Ege Postası
Geri

Turizmci acil müdahale istiyor

İzmir'in turizmdeki kayıpları, sektörde endişeleri arttırırken, Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) yönetimi, hükümetten ve yerel yöneticilerden acil müdahale talep etti.
Turizmci acil müdahale istiyor
Haberler / Ekonomi
25 Mart 2017 Cumartesi 10:56
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, İzmir Medya Platformu üyeleriyle Ege Palas Oteli'nde bir araya geldi. İzmir'in turizmdeki kayıplarını tek tek anlatan İşler, hükümet ile yerel yönetimin el birliği ile bu soruna müdahale etmesini istedi ve sektörün öncelikle 5 talebini açıkladı. Geçen hafta sonu İzmir'de turizmcilerle bir araya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'ya İzmir'in turizmdeki sorunlarını anlatıp destek talep ettiğini anlatan İşler; sektörün krizden çıkabilmesi için öncelikli beş taleplerinin 'müze', 'stadyum', 'marina', 'İzmir'e direkt uçuşlar' ve 'Avrupalı son tüketicinin imaj ve güvenlik sorunu algısının değiştirilmesine yönelik tanıtım girişimi' olduğunu kaydetti.

ETİK Başkanı İşler, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Turizmin temelleri İzmir'den atıldı, turizm İzmir'de doğdu ama İzmir turizmde ikincilikten dördüncü sıraya geriledi. 5 milyon nüfusuyla Türkiye'nin üçüncü büyük kenti olan İzmir'in bir müzesi yok. Yaklaşık 14 yıldır müze bekliyor bu şehir. Yerel yönetim ve hükümet arasında kaldık. Biz risk alıp elini taşın altına koyan, istihdam yaratan insanlarız. Hükümet ile yerel yönetimin bir araya gelerek bu sorunu çözmesini istiyoruz. İspanya'nın Bilbao kentinde bir müze var ve müzenin turizm gelirlerine katkısı yüzde 45. Bizim Efes'imiz Bergama'mız var. Ancak Efes'ten çıktığınızda çay içeceğiniz doğru düzgün bir mekan bile yok. 

Bize 'herşey dahil' sistemini kötülüyorlar. İyi de biz insanları bir şekilde bu ülkeye getirmişiz, otelin dışına çıkartacağınız nedenleri de siz hazırlayın. Burada yerel yönetime çok iş düşüyor. Gaziantep'te Zeugma Müzesi var, interaktif bir müze... İnsanlar geldiği zaman besleneceği, bilgileneceği, o dönemi yaşayabileceği bir müze istiyor. İzmir'de böyle bir müze olmaması bizim aybımız değil, şehiri yönetenlerin, hükümetin ayıbıdır." 

"KRUVAZİYERİ GERİ KAZANMALIYIZ"
2015 yılında İzmir'e 1 milyon 200 bin turist geldiğini de hatırlatan İşler, "Bunun 484 bini kruvaziyerle geliyordu. Şimdi kruvaziyerle gelen kişi sayısı 2 bin 700'e düştü. İzmir'e gelen toplam turist sayısı 1 milyon 200 binden 500 bine kadar düştü. Sayın Bakan'a 'Uçak desteğinde olduğu gibi kruvaziyere destek istiyoruz' dedik. Nasıl Kayseri'de kayak tesislerine destek veriliyorsa, bizim de kruvaziyerimiz var. Biz de buna destek istedik. 484 bin kruvaziyer müşterimizi kaybetmek istemediğimizi anlattık" dedi. 

200 MİLYAR DOLARLIK MARİNA PAZARI VAR 
İzmir'in turizmdeki diğer eksik ayağının marina olduğunu belirten İşler, Akdeniz çanağında 200 milyar dolarlık bir marina pazarı bulunduğunu söyledi. Yunanistan ve Hırvatistan'ın bu pazardan aslan payını aldığını belirten İşler, "Biz neden bu pastadan pay almayalı? Neden bu şehrin bir marinası yo? Burada marina olması bir potansiyel. Üst gelir grubuna seslenen insanların tekne bağlamasıyla kentte ciddi bir hareketlilik yaşanmaz m? Büyük düşünelim ve doğu Akdeniz çanağının yat bağlama merkezi olacak bir marinayı neden biz yapmayalım" diye sordu.

"TERÖR ALGISINI YENMEMİZ LAZIM"
Yurt dışındaki olumsuz Türkiye algısını delmek için Antalya ve İstanbul'un önemli bir uluslararası danışmanlık firması ile çalışmaya başladığını da belirten Mehmet İşler, "Onlar özel bir şirketle anlaşarak destinasyonlarını tanıtmak için harekete geçti. Yurt dışında Türkiye algısı olumsuz, o nedenle Antalya ve İstanbul bağımsız destinasyonlar olarak tanıtılacak. Bu çalışmaya biz de katılalım diye İzmir Ticaret Odası'na, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne, İZTAV'a konuyu ilettim. Ancak hala bir cevap yok" dedi. 

"İZFAŞ YÜZDE 30 PERFORMANSLA ÇALIŞIYOR"
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin fuarcılık şirketi İZFAŞ'ı da eleştiren İşler, "İZFAŞ geçtiğimiz yıl 29 milyon lira zarar etmiş. Biz özel sektör olarak bir yer zarar ediyorsa ya kapatır ya da kiraya veririz. Buraya aynı mantıkla bakalım. İzmir'de bir yılda 29 fuar düzenleniyor. Bunun dokuzu ya da onunu İZFAŞ, geri kalanını özel fuar şirketleri düzenliyor. Dünyada haftada bir fuar oluyor, yaklaşık 200 fuar var. Biz madem fuarlar ve kongreler şehri olacağız, ortalama 104 tane fuarımızın olması gerekirken, İZFAŞ'ın yaptığı fuar sayısı sadece 9" diyerek tepki gösterdi. 

MARBLE YÜZ AKIMIZ
İZFAŞ'la kişisel bir sorunlarının bulunmadığının altını çizen İşler, "Bu kurumla sorunumuz kişisel değil. Ama bu kurumun bir amacı var. Buraya daha fazla turist getirecek; otelciyi, taksiciyi, esnafı, lokantayı ayakta tutacak, daha fazla fuar düzenlenmek durumundadır. Biz diyoruz ki, bir değer var onu neden kıymetlendirmiyoru? Verin bunu bir Avrupalı şirkete, ivmenin nasıl yükseldiğini görün. Altyapı var, ama içini dolduracağımız organizasyon yok. Bir MARBLE Fuarı var, bereket kapısıdır. Neden on tane daha MARBLE yapamasın bu kent" dedi.

İzmir Medya Platformu Başkanı Ahmet Kaplan da TÜROFED Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler'e teşekkür ederek, Turizm ekonomisinin ülkemiz içindeki yerine dikkat çekti. Kaplan, ülke için çok önemli bir yere sahip olan turizm sektörünün bileşenleri ile bundan sonra belirli periyotlarda bir araya gelmeye karar verdiklerini belirterek, "Sektörel farkındalık oluşturma konusunda Platform olarak her türlü desteği vermeye devam edeceğiz" dedi.

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası