EGEPOSTASI/Berivan Kaya- Karşıyaka Belediyesi Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı Birinci Birleşimi, Başkan Cemil Tugay idaresinde gerçekleştirildi.
AK Parti Meclis Üyesi Hüsniye Dalkılıç Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda AK Parti’den istifa etmişti. Hüsniye Dalkılıç’ın yerine görev aldığı komisyonlarda daha önce üyesi olduğu partiden birinin seçilmesi ile ilgili bir işaretli oylama yapıldı. Dalkılıç’ın üyesi olduğu Sosyal İşler ve Eğitim komisyonlarına ak partiden aday gösterildi. Sosyal işler komisyonu için Ahmet Uğur Baran, Eğitim komisyonu için ise Mustafa Yıldız seçildi.
Karşıyaka Belediyesi logo değişikliğine gidiyor
Belediye logosu yeniden düzenlenmesi için ek önerge verildi. Karşıyaka Belediyesi’nin logosunun çoğu zaman karmaşaya sebep olduğunu belirten Cemil Tugay Karşıyaka anıtının değişmeyeceğine dikkat çekti. Logo değişikliği önergesi meclisten oy birliği ile geçti.
KKTC Girne Belediyesi’nin Uluslararası Zeytin Festivali’ne katılmak için başkan Cemil Tugay, Başkan Yardımcısı Özlem Ceylan ve meclis üyeleri Faruk Yıldırım ve Cemil Yüm’ün katılması ve masrafların bütçeden karşılanması için verilen önerge oy birliği ile kabul edildi.
Mülkiyeti Karşıyaka Belediyesi’ne ait Karşıyaka Zübeyde Hanım Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi adıyla tahsis ile işletilmesine izin verilen taşınmazın tahsis edilen amaçla kullanılmadığı ve protokol hükümleri açık olarak ihlal edildi. Protokolün 20. maddesi gereği Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü ile belediye arasında imzalanarak yürürlüğe giren protokol feshi ve protokole konu tahsisin kaldırılması hakkında önerge verildi. Önergenin doğrudan oylanması istendi.
Tugay: Tahsisi tekrar yapacağız
Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay Huzurevi içerisinde yer alan eşyaların belediye envanterinde olduğuna dikkat çektiği açıklamasında, ‘’Huzurevinin yıkılacağı, depreme dayanıksız olduğunu saptandığı ve yıkıldıktan sonra yeniden huzurevi yapılacağı ile ilgili bir bilgi geldi. Arkadaşlarımız huzurevini ziyaret ettiklerinde huzurevinin boşaltıldığını ve şu an hizmet vermediğini saptadılar. Mevcut durumda özellikle bina ile ilgili bazı teknik konular var. Bu bina tamamen belediye tarafınca yapılmış. İçindeki mobilyaları tamamen belediye karşılamış. Bunları kontrol etmek ve hukuki olarak kayıt altına almak için aldığımız bir tedbir. Binanın içindeki eşyalar belediye envanterinde görülüyor. Yeniden yapmak üzere bir başvuru olduğunda biz tabi buna olumlu bakacağız. Tekrar tahsisini yapacağız. Şu an tahsisin iptalini yapmak zorundayız. Burada sorumluluklarımız gereği, gözden geçirmemiz gereken envanter kaydı var. Riskli yapı analizi var bundan dolayı bina boşaltılmış orada artık bina ve eşyalar Karşıyaka Belediyesi’ne ait burayla ilgili sorumluğu yerine getirmek ve envanterde olan eşyaları gözden geçirmek zorundayız. bunun için tahsisi iptal edip bina yapısını gözden geçireceğiz. Bakanlığımızın sürdürdüğü bir çalışma varsa tekrar başvurduklarında bizde üzerimize düşeni yapacağız’’ dedi.
Öztürk: Protokolü göz ardı mı edeceğiz?
AK Parti Meclis Üyesi Adem Öztürk önergenin doğrudan oylanmasının doğru olmayacağını belirterek, ‘’Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ve Bakanlıkla yürütülen yazışmalar var biz bu önergeyi doğrudan oyladığımızda bu görüşmenin kenara atılacağı ve Karşıyaka Belediyesi kullanım hakkını kendisi mi tayin edecek. Biz bunu oylarken bu protokolü göz ardı mı edeceğiz. Biz bunu oylarsak ve protokol görüşülecek mi? Bu önergeyi hukuk ve imar komisyonuna havale edilmeli’’ dedi.
Aydın: Envanter sayımı yapmak zorundayız
CHP Meclis Üyesi Murat Aydın ise, ‘’Bu protokoller meclis kararı ile yapılır ve başkana imza yetkisi verilir. Bu yetkiyi kullanan başkan kurum ile protokol yapılıyor. İdari işlemin paralelliği ilkesi gereğince bir işlemin feshi de aynı usule tabi olarak yapılması gerekiyor. Bu bina boşaltıldığında ve mevcut binanın riski olduğuna dair değerlendirme yapıldığına göre bu işlemlerin tekrar başlatılması gerekiyor. Karşıyaka Belediyesi mülkiyetin yeniden yapılması ve bu yeniden yapılacak yerin nasıl bir hizmet için kullanılacaksa bunun değerlendirmesini bakanlık ve belediye mutlaka yapacaktır. Burada bu işlemi yapabilmek için meclis kararı almamız gerekiyor. Biz bu tahsisi iptal ederek o binadaki envanter sayımını yapmak zorundayız. Başkanların görevlerinden biri de belediye mallarının iyi kullanmasını sağlamak. Demirbaşa kayıtlı olan bu eşyaların denetlenmesi gerekiyor. Yeni bir yapı yapılacaksa da ruhsatlandırma belediyenin yetkisinde’’ dedi.
Öztürk: Devir kısmen borçları siliyor
Adem Öztürk, ‘’Orası bizim huzurevimiz, mülkiyet olarak belediyeye ait. İlgili yazıyı okuduğumda amacından başka bir şekilde kullanılmamak üzere bedel tayin edilmiş. Biz onay verelim burada fakat ricamız şu. Gelinmiş bir nokta var, verilen bedel kafa karıştırıyorsa, bu bedel ilgili birimler tarafından düzeltilebilir. Bu bedel Karşıyaka Belediyesi’nin vergi borçlarına mahsuben İl Sosyal Müdürlüğü’ne devredilmesi hususunda alınmış 2-3 yönlü bir karar. Kısmen borçlar silinecek. Biz bu protokolün tümden bozulmayacağını umut ederek onay vereceğiz’’ dedi.
Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü ile belediye arasında imzalanarak yürürlüğe giren protokol feshi ve protokole konu tahsisin kaldırılması hakkında verilen önerge oy birliği ile kabul edildi.
MHP Meclis Üyesi Seher Dikmen, ‘’Belediyemizde çalışan memur arkadaşlarımızın sosyal denge tazminatlarının memur denge sözleşmelerine uygun ödenmemesinden kaynaklı bazı sıkıntıları olduğunu öğrendik. Sosyal denge tazminatı memurlara verilmiş bir hak. Memur Genel Sözleşmesi’ne göre bu hakkın zamanında eksiksiz ve tek bordroda gösterilmesi gerekir. Ancak 2019’dan beri belediyemizde zamanında ödenmedeği hatta çiftç bordroya bölündüğü söylenmekte. Sözleşmenin öngördüğü şekilde zamanında ve tek bordroda olması önemli diye düşünüyorum’’ dedi.
Tugay: Bizim Merkez Bankamız yok ve para basmıyoruz
Cemil Tugay, ‘’Her şeye önce İller Bankası’nın Karşıyaka Belediyesi’ne ne kadar bir parayı layık gördüğü ile başlayabiliriz. Belediyemizin şu an toplam bütçesine baktığımzıda yüzde 22 civarında bir bölümü İller Bankası’ndan geliyor. Bu yetmiyor, yetmesi mümkün değil. Her şeyin bedelinin 4-5 katı yükseldiği bir sene yaşadık. TÜİK’in en son yüzde 150’lerde gösterdiği enflasyon reel olarak yüzde 300’lere çıkıyor. Senenin başında yapılmış bütçe ile ek bütçe yapmayan kurum kalmadı. Hatta biz muhalefetten bir eleştiri aldık. Biz ‘bütçeyi bile yapmayı beceremediniz’ diye eleştirilmiştik. Bu beceriksizlik bu sene bütün belediyeler ve kamu kurumları tarafından gösterildi. Bu beceriksizlik değildir. Ülkemizde içinde olduğu ağır ekonomik krizden kaynaklıydı. Bizim Merkez Bankamız yok ve para basmıyoruz. Bizler gelirimizi temelde İller Bankası’ndan alması gereken bir kurumuz. Gelirlerimizin temel kaynağı halkın devlete ödediği verdiler ve o vergilerden gelen paradır. Bu para çok yetersiz düzeyde. Dile getirdiğiniz sıkıntının arka planında hiç beklemediğimiz enflasyon artışı olduğunu ifade edebilseydiniz. Belediyeyi şuan da içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıya sokan şey bizim gereksiz harcamamız değildir. Bu ekonomik sorunu bütün belediyeler yaşıyor. İzmir’de sosyal denge tazminatı en yüksek olan 2. belediyeyiz. Bazı belediyeler hiç ödemiyor. Bunların içerisinde ben memur arkadaşlarımızın sendikalarına gerekli açıklamaları yaptım. Yaşadığımız geçici ekonomik sıkıntı bugünlerde bütün belediyelerin yaşadığı sıkıntı. Biz arkadaşlarımızın hakkı olan para ile ilgili geri adım atan bir söylemde bulunmuyortuz. Ekonomik sıkıntıdan kaynaklı bir gecikme söz konusu. Bunu tolere etmek ve düzeltmek için elimizden gelen çabayı harcıyoruz. Hükümetimizin bize bu konuda yardımcı olduğunu söyleyemeyeceğim. İller Bankası’ndan verilen paranın bu maaliyet artışlarında hak ettiği kadar olması gerektiğini düşünüyorum’’ dedi.
Dikmen: Ben ayıplandım mı şimdi?
Seher Dikmen: Bu konu bana Karşıyaka Belediyesi’nde bazı bürokratların bu tazminatı memura hak görmediği ve icabında aşağılayıcı sözlerle memuru demoralize edecek şekilde görüş paylaşıldığı söylenmişti. Şu an ben konuşurken görüyorum ki etraftan gelen eleştiriler var. Ben kazanılmış bir hakkı istediğim için ayıplandım mı ben şimdi? Biz dilenmiyoruz. Kazanılmış bir hak verilmemiş. ben hak edilmiş ve tek bordroda verilmesi gerekirken bölündüğünü söylediğim için burada ayıplandım. Ben sadece ilettim. Sendika başkanları henüz sizden randevu bile alamadılar. O yüzden görüşüldüğünü de zannetmiyorum’’ dedi.
Tugay: Kimse provokasyon peşinde koşmasın
Tugay, ‘’Seher hanım size doğru bilgiler verilmemişler. Yalan bir beyanda bulunmuşlar. Ne arkadaşlarım ne ben böyle cümleleri kullanmam. Bazı kötü niyetli insanlar belediyenin içinde bulunduğu sıkıntılı durumları provokasyon ortamı olarak görüyorlar. Bu ülkede maalesef bazı insanlar yalanlarla başka insanları kışkırtmaya çalışıyorlar. Ben defalarca sendika temsilcileri ile görüştüm. Bunlar uydurma, bunlara alet olmayın. onun bunun iftiraları üzerine konuşamayız. Bu konuyu kapatıyoruz. Lütfen dönün İller Bankası’nın ne verdiğine bakın. Elektrik faturaları, yakıt fiyatları 4 5 katına çıkarken belediye para basamıyorken bu sıkıntının yaşanması kadar doğal bir şey yok. Kimse provokasyon peşinde koşmasın. ’’ dedi.
Öztürk: Bütçe görüşmelerini galiba erken başlattınız
Adem Öztürk, ‘’Sizden hiç görmediğimiz bu tavır. Biz Cemil Tugay’dan hiç görmediğimiz bir şekilde bir bayanın gözlerinin içerisine bakarak ses tonunun yükselmesini kabul edemeyiz. Hangi bayan arkadaşımız olsa da kabul etmeyiz. Bütçe görüşmelerini galiba erken başlattınız konuyu sürekli iller bankasına getiriyorsunuz. Söz hakkı vermiyorsunuz bugüne hiç yapmadığınız şekilde bayan arkadaşımıza bağırarak konutunuz’’ dedi.
Tugay: Bayan değil kadın!
Cemil Tugay, ‘’Bayan değil kadın, hepimiz meclis üyesiyiz, Kadın erkek eşitliği var. Ben bu ülkedeki ekonomik krizi dile getirmeden belediyeye ödenen paraların bu kadar düşük tutulmasını ve mahalle baskılarının arttırılmasını konuşmadan ve buraya yalan yanlışlarla bu konunun buraya getirilmesini kabul etmiyorum’’ dedi.