Ege Postası
Geri

Türk Mutfağı zirveye çıkıyor

Ege ve Türkiye’nin lezzetleri 2.Türk Mutfağı Zirvesi’nde buluşacak
Türk Mutfağı zirveye çıkıyor
Haberler / Kültür - Sanat
1 Mayıs 2013 Çarşamba 10:29
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR - Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu, Konak Belediyesi ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) tarafından düzenlenen 2.Tük Mutfağı Zirvesi 3 Mayısta başlıyor. İzmir Uluslararası Fuarı 5 nolu holde gerçekleşecek zirve, üç gün boyunca lezzet geçidine sahne olurken önemli paneller de düzenlenecek. Türk ve Ege Mutfağının geniş tanıtımının yapılacağı etkinlikler arasında iki de yarışma yer alacak.

Ege Mutfağı markalaşıyor
3-5 Mayıs tarihlerinde en güzel yemek kokularının yayılacağı İzmir’de Ege Mutfağı da markalaşma adına en önemli adımları atacak. İzmir Uluslararası Fuarı 5 nolu holde kurulacak stantlarda Ege’nin bin bir çeşit otundan, yöresel peynirlere; Anadolu’nun et ve kebap kültüründen geleneksel yemeklere kadar damaklarda iz bırakan tatlar sergilenecek.
2.Tük Mutfağı Zirvesinde Türk Mutfağı Araştırmacısı Vedat Başaran, Gurme, Araştırmacı Yazar Nedim Atilla, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Petek Ataman, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu Kurumsal İlişkiler Direktörü İlknur Menlik, Günaydın Et Grubu Ortağı Cüneyt Asan, Mutfak Araştırmacısı Yazar Aynur Tartan, Şef Yazar Ebru Omurcalı gibi isimler panel ve söyleşilerde yemek tutkunlarıyla buluşacak.
Zirvenin en dikkat çeken etkinlikleri ise ünlü şeflerin ve ustaların lezzet mücadelesi olacak. Şefler yarışırken ortaya çıkan kareler ve 2.Türk Mutfağı Zirvesi boyunca çekilen fotoğraflar ise sergilenecek.

2.Türk Mutfağı Zirvesi için ne dediler:

Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan:
Turizmi kültür, sana, tarih ve gastronomi çerçevesinde yapacağız. Bunlar olmadığı sürece bir kentin gelişimine katkı koyamazsınız. Bakın Japonya’da, Amerika’daki Fransız ve İtalyan restoranı sayısı üç bin ve beş bin arasında değişiyor. Peynir deyince Camembert, Parmesan, Rokfor söyleniyor ama bizim Bergama tulumumuz nered? İşte bu değerlerimizi markalaşma ve tanıtım sayesinde ancak geniş kitlelere yayabiliriz. Dünyada sadece farklı tatlar denemek için farklı ülkeleri gezen, gastronomi turizmine katılan 200 milyon turist var. Türk mutfağını tanıttığımız zaman on sıra öne geçeceğiz. Türk Mutfağı Zirvesi Türk ve Ege Mutfağının markalaşması adına ilk ciddi adım oldu.

Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice:
İzmir’de sekiz bin yıllık tarihimizle bu kentin toprakları üzerinde yaşamış otuz altı uygarlığın olağanüstü mirasını taşıyoruz. Artık İzmir dünyaya açılmaya hazır. Federasyon, Konak Belediyesi, Etik ve sponsorlar bir araya geldi ve çok önemli bir ekip çalışması gerçekleştirdi. Türk Mutfağı Zirvesi kentimizin bundan sonraki kimliğine Gastronomi turizmini kazandıracak ve belki de bir festivale dönüşecek.

Etik Başkanı Mehmet İşler
Biz 1958 yılında bu yana İzmir turizminin hak ettiği yerde olması için çaba gösteren bir kuruluşuz. İzmir’e gelen turist sayısını artırmak için üç önemli değerimize sahip çıkmalıyız. İzmir’in en önemli zenginlikleri sahip olduğu kültür, tarih ve gastronomidir. Bu üç argüman İzmir için çok önemli. Bu sebeple 2.Türk Mutfak Zirvesi’ne tüm içtenliğimizle, tüm üye otellerimizle gönülden destek veriyoruz.

Gurme, Araştırmacı Yazar Nedim Atilla
Gastronomi turizmi dünyada hızla gelişiyor. Gastronomi turizminin İzmir’de ve bu bölgede ülkenin sürükleyici gücü olacağına inanıyorum. Batı Anadolu’nun merkezindeki İzmir dünyanın en eski zeytinyağı ve şarap işliğinin olduğu yerdir. Bu bölgede 300 antik kent var ve bu dünyanın başka bir yerinde karşılaşamayacağınız bir şey. Arkeologların çanak, çömlek bulguları yemek kültürünü anlamak için çok önemli. Yeme içmenin kültürünü çözdüğünüz, tarihini anladığınız zaman dünyayı anlarsınız.

Dünya şefi ve Mutfak Araştırmacısı Vedat Başaran
Yıllardır biz Ege mutfağını İstanbul’da tanıtmaya çalışıyoruz. Bu bölgenin gerek ulusal gerek uluslararası anlamda bu mutfak kültürünü ortaya çıkararak klasiklerini koruması ve klasiklerin üzerinden geleceğini tasarlaması gerekiyor. İzmir’in veya Ege’nin kültürüne baktığınız zaman Anadolu’nun bütününü ve kendi özdeğerlerini görebilirsiniz. Bugün Ege Mutfağını tam anlamıyla icra edebileceğimiz bir noktaya geldiğimiz andan itibaren bütün Türkiye’nin genel mutfağı da ortaya çıkacaktır. İzmir’de gerçekleşen mutfak zirvesiyle beslenme kültürünün ana dinamiklerini ortaya koyan çok güzel bir etkinlik yaşayacağız.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası