“Tramvay için hazırız, ucuz dış kredi onayı bekliyoruz”
İzmir Büyükşehir Belediyesi, tramvay projelerine başlamama nedeninin aksaklık ya da eksiklikten değil, yurt dışından temin edilecek daha ucuz ve borçlanma süresi daha uzun kredi olanaklarının değerlendirilmesine yönelik tercihten kaynaklandığını duyurdu. Açıklamada, Ulaşım Master Planı’nın “5 yılda bir revize zorunluluğu” nedeniyle yenileceği de kaydedildi.
İZMİR- İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak ve Karşıyaka tramvay projeleri için “çok daha uygun koşullardaki” dış kredi imkanlarının değerlendirilmesinin düşünüldüğünü ve (eski adı DPT Genel Müdürlüğü olan) İktisadi Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü onayının bu nedenle beklendiğini açıkladı. Büyükşehir Belediyesi, Ulaşım Master Planı’nın “hatalı” olduğu için değil, her 5 yılda bir revize edilmesi gerektiği için yenileneceğini duyurdu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:
“Ülke sınırları içinde raylı sistem projesi yapacak tüm kurum ve kuruluşlar, kanun gereği, projelerini Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na bağlı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’ne (eski adı DLH) onaylatmak zorundadır. Projenin dış krediyle yürütülmesi tercih edildiğinde ise bu kez Kalkınma Bakanlığı’na bağlı İktisadi Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü’nün (eski adı DPT) yatırım programına alması ve Hazine Müsteşarlığı’nın da izin vermesi gerekmektedir.
Değerlendirme kriterlerine dikkat!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Konak ve Karşıyaka tramvay projeleri, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından onaylanarak öz kaynaklar ya da yurt içi kredilerle yapılabilecek hale gelmiştir. Bu onay için Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali Yıldırım ile Genel Müdür V. Sayın Y. Metin Tahan’a teşekkürü bir borç bilmekteyiz. Konak Tramvayı’nın onaylandığı 2.6.2011 ve Karşıyaka Tramvayı’nın onaylandığı 21.3.2012 tarihlerinden itibaren, Sayın Bakan Binali Yıldırım, bu projelerin Kalkınma Bakanlığı tarafından yatırım programına alınması için yoğun çaba göstermiştir. Ancak bugüne kadar bu onay gerçekleşmemiştir.
Söz konusu tramvay projelerine başlamama nedenimiz, aksaklık ya da eksiklikten değil, yurt dışından temin edilecek daha ucuz ve borçlanma süresi daha uzun kredi olanaklarının değerlendirilmesi tercihimizdendir. Bu dış krediyi kullanılabilmemiz için İktisadi Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü’nün ve Hazine’nin onayına ihtiyacımız vardır.
Devletin iki kurumunun değerlendirme kriterleri aynı olması gerekirken, yaşanan tüm bu süreci kamuoyunun takdirlerine sunuyoruz.
Ulaşım Master Planı’nın yenilenmesi olayı ise herhangi bir hata ya da eksiklikten değil, 5 yılda bir revize zorunluluğundan kaynaklanmaktadır. 2007 yılında revize edilen mevcut plan, 2012 sonunda yeniden revize edilecektir. Bu konuyla ilgili ihale hazırlıklarımız tamamlanmak üzeredir.”
İZMİR KONAK TRAMVAY PROJESİ:
(Fahrettin Altay - Halkapınar arasında; 19 durak, 21 Araçlı ve 12,7 km. uzunluğunda)
Konak tramvay uygulama projelerinin İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılmasından sonra Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü'ne (DLH), 03.09.2010 tarihinde proje raporu, teknik çizimler albümü ve fizibilite etüdünün onaylanması için başvuruda bulunulmuştur. 02.06.2011 tarihinde de proje onaylanmıştır.
İşin yatırım programına alınması için sırasıyla 07.06.2011, 24.11.2011, 30.12.2011 ve en son olarak da 10.05.2012 tarihlerinde T.C Kalkınma Bakanlığı İKTİSADİ SEKTÖRLER VE KOORDİNASYON GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’ne (Eski adı DPT Genel Müdürlüğü) başvuru yapılmış olup neticesi alınamamıştır.
İZMİR KARŞIYAKA TRAMVAY PROJESİ:
(Alaybey - Mavişehir arasında; 15 durak, 17 araçlı ve 10 km uzunluğunda)
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü'ne (DLH), proje raporu, teknik çizimler albümü ve fizibilite etüdünün onaylanması için 03.09.2010, 04.03.2011 ve 14.06.2011 tarihlerinde başvuruda bulunulmuş ve projeler 21.03.2012 tarihinde Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’nce onaylanmıştır.
Projenin yatırım programına alınması için 03.04.2012 ve 08.10.2012 tarihlerinde yaptığımız yazılı başvurulara Kalkınma Bakanlığı İKTİSADİ SEKTÖRLER VE KOORDİNASYON GENEL MÜDÜRLÜĞÜ tarafından henüz bir yanıt verilmemistir.
İki projenin onayını gerçekleştiren Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü, Konak Tramvay Projesi’nde hedef yıl için Ulaşım Ana Planı’nda öngörülen (zirve saatte 15.522 Yolcu/Yön/Saat) yolculuk değerlerini yeterli görerek bu kesime ait fizibilite etüdü ve güzergah avan projelerini uygun gördüğünü bildirmiştir.
Karşıyaka Tramvayı’nın da yeterli yolcu taşımasına sahip fizibil bir proje olduğu öngörülmüş ve onaylanmıştır.