Ege Postası
Geri

Türk bilim adamlarından genetik araştırmalarda parmak izine alternatif sistem

Türk bilim adamları, genetik araştırmalar ve biyoinformatik analizde dünyada bir ilke imza attı. Kendi imkanlarıyla 2 yıldır genetik işaretleyiciler üzerinde yaptıkları çalışmalarla sonucu, elde edilen veriler yüzde 100’e yakın kesin...
Türk bilim adamlarından genetik araştırmalarda parmak izine alternatif sistem
Haberler / Güncel
20 Haziran 2013 Perşembe 11:54
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Türk bilim adamları, genetik araştırmalar ve biyoinformatik analizde dünyada bir ilke imza attı. Kendi imkanlarıyla 2 yıldır genetik işaretleyiciler üzerinde yaptıkları çalışmalarla sonucu, elde edilen veriler yüzde 100’e yakın kesin doğruluk veriyor.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ömür Baysal ve Bilişim Sistemleri Mühendisliği öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Gürüler, mikroorganizmaların tür düzeyinde genetik ayrımında, parmak izi yöntemine alternatif ses getirecek yeni bir sistem geliştirdi.

Bilişimsel zeka metotları uygulanarak geliştirilen bu yeni yöntem ile mikroorganizmaların sadece genetik ayrımı ve tiplendirmesi değil aynı zamanda antibiyotikler, fungusitler gibi bazı kimyasallara direnç durumu ve yeni ırk oluşturma eğilimleri hakkında önceden bilgi verebilecek bir veritabanı oluşturuldu. Bu yöntem sayesinde mikrobiyoloji ve genetik laboratuvarlarında yürütülmesi gerekli çok uzun süre ve maliyet gerektiren aşamalar asgariye indirilerek, çok kısa süre içerisinde mikroorganizmaların enfeksiyon yapabilme kabiliyetleri hakkında daha fazla bilgiye ulaşılabilecek. Geliştirilen yöntem başta tıp, zirai, farmakoloji ve biyoloji alanlarında kullanıma sunulması planlanıyor.

Söz konusu çalışmalar, farklı mikroorganizmalar üzerinde genişletilerek, sistemle ilgili uluslar arası patent alımı, ardından uluslararası yayın hazırlığı ve NCBI ve WHO gibi kuruluşlar ile temasa geçme faaliyetleri yürütülüyor. Türk bilim adamları kendi imkanlarıyla sürdürdükleri çalışmaların uluslar arası ileri seviye çalışmalarıyla ilgili TÜBİTAK, Sağlık Bakanlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın desteklerini bekliyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Ege Postası