Ege Postası
Geri

Torbalı Belediyesi'nden tarihi protokol

Kırsal kalkınma ve yerli tohum için düğmeye basan Torbalı Belediyesi ile Karaot Tohum Derneği arasında ‘Kırsal Kalkınma ve Ekolojik Alan Genişletme’ protokolü imzalandı.
Torbalı Belediyesi'nden tarihi protokol
Haberler / Yerel Yönetimler
17 Aralık 2019 Salı 11:55
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Torbalı Belediyesi Başkanı İsmail Uygur, ilçe sınırları içerisinde ekolojik tarıma yönelme amacıyla önceki gün Karaot Tohum Derneği Başkanı Cevdet Önder ile birlikte önemli bir protokol gerçekleştirdi. 2006 yılında Karaot Mahallesinde kurulan, kaybolmakta olan yerel sebze-meyve çeşitlerinin korunması ve tohumların çoğaltılarak gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla kurulan Karaot Tohum Derneği, artık Torbalı Belediyesi ile ortak çalışmalar yapacak. 

TOHUM TAKAS ŞENLİĞİ YENİDEN DÜZENLENECEK
15 yıldır bölgede çalışmalar yürüten Karaot Tohum Derneği, ekolojik yöntemlerle üretim yapan küçük üreticinin desteklenmesi, yerel çeşitlerden üretilen sağlıklı gıdaların insanlara birinci elden ulaştırılması ve doğa dostu tarım yöntemlerinin canlı tutularak yaygınlaştırılması için çalışmalarına devam ederken 2010 yılında Torbalı Belediyesi’nin destekleriyle Karaot Mahallesi’de ‘Tohum Takas Şenliği’ düzenlenmişti. Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur, dernek ile yeniden protokol imzalayarak, çiftçilerin temiz üretim yapması, ekolojik tarıma yönlendirilmesi ve bunun için eğitim programları düzenlenmesi, organik sertifika almasının sağlanması, Torbalı’da organik veya üretici köy pazarlarının kurulması veya kurulu olanların reorganizasyonu, bölgede organik sertifikalı ürün üreten çiftçilerin dernekler tarafından büyükşehirlerde organize edilen organik halk pazarlarında ürünlerinin doğrudan veya örgütleri aracılığıyla satışının sağlanması gibi birçok konuda destek vereceğinin sözünü verdi. 



KOOPERATİF KURULACAK
Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur, “Yerel tohumların toplanması, yetiştirilmesi, fide olarak üretilmesi ve bu işlevi gerçekleştirmek için yeterli sera, açık tarla, tarımsal ekipmanlar ve elemanların istihdamı, her yıl belirlenecek olan bir tarihte tohum takasının organize edilmesi, yerel tohumların envanterinin çıkarılması, yerel tohum kataloğu oluşturulması, bölgedeki endemik türlerin envanterinin çıkarılması ve bu alanlara ilişkin koruyucu ve tanıtıcı çalışmaların tanımlanması, yerel yemek kültürünün tanıtılması ve gelecek kuşaklara aktarılması için çeşitli belgeleme çalışmalarının yapılması, kooperatif ve birlik kurulması çalışmalarının yapılması ve birçok konuda derneğimizle iş birliği için protokolümüzü imzaladık. Belediye olarak organik ürün ve yerel tohumlarımızın korunması ve arttırılması için elimizden gelen çalışma desteğini vereceğiz” şeklinde konuştu. 

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası