Ege Postası
Geri

Topal'dan çağrı: 'Körfez geçişi projesi için bir kez daha düşünmeli'

MİMARLAR Odası İzmir Şubesi Başkanı Hasan Topal, Körfez Geçişi Köprü-Tünel projesinin körfezdeki su sirkülasyonuna engel olacağını, kent içi ulaşım sorununun çözümüyle ilgisi olmadığını, sulak ve doğal alanlara zarar vereceğini söyledi. Topal "Proje İzmir körfezi için ciddi yaşamsal sorunlar yaratacak. İzmir'in en önemli değeri olan Körfez'le ilgili bu tür bir karar verilirken bir kez daha düşünülmeli. Proje bu haliyle yapılırsa Kuş Cenneti ve İnciraltı'nı unutalım" dedi. Mimarlar Odası Başkanı'ndan Körfez geçiş projesi çıkışı
Topal'dan çağrı: 'Körfez geçişi projesi için bir kez daha düşünmeli'
Haberler / İzmir
27 Ocak 2016 Çarşamba 10:18
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ege Sanayicileri ve İşadamalrı Derneği (ESİAD) Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Hasan Topal'ı konuk etti. Topal, ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güçlü, yönetim kurulu ve üyelerine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın proje hazırlığı yaptığı İzmir Körfez Geçişi Köprü-Tünel projesi ve kentteki diğer projelerle ilgili görüşlerini açıkladı. Hasan Topal, İzmir Körfezi Geçişi proje kapsamında yapılacak 800 metre uzunluğunda ve yaklaşık 200 metre genişliğindeki yapay adanın körfez içi akıntılara ve su sirkülasyonuna olumsuz etkisi olacağını söyledi. İzmir'in Çevre Düzeni Planlı, Nazım İmar Planı ve Ulaşım planlarının hiçbirinde İzmir Körfezi geçiş projesinin yer almadığına, böyle bir gereklilik ortaya konulmadığını da belirten Topal, Körfez geçişi köprü-tünel-ada projesinin İzmir kent içi ulaşım sorunlarının çözümüne yönelik bir proje olmadığını belirtti. İzmir'in önemli bir başka gündemi olduğunu belirten Topal, "İzmir Körfezi yaşam kavgası veriyor. Sirkülasyonun sağlanması için çalışmaların başlaması, liman yaklaşım için tarama yapılmasının hızlanması gerekiyor. Bu kent için çok önemliyken sirkülasyona engel olunacak imalatlar yapılacak. Projeyi hazırlayan firma temsilcilerinin köprü ayakları ve yapay adanın su sirkülasyonuna önemli bir engel oluşturacağını ÇED toplantısında yaptıkları açıklamalarla belirtti" dedi. 



KÖRFEZ'DE CİDDİ YAŞAMSAL SORUNLAR YARATIR
İzmir körfez geçiş projesinin, bağlantı yolları, kavşakları ve köprü dolgusu ile ayaklarının, uluslararası öneme sahip sulak alan (Ramsar) tampon bölgesi içinde ve birinci derece doğal sit alanı sınırları içinde tasarlandığını belirten Topal, projenin kamuoyuna açıklanan son halinin sulak alan, doğal yapı, doğal sit alanını ve kuş popülasyonu beslenme alanlarına doğrudan olumsuz etkisi olacağını dile getirdi. Topal "Biz bu projenin İzmir körfezi için ciddi yaşamsal sorun yaratmakta olduğunu söyledik. İzmir'i en önemli değeri olan Körfezle ilgili bu tür bir karar verilerken bir kaz daha düşünülmesini önerdik. Köprünün ayakları ve yapay ada ile diğer imalatların, Kuş Cenneti ve sulak alanlara etkilerinin yaratacağı olumsuzlukların hesaplanamayacağını, bu nedenle biraz daha ihtiyatlı davranılmasını istedik" dedi. 



"BİZİMKİ BİR UYARI"
Projenin 3,5 milyar TL'ye mal olacağının açıklandığını ancak daha sonra bu rakamın 5 milyar TL'ya çıkacağını belirten Topal kaynakların rasyonel kullanılması gerektiğini söyledi. Topal "Bu yol bu haliyle yapılırsa İzmir Kuş Cenneti, Narlıdere ve İnciraltı'nı unutalım. Proje orman, yeşil alanlar ve sulak alanlara dayanıyor. Buralarda imar, yapılaşma gelişmelerini tartışmaya başlarız. Bizimki bir uyarı. Bu kent hangi sorundan yakınıyo? Bu yol o sorunları bu şekliyle bir kat daha arttıracak. Bizim meselemiz öncelik. En yaşanabilir kent olmanın yolu raylı sistemler, deniz yollarından geçiyor. Evden okula, işe, sağlık tesisine giderken harcadığımız zaman bunu sağlar" dedi. 



"BU PARAYA 60 KM RAYLI SİSTEM YAPILIR"
Topal, İzmir Körfez Geçişi'nin 3,5 milyar TL'lik maliyetiyle İzmir'de öncelikli ulaşım projelerinin yapılabileceğini söyledi. Topal, "Üçyol, Bozyaka, Yağhaneler, Buca, DEÜ kampüsü metro hattı (9 km), Halkapınar, Çamdibi, Otogar metro hattı (4 km), ulaşım ana planı revizyonuyla oluşacak Evka 3, Bornova merkez, Manavkuyu, Bayraklı metro hattı (7 km), ulaşım ana planı revizyonuyla oluşacak Konak, Alsancak, Liman arkası, Halkapınar metro hattı (6 km), merkezde ulaşım ana planı revizyonuyla oluşacak yeni 30 kilometre metro hattıyla birlikte toplam 60 kilometre metro hattı yapılabilir.. Ayrıca Körfez'de kent planlarının öngördüğü 6 adet vapur iskelesi, 20 adet farklı kapasitelerde hızlı güvenli konforlu yolcu vapuru, 5 adet yeni nesil olarak tanımlanan 80-100 araç kapasiteli arabalı vapuru projesi de gerçekleşebilir" dedi. 

Konak Tüneli'nin Buca'nın trafik sorunun çare olmadığını belirten Topal, "Üçyol-Buca Tınaztepe Kampüsü metro projesi var. Konak tüneline harcanan parayla bu metro tünelinin yüzde 70'i delinirdi. Buca'nın trafik sorunu ilçe merkezinde. Kampüse ulaşımda sorun var. Konak tüneli yapıldı. Başka tünelleri davet etmeye başlandı. Ama Üçyol-Tınaztepe kampüsü metro hattı yapıldığında Buca'nın İzmir Kent Merkezi'ne ulaşım problemi gelecek 100 yılı kapsayacak şekilde çözülür. Bu doğru dururken Konak tüneli denince biz de bunu tartışmalıyız" dedi. 



ZORLU: "SATIŞLA İLGİLİ HUKUKİ YOLLARA BAŞVURACAĞIZ"
Öte yandan toplantıya katılan Güç Yapı A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu'ya ESİAD üyeleri tarafından Basmane Çukuru'yla ilgili TMSF'deki satış ve projenin gerçekleme olasılığının ne olacağı soruldu. Zorlu, "Basmane'de plan sorunu yok. Yapılacaktır. İhale oldu. Olay, ihaleyi kazanan firma mı yoksa bizim tarafımızdan mı yapılacağı konusudur. Biz bu ihalenin geçersiz sayıyoruz. Çünkü TMSF iktisadi ve ticari bütünlüğü satıyor. Bize göre olmayan bir şeyi satıyor. Bu bütünlük oluşmamıştır. Hayalidir. Biz EGS ile ortaklık kurmuştur. Devletle olan ihalelerde taraflardan birinin inşaatı yapan taraf olması gerekir. Biz inşaatçı olmamız sebebiyle pilot firmayız. Biz olmadan mukavelenin geçerliliği söz konusu olamaz. Bizim olmadığımız süreçte yasal olarak proje satışı geçerli olmaz. Hukuki yollara başvuracağız. Mahkeme'de görüşeceğiz. Bu konuda iddialıyız" dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası