The Guardian'ın Orta Doğu muhabiri Martin Chulov, savaşın haritada iyi gözüktüğünü fakat sahada durumun o kadar da net olmadığını yazdı.
Suriye'nin Irak sınırında, Deyrizor'un doğusundaki kentlerde hâlâ 2 bin 500 DEAŞ savaşçısının bulunduğunu, bu grubun üzerindeki baskının sonlandırılmasıyla daha büyük zararlar verebileceklerini belirten Chulov, "Savaşın yükünü ABD ordusu tarafından silahlandırılan ve desteklenen Kürtler omuzladı. Suriye'nin doğusunda radikal İslamcılara karşı savaşta dört yılda bin 500'den fazla adam kaybettiler" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki Kürtlere müdahale etmesine ABD'nin ses çıkarmaması sonucu Kürt liderlerin "gelinden çok metres olduklarını anladığını" söyleyen Chulov, ABD'nin bölgedeki askerlerini çekmesinin "bariz bir ihanet" olduğunu ve bir gün bölgeye dönmek isterse yeni bulmak zorunda kalacağını vurguladı.
'BÖYLE BİR ANDA GİTMEK DEAŞ'A BÜYÜK BİR HEDİYE'
Chulov'un haber-analizinde şu satırlar da yer aldı:
"ABD'nin bölgeden çekilmesi Türklerin bölgedeki düşmanları olan Kürt militanlara saldırmasının ve bölgede hakimiyet kurmasının önünde bir engel bırakmayacak.
"Irak'ın orta kısımlarında askerlere saldırılar son haftalarda arttı. Bunun muhtemel nedeni Suriye'deki çatışmalar. Rakka'da da bombalı saldırılar ve keskin nişancı saldırıları arttı. Bu saldırılardan biri Trump'ın 'görev tamamlandı' tweetinden yalnızca birkaç saat önce gerçekleşti.
"Böyle bir anda çekip gitmek DEAŞ'a büyük bir hediye olur. Liderleri Amerikalıları ve müttefiklerini kovduklarını iddia edebilirler. Geri çekilme olmasa bile Suriye'nin doğusunda DEAŞ'ın örgütlü bir yapı olarak varlığını aylarca sürdürmesi ve elindekileri koruması bekleniyordu. En güçlü düşmanının savaşı bırakmasıyla birlikte DEAŞ yeniden doğabilir."