EGEPOSTASI- İzmir'de yıllardır yaşanan körfez kirliliği yeniden kent gündemine geldi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un, TBMM'de İzmir Körfezi'nden bir şişe içine koyduğu su ile konuşma yapması tepkilere neden oldu.
TUGYA'DAN TEPKİ!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Cemil Tugay İzmir Körfezi’nde yaşanan kirliliğe ilişkin yaptığı açıklamada körfezi kirlilikten arındırmak için çabaladıklarını söyleyerek bakanlığı eleştirdi.
Tugay, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı hedef alarak bakanlığa bir dizi soru yöneltti.
NEDEN ÖNLEM ALMADINIZ?
Tugay açıklamasında, "Neden hiçbir tarama faaliyetinde bulunmuyor. Bu yaşanan kirliliğin temizlenmesi görevi biz bile kirletmiş olsak bakanlığa ait değil mi? Başta 4. Faz olmak üzere körfezin temizliğine etki edecek büyük projelere dair 5,5 milyar TL’lik kredi için neden izin verilmiyor? (Toplamda 9 milyar TL bekleyen) Gediz’den, Liman’dan, Tersane’den ve Organize Sanayi Tesislerinden gelen kirlilik için neden bir önlem almıyor?" dedi.
5 MİLYARLIK YATIRIM HAYATA GEÇECEK
Öte yandan belediyenin çalışmaları hakkında da bilgiler veren Tugay, 20 yıldır kentin gündeminde olan Çiğli 4.Faz’ı 2024 Nisan’da devreye alacaklarını belirtirken körfezde temizlik amaçlı Haziran ayına kadar 700.000 m3 tarama yapıldığını ifade etti. Tugay bu taramanın son 20 yılda yapılanın temizlik amaçlı tarama rakamını üstünde bir değer olduğunu vurguladı. Tugay ayrıca yağmur suyu ayrıştırma ile ilgili toplamda 5 milyar TL’lik yatırımı 2025 yılında hayata geçireceklerini söyledi.
LİMANIN RENGİ DEĞİŞTİ
Kurum'un açıklamalarının ardından İzmir Limanı'nda yaşanan krililik gözlerden kaçmadı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın sorumluluğunda bulunan İzmir Limanı'nda denizin renk değiştiği görüldü.
Dün çekilen fotoğraf yaşanan çevre felaketini gözler önüne serdi.
SORUMLULUK ALANLARI BELİRLENMİŞTİ
Çevre, Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanlığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde 35 akademisyenle hazırlanan 15 maddelik acil eylem planında bakanlkların ve Büyükşehir'in sorumluluk alanlar belirlenmişti.
ACİL EYLEM PLANI ŞU ŞEKİLDE;
1.Çiğli Atıksu Arıtma Tesisinin; Mevzuata ve tekniğine uygun olarak işletilmesi,
SAIS sisteminin devreye alınması,
By-Pass hattının kapatılarak, taşkın savağının teşkil edilmesi, taşkın savağı çıkışının online izlenmesi,
4. fazın devreye alınması (İZBB)
2. İç Körfeze ulaşan derelerde ivedi temizlik çalışmalarının başlatılması, İzmir Körfez'inde, tüm atıksu hatlarına ve yağmur suyu kanallarına yapılan bağlantıların kontrol altına alınması, (İZBB)
3. Alıcı ortama yapılan deşarjların kontrol altına alınması amacıyla izleme ve denetim çalışmalarının sıklaştırılması, (İZBB)
4. Ana kuşaklama kanalı, kollektör hatlarında öncelikli olmak üzere tüm atıksu hatlarında ve terfilerde sorunların tespiti, temizlik, bakım onarım gibi gerekli iyileştirmelerin yapılması, (İZBB)
5. İZSU Atıksuların Kanalizasyon Şebekesine Deşarj Yönetmeliği'nin azot ve fosfor karbon parametrelerini de içerecek şekilde revize edilmesi, (İZBB ve Bakanlık koordineli)
6. "Bulut Temelli Bilgi Paylaşım Sistemi" oluşturulması, (Bakanlık)
7. Denizlerde Bütünleşik Kirlilik İzleme Programı kapsamında İzmir Körfezi izleme ağının genişletilmesi, (İZBB)
Kısa Vadeli Eylemler:
8. Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'nin deşarj yerinin İç Körfeze en az etkisi olacak şekilde yeniden değerlendirilmesi, (İZBB ve Bakanlık koordineli)
9. İç körfeze ulaşan derelerde rüsubat kontrolünün sağlanması ve rüsubat kaynaklı kirliliğin azalması amacıyla seki , eşik, tersip bendi ve bunun gibi sistemlerin değerlendirilerek uygun olanların hayata geçirilmesi, (İZBB ve DSİ))
10. Denizlerde Bütünleşik Kirlilik İzleme Programı kapsamında erken uyarı sistemlerinin kullanılabilirliğinin araştırılması, (Çevre,Şehircilik İklilm Değişikliği Bakanlığı)
11. Körfez su kalitesinin etkisinin ortaya konulması, körfezde ivedi dip tarama çalışması yapılan alanların tespit edilmesi olası dip tarama faaliyeti sonucu çıkacak tarama malzemesinin çevresel yönetimi alternatiflerinin değerlendirilmesi, (Çevre,Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda İzBB ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından)
12. İzmir Körfezi'nde deniz suyunu filtre ederek beslenen su ürünlerine yönelik düzenlemeler yapılması, (Tarım ve Orman Bakanlığı)
13. İzmir Körfezi ekosisteminin daha iyi anlaşılmasına yönelik ayrıntılı araştırmaların ve izleme çalışmalarının başlatılması, (Çevre, Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı)
14. Kirlilikle biyolojik mücadele ve denizin oksijenlendirilmesine yönelik dünyada ispatlanmış uygulama örneklerinin İzmir Körfezi'nde uygulanabilirliğinin Bilim Kurulunca değerlendirilmesi, (Çevre,Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı)
15. İzmir Körfezi'nin korunması su verimliliği deniz çöpleri vs konularında bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi amacıyla sürekli eğitim programlarının yürütülmesi. (Çevre, Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ve STK’lar tarafından yürütülmesi)