Ege Postası
Geri

Terörün zararlar için kurulan 48 komisyon çalışmalarını bitirdi

Terör ve terörle mücadeleden doğan zararların karşılanması amacıyla kurulan komisyonlardan 48'i çalışmalarını tamamladı. 40 komisyon ise çalışmalarına devam ediyor. 2012 yılında komisyonlara yapılan başvurulardan 25 bin 773 adedi sonuçlandırıldı....
Terörün zararlar için kurulan 48 komisyon çalışmalarını bitirdi
Haberler / Güncel
5 Mayıs 2013 Pazar 11:37
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Terör ve terörle mücadeleden doğan zararların karşılanması amacıyla kurulan komisyonlardan 48'i çalışmalarını tamamladı. 40 komisyon ise çalışmalarına devam ediyor. 2012 yılında komisyonlara yapılan başvurulardan 25 bin 773 adedi sonuçlandırıldı.

    5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun ile İlgili İşlemler 5233 Sayılı Kanun kapsamında zararların karşılanması amacıyla Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölge illerinde vali yardımcıları başkanlığında zarar tespit komisyonları oluşturuldu.

    Başvuruların yoğun olması sebebiyle Diyarbakır, Hakkari, Mardin illerinde birden fazla komisyon bulunuyor. Halen ülke genelinde 40 komisyon çalışmalarına devam ediyor. 48 komisyon ise çalışmalarını tamamladı. Ocak-Aralık 2012 tarihleri arasında Zarar Tespit Komisyonlarında önceki yıldan devreden ve yeni başvuru olmak üzere toplam 64 bin 544 başvuru dosyası bulunuyor. Bu başvurulardan 25 bin 773 adedi sonuçlandırıldı.

    Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten 2012 yılı sonuna kadar toplam başvuru sayısı 361 bin 256 iken; karar verilen başvuru sayısı ise 318 bin 575 oldu. Olumlu karar sayısı 171 bin 249; olumsuz karar sayısı 147 bin 326 olarak gerçekleşti. Komisyonlarca toplam talep edilen ödenek miktarı 2 milyar 952 milyon 905 bin 49 lira iken; komisyonlara gönderilen ödenek de 2 milyar 952 milyon 905 bin 49 lira.

    43 TALEP DOSYASINA TAZMİNAT ÖDENMESİ UYGUN GÖRÜLDÜ

    2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkındaki Kanun ile ilgili işlemler 2330 sayılı Kanun; İçişleri Bakanlığı mensupları ile geçici ve gönüllü köy korucularını, güvenlik ve asayişin korunmasında hizmetlerinden yararlanılması zorunlu olan ve yetkililerce kendilerine bu amaca yönelik görev verilen kamu görevlileri ve sivilleri, iç güvenlik ve asayişin korunmasında veya kaçakçılığın men, takip ve tahkiki ile ilgili olarak güvenlik kuvvetlerine kendiliğinden yardımcı olmuş ve faydalı oldukları yetkililerce teşvik edilmiş şahısları, devlet güçlerini sindirme amacına yönelik olarak yapılan saldırılara maruz kalan kamu görevlileri, görevleri ve yardımları sona erse dahi yaralanmaları, sakatlanmaları ve ölmeleri durumunda bunların eş, füru, ana, baba ve kardeşlerini kapsam altına alıyor.

    2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümleri kapsamında İller İdaresi Genel Müdürlüğünce 2012 yılında 71 talep dosyası incelenerek 43 adedi için tazminat ödenmesi uygun görüldü. 28
adedi için ise ret kararı verildi. 2012 yılında ödenen tazminat miktarı ise 1 milyon 877 bin 456,55 lira.

    KÖYE DÖNÜŞLER İÇİN 37 PROJEYE DESTEK VERİLDİ

    Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi (KDRP) Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi de Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, terör ve güvenlik kaygılarıyla yaşadıkları yerlerden göç etmek durumunda kalan vatandaşlardan gönüllü olarak geri dönmek isteyenlerin geri dönüşlerinin kolaylaştırılmasını, geri dönülen
yerlerde gerekli sosyal ve ekonomik alt yapının tesisi ile sürdürülebilir yaşam koşullarının oluşturulmasını, geri dönmek istemeyenlerin ise mevcut yaşadıkları yerlerde şehir hayatına uyumlarının geliştirilmesini, ekonomik ve sosyal durumlarının iyileştirilmesini amaçlayan bir proje.

    KDRP, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bulunan Adıyaman, Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Hakkari, Mardin, Muş, Siirt, Şırnak, Tunceli ve Van olmak üzere toplam 14 ili kapsıyor. 2012 yılında KDRP kapsamında, İçişleri Bakanlığı tarafından desteklenmesi uygun görülen 37 projeye 17 milyon 655 bin lira ödenek aktarıldı.

    KDRP teklifleri ve göç bilgilerinin e-İçişleri Projesi kapsamında hazırlanan Köye Dönüş Proje Modülü üzerinden yapılmasını sağlamak amacıyla Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığınca ortaklaşa bir proje modülü geliştirme çalışmaları ise devam ediyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası