Ege Postası
Geri

Tunç: Biyolojik mücadele üretici için de tüketici içinde daha sağlıklı

Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, Kumluca tarımının hem Türkiye'de hem dünya genelinde önemli bir yeri olduğunu ifade etti. Çetinkaya, bu konuda tarımın gelişmesinde önemli rol alan bölge çiftçisinin her geçen gün bilinçlendiklerini...
Tunç: Biyolojik mücadele üretici için de tüketici içinde daha sağlıklı
Haberler / Genel
25 Nisan 2013 Perşembe 18:16
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, Kumluca tarımının hem Türkiye'de hem dünya genelinde önemli bir yeri olduğunu ifade etti. Çetinkaya, bu konuda tarımın gelişmesinde önemli rol alan bölge çiftçisinin her geçen gün bilinçlendiklerini ve tarımda adlarından söz ettirdiklerini anlattı.

Antalya'nın Kumluca ilçesinde bu yıl 14'üncüsü düzenlenen Tarım ve Seracılık Festivali etkinlikleri devam ediyor. Festival kapsamında, Kumluca Belediyesi Konferans Salonu'nda, oturum başkanlığını Kumluca Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Sahriye Sönmez’in yaptığı 'Tarımda Biyolojik Mücadele' konulu bir sempozyum düzenlendi. Sempozyuma; Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Tunç, Antalya Dış Ticaret Müdürü Ercan Boztepe, Koppert Genel Müdürü Ali Eroğlu konuşmacı olarak katıldı. Sempozyumun açılışında konuşan Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, bu yıl 14'üncüsünü gerçekleştirdikleri Tarım ve Seracılık Festivali'nin kültür, sanat, spor, eğitim ve eğlence gibi birçok etkinliği barındırdığını, ayrıca her yıl tarımla ilgili bir sempozyum yapıldığını söyledi.

Bilimsel etkinlikler çerçevesinde yapılan sempozyumda konuşan Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Tunç, Türkiye'de biyolojik mücadele ile yapılan tarımsal üretimin oldukça az olduğunu belirtti. Tunç, “Hem insana hem de çevreye daha duyarlı bir üretim yapmak istiyorsak örtüaltı üretiminde biyolojik mücadele konusunda ağırlık vermeliyiz. Dünya var olduğu günden beri doğada biyolojik mücadelenin var olduğunu biliyoruz. Fakat biz tarımsal alanlarında daha yeni sayılabilecek bir zamandan beri biyolojik mücadelelerle üretim yapmaktayız. İnsan sağlığına katkısı çok büyük olan bu yöntemi geliştirmeliyiz.” dedi.

Sadece tüketici açısından değil, üreticinin sağlığı için biyolojik üretimin çok önemli olduğuna değinen Tunç, örtü altında, seralarda kullanılan ilaçların sağlığı olumsuz yönde etkilediğini, biyolojik mücadelede böyle bir olumsuzluğun bulunmadığını ifade etti. İlaçların tek kullanımlık olduğunu, biyolojik canlıların daha uzun ömürlü olduğunu belirten Tunç, biyolojik mücadelenin zamanla daha yaygın hale geleceğini söyledi.

Türkiye'de biyolojik mücadelenin ilk defa 2003 yılında firmaları tarafından uygulandığını belirten Koppert Genel Müdürü Ali Eroğlu, bu yıllarda biyolojik mücadeleyi çok az sayıda idealist üreticilerin kullandığını söyledi. Gün geçtikçe bu idealist üreticilerin sayısının arttığına değinen Eroğlu, “Bakanlığımızın biyolojik mücadeleye verdiği desteğin artması, çiftçilerimizin biyolojik mücadeleye ilgisini artırmıştır. Şu anda bakanlığımız dekar başına faydalı böcek kullanımında 300 lira destekleme yapmaktadır. Örtü altı alanda bir sezonda 30-40 defa kimyasal mücadele uygulanırken, aynı alanda 3-4 defa biyolojik mücadele yapılıyor. Bu da bize biyolojik mücadelenin hem maddi hem de sağlık açısından sağladığı faydayı en güzel şekilde göstermektedir." diye konuştu.

Artık Avrupa ülkelerindeki insanların, yedikleri ürünlerin doğal olup olmadığına baktığını belirten Antalya Dış Ticaret Müdürü Ercan Boztepe, ihracatını yaptıkları ürünlerin biyolojik yöntemlerle yetiştirilenlerin daha kolay pazarının bulunduğuna değindi. Boztepe, "Yetiştirdiğiniz ürünlerin Avrupa pazarında aranılan bir ürün olmasını istiyorsak biyolojik mücadele ile ürün yetiştirmeliyiz.” dedi. İnsanların artık sağlıklarına dikkat ettiğini belirten Ercan, ilaç kalıntısı olmayan, kaliteli, fiyatı makul ve sürekliliği olan ürünlerin tercih edildiğini belirtti.

Sempozyumun bitiminde Kumluca Kaymakamı Salih Işık ve Belediye Başkanı Çetinkaya tarafından konuşmacılara plaket verildi. Programın sonunda ayrıca 14. Tarım ve Seracılık Festivali kapsamında düzenlenen sebze teşvik yarışmasında dereceye girenlere de çeşitli hediye ve başarı belgeleri verildi.



YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Ege Postası