Ege Postası
Geri

Tünel bitti, sözler unutuldu: İzmir'in kalbi bir yılda bu hale geldi!

Ulaşım alanında büyük umutlarla yapımına başlanan ve 310 milyon liraya tamamlanan hükümetin “Çılgın projesi” Konak Tünelleri açıldı ama, geride kent merkezinde koca bir enkaz kaldı. Geçtiğimiz yıl yeşil alan, hasarlı evlerin tadilatı ve kent merkezindeki üst geçit projesi gibi verilen onca söz havada kalırken, 24 Mayıs 2015’in ardından adeta kaderine terk edilen halk yanşanan bu acı manzara karşısında bir kez daha isyan etti. Tünel bitti, sözler unutuldu
Tünel bitti, sözler unutuldu: İzmir'in kalbi bir yılda bu hale geldi!
Haberler / İzmir
11 Ağustos 2015 Salı 10:09
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Geçtiğimiz yıl yaz aylarında eylem alanına dönen ve semtte yaşayan hak sahiplerinin mülkiyet ve yaşam hakları için direniş başlattığı Konak’taki tarihi Damlacık semtinde bitmek bilmeyen tünel mağduriyeti katlanarak artıyor.

HALK İSYANDA, DİNLEYEN YOK!
Geçtiğimiz aylarda Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından hizmete açılan Konak Tünelleri’nden geriye koca bir enkaz kalırken, yüzlerce vatandaş kentin göbeğinde varlık içerisinde yokluk çekiyor. Kamulaştırmaya direnen yüzlerce hak sahibi zamana yenik düşerken, Karayolları Bölge Müdürlüğü ve Ulaştırma Bakanlığı’nca verilen sözlerin yerine getirilmemesi nedeniyle İzmir halkı bir kez daha mağdur oldu. Yüzlerce yıllık tarihi geçmişe sahip SİT alanı statüsündeki semtte içlerinde tescilli yapıların da yer aldığı çok sayıda konut tünel nedeniyle ciddi anlamda hasar görürken, projenin tamamlanması ile birlikte vatandaşlar da ortada kaldı. Derdini anlatacak resmi makam bulamayan Damlacık halkı, yetkililerden verilen sözlerin yerine getirilmesini ve çözüm isterken, taşeron firmanın insafına bırakıldıklarını ve kaderlerine terk edildiklerini söyleyerek bir kez daha isyan etti.


 
TÜNEL BİTTİ, SÖZLER HAVADA KALDI
Konak Tünelleri’nin açılmasının üzerinden yaklaşık üç aylık süre geçmesine karşın verilen sözler ise havada kaldı. Binlerce vatandaşın yaşam alanına darbe vuran tünel projesi sonrasında yörede yer alan evlerde hasar tespitleri dahi yapılmadı. Yıkılma noktasına gelen ve çatlaklar oluşan konutlardaki hak sahipleri ile resmi temas kurulmazken, müdürlüğün restorasyon ve onarım yapılacağı yönündeki sözleri ise henüz hayata geçirilemedi. Diğer yandan, hasarlı evler nedeniyle tünel mağdurlarının uğradığı binlerce liralık maddi hasar ve çile bir yana, özellikle Konak aksı üzerinde yer alan tarihi Damlacık semtinde kamulaştırma sonrasında boşaltılan konutların yerine yapılacağı belirtilen yeşil alan ve çevre düzenlemesiyle ilgili de hiçbir somut adım atılamadı.
 
HASAR TESPİTİ VE TEKNİK İNCELEME DAHİ YAPILMADI
Enkaz manzaraları ile savaş alanlarını aratmayan semtte yaşanan sıkıntı bir yana, proje nedeniyle en büyük darbeyi ise İzmirliler yedi. Eylül ayında bitirileceği yönünde söz verilen üst geçit projesi için Konak merkezinde çivi dahi çakılmadı. Kentin kalbi “Doğu Konak” ve “Batı Konak” olarak ikiye ayrılırken, yayalar metroya ait altgeçitlere mahkum edildi. Ayrıca, “Kentin kara deliği” eleştirisi alan tünel projesi nedeniyle kentin en büyük caddelerinden olan Mithatpaşa Caddesi çıkmaz sokak haline geldi.
 
BOŞALTILAN EVLERE SURİYELİLER YERLEŞİYOR
Yaşanan tüm bu sıkıntılar nedeniyle kaderine terk edilen kentin göbeğindeki yaşam alanları İzmir’in utanç manzarası haline geldi. Kamulaştırma yolu ile boşaltılan evleri Suriyelilerin mesken tuttuğu Damlacık’ta aylardır yaşanan asayiş problemi ve güvenlik zafiyetine ise emniyet tarafından köklü biçimde neşter vurulamadı. Konak merkeze iki dakika uzaklıkta yer alan alanda hırsızlar cirit atarken, tünelin tamamlanmasından bu yana aynı eve dört kez hırsız girdiğini aktaran semt sakinleri emniyeti tedbir alamaya davet etti.


 
TÜNELDEKİ BAKIM ÇALIŞMASI DA YILAN HİKAYESİNE DÖNDÜ
Diğer yandan, gündeme gelen sayısız vaadin hayata geçirilmesi bir yana, 310 milyona mal olan tüneldeki sıkıntılara ve eksiklere çözüm arayan Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışmalar ikinci ayına merdiven dayadı. Tüm eksiklerine karşın tüneli açan ve kritik öneme sahip birçok güvenlik tedbirini es geçen bölge müdürlüğünün ulaşım güzergahında tek şeridi trafiğe kapatarak başlattığı bakım çalışmaları bir türlü tamamlanamadı. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası