49 yıl önce adada yaşayan Türklere özgürlük getiren harekâtla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun temelleri atılmış, adada huzur ve barış tesis edilmişti.
Kıbrıs Türklerinin maruz kaldığı zulme dur demek üzere dönemin başbakanı merhum Bülent Ecevit ve başbakan yardımcısı merhum Necmettin Erbakan’ın kararıyla yapılan Kıbrıs Harekâtı ile adaya barış ve huzur getirildi. Yapılan harekâtla adada yaşayan Türk halkının hakları korunurken Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilanına giden süreç hızlandırılmış oldu.
Harekâtın 49. yıl dönümünde Karşıyaka Muharip Gaziler Derneği’nin Karşıyaka Tarihi İstasyon Binasındaki ofisi önünde düzenlenen törenle, 498 şehit ve muharip gaziler anıldı. Tören, Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, KKTC İzmir Başkonsolosu Ayşen Volkan İnanıroğlu, Muharip Gaziler Derneği Başkanı Halil Taşçı, Karşıyaka Müftüsü İsa Gürler, CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Rafet Yacan, Ege Ordu Komutanlığı temsilcileri, şehit ve gazilerin aileleri, STK temsilcileri, meclis üyeleri, muhtarlar ve Karşıyakalıların katılımıyla gerçekleştirildi.
Törende konuşan Başkan Tugay, babasının Kıbrıs gazisi olduğunu belirterek, “Rahmetli babam vatani görevinin yerine getirirken biz de savaşın etkilerini evimizin içinde yaşadık. Üzüntümüz, korkumuz, endişemiz vardı. Her gün akşamları radyodan o gün şehit edilen, kaybettiğimiz askerlerimizin ismi okunurdu. O saatte babamızın adı okunacak mı diye bekledik. Çok şükür bize mektupları geldi. İyi olduğunu öğrendik. Döndükten sonra babama anlattırmak isterdik ‘Ne yaptınız?’ diye. Biraz buruktu. Orada zafer kazanmış bir ordunun mensubu olarak bulunuyordu. Madalyası vardı. Zaferin gururunu yaşıyordu. Ancak yaşananlara şahit olmak kolay değildi” dedi.
“HİÇ TEREDDÜT ETMEDEN GİTTİLER, SOYDAŞLARIMIZI ZULÜMDEN KURTARDILAR”
Kıbrıs Türklerinin adada ölüm tehdidi altında yaşadığını hatırlatan Dr. Cemil Tugay, “Soydaşlarımızın yok edilmesi planlanıyor, eli kanlı örgüt her gün herkesin hayatına kastediyordu. O ortamda kahramanca mücadele eden Kıbrıslı Türkler vardı. Yanlarında biz vardık, Türkler vardı, ana vatanda yaşayan insanlar vardı. Bu vatanı seven insanlar hiç tereddüt etmeden gittiler, soydaşlarımızı zulümden kurtardılar. O gün bugündür insanlar hiç kimsenin ölüm tehdidine maruz kalmadan yaşıyorlar. Kıbrıs'ta bağımsızlık destanını yazanlara bin selam olsun. Bağımsızlık ve özgürlük uğruna canı pahasına mücadele eden şehitlerimize ve gazilerimize minnettarız. Ne mutlu ki bize yüreği bağımsızlık ve hürriyet için çarpan asil bir milletin çocuklarıyız. Bunun için 498 tane askerimiz orada şehit oldu ve o topraklarda yatıyorlar, hepsinin ruhu şad olsun” ifadelerini kullandı.
“HAREKÂT SONRASINDA ADAYA HUZUR VE GÜVEN GELDİ”
KKTC İzmir Başkonsolosu Ayşen Volkan İnanıroğlu, yapılan harekâtın Kıbrıslı Türkler için hayati öneme sahip olduğunu belirterek, “Rumlar adayı Yunanistan’a bağlamak için 1963 - 1974 yılları arasında Kıbrıs Türkünü silah zoruyla dışlamış, zulümle yok etmek istemiştir. Ancak Kıbrıs Türkleri direnmiştir. 1974 yılında terör örgütü, adayı Yunanistan’a bağlamak için kanlı bir darbe gerçekleştirmek istemiş ancak Türkiye’nin garantörlük hakkını kullanarak yaptığı harekâtla bu plan gerçekleşmemiştir. Bu harekât sonrasında adaya huzur ve güven gelmiştir. Kıbrıs Türk halkı özgürlüğüne kavuşmuştur. Cunta idaresine son verilmiş demokrasiye geçiş sağlanmıştır. Rum tarafının hiçbir anlaşmaya yanaşmaması üzerine 1983 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ilan edilmiştir. Kıbrıs Türk halkı bugün kendi devletinde anavatan Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinde güven ve barış içinde yaşamaktadır. Uluslararası toplumun adada iki devlet bulunduğunu artık kabullenmesi gerekmektedir. Bugünlere ulaşmamızı sağlayan şehit ve gazilerimizi rahmetle anıyorum” diye konuştu.
Karşıyaka Muharip Gaziler Derneği Başkanı Halil Taşçı, yapılan harekâtın soydaşlar için hayati öneme sahip olduğunu belirterek, şehitlere ve hayatını kaybeden gazilere rahmet, hayattaki gazilere aileleriyle birlikte sağlıklı bir ömür diledi.