EGEPOSTASI- Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un talimatıyla oluşturulan İzmir Körfezi Bilim Kurulu, İzmir İktisat Kongresi Binası'nda toplantı gerçekleştirdi.
"SAMİMİYETE İNANIYORUM"
Toplantının ardından açıklamalarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, “2 gün sürecek bilimsel görüşmelerin başlangıç toplantısıydı. Ben de kendi adıma görüş ve düşüncemi dile getirdim. Geçen hafta Çevre Şehircilik Bakanımızla görüştüğümüzde de aynı şeyi söyledik. Körfezin hızlıca kendini temizleyebilmesi için yapılacak en acil işler nelerdir, onları belirleyelim. Orta ve uzun vadeli de bir yol haritası oluşturalım. Bunları bilimsel temelli yapalım. Bilim insanlarının rehberliği eşliğinde yapalım. Bu süreci tam bir şeffaflık içerisinde yürütelim. Yani bize ait olan veriler, analiz bakanlığımızda olan yine aynı şekilde bilgiler hepsini birbirimizle paylaşarak sürdürelim. Bu anlamda böyle çok yapıcı bir toplantı, başlangıç. Samimiyete inanıyorum. inşallah kısa zamanda sonuç alacağız. İyi şeyler olmaya başlayacak” diye konuştu.
"ARITMA KAPASİTELERİNİ ARTIRACAĞIZ"
Kendi üzerimize düşenleri zaten yapacağız diyenTugay, "Ama bizim yetki ve sorumluluğumuzun dışında olan alanlarda da kurum olarak özveriyle elimizden geleni yapmaya hazır olacağız. Bunu taahhüt ediyorum. Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin 4. fazı yüzde 80 civarında, Çiğli 5. faz projesini de bu dönemde başlayıp bitireceğiz. Yağmur suyu ayrıştırmalarında olması gereken yüzde 70 – 80 seviyelerini en azından bu dönemde ulaşacağız. Arıtma kapasitelerine yeni dönemde artıracağız. Belki yeni bazı arıtma havzaları belirleyebiliriz. Ama bütün bunlar körfezin kendisini temizlemesine yetmeyecek. Bazı şeyleri biraz da bilim insanlarının tavsiyeleriyle de yapmamız lazım. Bu anlamda çok önemli, çok değerli bir toplantıydı. Bakanlığımızın samimiyetle bu konuda çaba içerisinde olmasını da yine çok takdire değer görüyorum” ifadelerini kullandı.
BAKANLIKTAN BEKLENTİLER NELER?
'Bakanlığın üzerine düşen görevler nelerdir?' sorusuna Başkan Tugay, “Daha çok onlardan beklediğimiz dip taraması, sirkülasyon ve navigasyon kanallarının oluşturulması, bizim de kendi yapacağımız bazı yeni tesisler için ruhsat aşamalarında yardımcı olunması. Bir de yine bazı yatırımlar için uluslararası finans kuruluşlarından kredi taleplerimiz var. Finans kuruluşları da olumlu yanıt verdi. Bunlarla ilgili de Bakanlığımızdan olur bekliyoruz. Bakanlığımız bunları yaparsa zaten yeterli olacak” diye yanıt verdi.
Tugay, Bakanlığın İZSU’ya kestiği cezaya ilişkin ise, “Geçen yıllarda da mükerrer olan bir uygulama, ilk defa olmuyor 13-14 defa daha önce yapılmış. Bizim sürece odaklanmamız lazım” dedi.