Ege Postası
Geri

Trafik ceza makbuzları postaya verildi

İzmir'de şehir içi ve şehirlerarası yollarda trafik ekipleri tarafından plakalara yazılan, ancak ödenek olmadığı için sürücülere gönderilemeyen yaklaşık 28 milyon liralık ceza makbuzu adreslere postalandı
Trafik ceza makbuzları postaya verildi
Haberler / 3. Sayfa
7 Ağustos 2013 Çarşamba 09:42
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR - İzmir'de şehir içi ve şehirlerarası yollarda trafik ekipleri tarafından plakalara yazılan ancak ödenek olmadığı için gönderilemeyen yaklaşık 140 bin ceza makbuzu, 850 bin TL'lik posta parası ödeneğinin gelmesi ile birlikte adreslere gönderildi. Yeni Asır'dan Fatih Şendil'in haberine göre emniyetin depolarında bekletilen ceza makbuzları posta işletmesine teslim edildi. Yaklaşık 28 milyon lira tutarındaki cezaları alan vatandaşlar, ödemeyi 15 gün içinde yaptıkları takdirde yüzde 25'lik indirimden yararlanabilecek.

600 bin TL gerekliydi
Yeni Asır'ın geçtiğimiz 8 Nisan'da '20 milyon için 600 bin TL aranıyor' başlığı ile manşetine taşıdığı haberde; kamera, fotoğraf çekimleri ve gezici radarla yapılan çekimler dahil 100 bine yakın trafik cezasının 600 bin TL'lik bir posta ödeneği olmadığı için adreslerine gönderilemediği, cezaların tahsil edilmesiyle devletin yaklaşık 20 milyon lira gelir elde edeceği vurgulanmıştı. 2012'de kesilen cezaların gönderildiğini ancak 1 Ocak 2013'ten itibaren cezaların ödenek gelmediği için adrese gönderilemediğini belirten emniyet yetkilileri, ödenek geldiğinde bekleyen ceza makbuzlarını adreslere göndereceklerini, aynı araca 3-4 kez kesilen ceza makbuzları da olduğunu söylemişlerdi. Yetkililer araç sahiplerinin aylar sonra gelen bu ceza makbuzlarını görünce şaşırabileceklerini belirtmişlerdi.

Bir posta 6 TL
Bir ceza makbuzu için yaklaşık 6 TL gibi bir ücret gerektiğini belirten yetkililer, "Toplamda 600 bin TL'nin üzerinde bir ödenek bekliyoruz. Ödenek geldiğinde sürücülere araç sahiplerine o anda tebliğ edilemediği için plaka adreslerine gönderilecek" demişlerdi. Ayrıca Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü kent merkezinde üç ayrı noktaya yüksek çözünürlüklü mobese kameraları ile usulsüz park edenlere ceza kestiklerini ve Karşıyaka Vapur İskelesi önü, Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi girişi ve Üçyol merkezde uygulamaya koyduğu proje ile bu bölgelere usülsüz park eden araçlar aynı anda mobese merkezinde saati ve dakikası ile kayıt altına alındığını ve bu araçlara da kesilen cezaları da gönderemediklerini anlatmışlardı. Ceza makbuzlarının gönderilmesi için gerekli posta ücreti ödeneği olmadığı için makbuzlar, Yenişehir Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ve İzmir Emniyet Müdürlüğü Evrak Arşiv Şube Müdürlüğü depolarında bekletiliyordu.

Sürücüler şaşırabilir
Aradan geçen sürede ceza miktarı 140 bine ulaşırken, toplam kesilen cezanın parasal değeri de 28 milyon lirayı buldu. Geçtiğimiz günlerde İzmir Emniyet Müdürlüğü'ne cezaların tahsilatında kullanılmak üzere yaklaşık 850 bin bira ödenek geldi ve cezalar muhataplarının adreslerine postalandı. Sürücülerin aylar sonra gelen bu ceza makbuzlarını görünce şaşırabilecekleri söyleyen yetkililer, gelen cezaların tebliğ tarihinden sonraki 15 gün içinde peşin olarak ödenmesi durumunda yüzde 25 indirimden yararlanılabileceğini belirttiler.

Vatandaş da fotoğraf çekecek
Emniyet Genel Müdürlüğü, trafik ihlali yaptığı vatandaşlarca belgelenen sürücüye ceza yazılabilmesinin önünü açacak düzenleme hazırladı. Her yıl yaklaşık 10 bin kişinin yaşamını yitirdiği trafik kazalarını azaltabilmek amacıyla 2013'ü "seferberlik yılı" ilan eden Emniyet Genel Müdürlüğü, kural ihlali yapan sürücülere verilen cezaları caydırıcı hale getirmek için bazı yeni uygulamaları da hayata geçirmeye hazırlanıyor. İçişleri Bakanı Muammer Güler'in görüşüne sunulan bir taslağa göre vatandaşlar da sürücü hatalarının fotoğrafını çekip polise gönderebilecek.

Caydırıcılığı kalmıyordu
Cezalar gönderilemediği için uygulamaların da caydırıcılığını kaybetmeye başladığını belirten yetkililer, "Bornova'da hafta içinde 08.00-09.00 saatleri arasındaki kamyon uygulaması, Karşıyaka, Alsancak, ve Üçyol merkezdeki mobese ceza projesi, Gaziosmanpaşa, Gazi Bulvarı, Hürriyet Bulvarı, Konak YKM önü gibi birçok noktada polislerin fotoğraflı ceza uygulamaları ile gezici radarla hız kontrolü yapılarak araç plakalarına ceza gönderilmesi uygulamalarının hepsi sürücüler için caydırıcı önlem. Ancak bu cezalar adreslere gönderilemediği için sürücüler nasıl olsa ceza makbuzu gelmedi düşüncesi ile daha rahat davranıyorlardı" diye konuştular.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası