerin bir kısmı kendiliğinden saatleri geri alınca tüm saatler farklı bir zamanı göstermeye başladı, saatin kaç olduğuna dair kafa karışıklığı yaşayanlar, Google üzerinden “Saat kaç?” araması yaptı.
Bu yıl yaz saatinden kış saatine 26 Ekim Cumartesi gününü, 27 Ekim Pazar gününe bağlayan gece geçildi. Sabaha karşı saat 03:00’de saatler bir saat, yani 02:00’ye geri alındı.
Türkiye'de kış saati uygulaması olmadığı için saatler sabit kaldı.
Elektronik aletlerini saatlerin ileri veya geri alınması durumunda saat karmaşasını her yıl iki defa yaşıyoruz. Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile bu yıl ve her yıl ileri saat (sabit saat) uygulaması devam edecek. Türkiye sabit saat uygulamasına geçti ve otomatik saate ayarlı elektronik aletler saatleri geri aldı.
BAKAN'DAN KIŞ SAATİ UYGULAMASI AÇIKLAMASI
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'tan konuya ilişkin açıklama geldi.
AK Pari grup toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bayraktar kış saati uygulamasına da değindi.
Bayraktar açıklamasında "Bir değişiklik düşünmüyoruz ama iller mesai ve okul saatleriyle ilgili uygulamalarını yapabilirler" ifadelerini kullandı.
Bakan Bayraktar'ın açıklamasına göre kış saati uygulaması 2024 yılında uygulanmayacak ve saatler geri alınmayacak.
TÜRKİYE'DE SAAT KAÇ?
Türkiye'de saatler geri alınmadı. Doğru saati öğrenmek için Google'a 'saat kaç' yazabilir, TRT resmi internet sitesini veya manuel saatlerinizi (kol saati, duvar saati vb.) kontrol edebilirsiniz.
GMT yani Greenwich Mean Time, başlangıç meridyeni olarak Londra'nın güney doğusundaki Greenwich banliyösünden alır. UTC ise eş güdümlü evrensel zaman olarak tanımlanır ve atomik olarak hesaplanır ve güneş zamanına göre hesaplananan GMT'den daha hassastır. Ancak GT ile arasındaki fark oldukça küçüktür ve günlük kullanımı etkilemez.