Ege Postası
Geri

Türeli'den taşeron için kanun teklifi

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, taşeron olarak çalışanların kadroya alınmasını öngören bir kanun teklifi hazırladı.
Türeli'den taşeron için kanun teklifi
Haberler / Yerel Politika
3 Aralık 2014 Çarşamba 11:04
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Türeli,     hazırladığı Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’ni TBMM Başkanlığı’na sundu. 
CHP’li Türeli, kanun teklifinin gerekçesinde, Anayasa’nın sosyal ve ekonomik haklar ve ödevler bölümünün, yurttaşların çalışma ve sözleşme özgürlüğü, çalışma koşulları ve dinlenme hakkı, sendika kurma ve sendikal faaliyette bulunma hakkı, toplu iş sözleşmesi ve grev hakkı ve ücrette adalet sağlanması konularında devlete sorumluluklar yüklediğini ifade etti.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşmeleri başta olmak üzere, Türkiye tarafından üstlenilmiş olan yükümlülükler bulunduğuna dikkati çeken Türeli, “Ancak ne yazık ki bu yükümlülükler öngörüldüğü biçimiyle yerine getirilmemekte, çalışan kesimlerin ekonomik ve sosyal sorunlarının çözümünü hedefleyen yasal düzenlemeler eksik ve yetersiz kalmaktadır” dedi. 

“KURALSIZLIK…”- 
“AKP iktidarları döneminde çalışma ilişkilerinde kuralsızlık genel bir kural haline dönüşmüştür” diyen Türeli,  şunları kaydetti:
“4857 sayılı İş Kanunu’nun 2. maddesi, ‘İşin gereği’, ‘işletmenin gereği’ ile ‘teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde’, asıl işin bir bölümünde taşeron çalıştırılmasına izin vermektedir. Bu koşulların tek tek değerlendirilebileceğini ve buna göre taşeron çalıştırılabileceğini öne sürenler olmakla birlikte, Alt İşverenlik Yönetmeliği ve yargı kararları bu üç koşulun birlikte varlığını şart koşmaktadır. 
Taşeron sistemiyle amaçlanan, üretimde iş gücü maliyetlerinin düşürülerek ucuz emek üzerinden rekabet üstünlüğü sağlanmasıdır. Ne var ki çalışma ilişkilerini güvencesizleştiren taşeronluk, sendikasız ve toplu sözleşmesiz çalıştırmanın aracı haline getirilmiştir. Taşeron firmalar, daha az işçiyle daha çok iş yaptırarak yüksek oranlı kar elde etme yoluna gitmekte, işçiler, aynı işi yapan emsallerine göre daha düşük ücretle çalıştırılmakta, izin hakları kısıtlanmakta, tazminat haklarından mahrum bırakılmakta, güvencesiz bir ortamda sendikal örgütlenme haklarını da kullanamamaktadırlar.”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın bazı konuşmalarında, “taşeron sisteminin modern kölelik” olduğunu söylediğini hatırlatan Türeli, kanun teklifinin gerekçesinde, “O halde yapılması gereken, çalışma yaşamını köleleştirmek için Taşeron Kanunu çıkararak, çalışanları köleliğe mahkum etmek değil sistemi ortadan kaldırarak, çalışma yaşamı alanında İş Kanunu’nu uygulamak ve uygulatmak olmalıdır. Bu kanun teklifi ile taşeron olarak çalışanların kadroya alınması amaçlanmaktadır” ifadelerine yer verdi. 

DEVLET MEMURLARI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
“EK MADDE 43- Kamu kurum ve kuruluşları ile bunların doğrudan veya dolaylı olarak sermayesinin en az yüzde ellisine sahip oldukları ortaklıkları ile il özel idaresi, belediye ve bağlı kuruluşları ile mahalli idare birliklerinde 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ile ilgili diğer mevzuat hükümleri çerçevesinde hizmet alım suretiyle personel istihdam edilemez.
Diğer mevzuatın bu maddeye aykırı hükümleri uygulanmaz.”
MADDE 2- 657 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 42- Kamu kurum ve kuruluşları ile bunların doğrudan veya dolaylı olarak sermayesinin en az yüzde ellisine sahip oldukları ortaklıkları ile il özel idaresi, belediye ve bağlı kuruluşları ile mahalli idare birliklerince 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ile ilgili diğer mevzuat hükümlerine göre hizmet alınan işlerde bu kanunun kabul tarihinde fiili olarak çalışanlar ile 2013 yılı içerisinde 90 günden az olmamak kaydı ile çalışanlardan, 90 gün içerisinde çalıştıkları kuruma yazılı olarak başvuranlar Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtları esas alınarak, aynı kurumda ihdas edilecek işçi unvanlı sürekli işçi kadrolarına yeni bir toplu sözleşme imzalanıncaya kadaraynı ücret ve hakları devam etmek üzere atanırlar. Atama yapılan işçilere ilişkin bilgiler 90 gün içerisinde Devlet Personel Başkanlığına bildirilir.
Çalışmakta iken bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce askerlik, doğum, ücretsiz izin gibi nedenlerle sözleşmeleri askıya alınanlar için birinci fıkrada belirtilen süreler 1 yılı aşmamak üzere başvuru tarihlerinden itibaren başlar.
MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası