Ege Postası
Geri

Türk pop müziğinin usta ismi hayatını kaybetti

Bir süredir hastanede tedavi altında olan Kayahan yaşamını yitirdi. Kayahan, hastalığının ilerlemesi sonucu oluşan solunum yetmezliği ve bunun beraberinde gelişen çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti. Kayahan'dan kara haber
Türk pop müziğinin usta ismi hayatını kaybetti
Haberler / Genel
3 Nisan 2015 Cuma 09:14
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ACI HABERİ SUAT SUNA DUYURDU

Suat Suna twitter hesabından "Bugün kara bir gün... Ben ikinci babamı kaybettim, Türkiye de Büyük Usta'sını... Rahat uyu Kayahan Abi. Unutulmayacaksın..." diyerek acı haberi duyurdu.

23 MART'TAN BU YANA HASTANEDE TEDAVİ GÖRÜYORDU

Yumuşak doku kanserine yakalanan ve kemoterapi gören Kayahan, 23 Mart'ta hastaneye kaldırılmıştı. Ünlü sanatçı, durumunun kötüleşmesi üzerine 25 Mart'ta yoğun bakıma alınmıştı.

Kayahan, 29 Mart’ta 66 yaşına girmişti.

LÜTFEN CENAZEYE ÇİÇEK GÖNDERMEYİN...

Kayahan için yarın sabah Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda bir anma töreni düzenlenecek. Kayahan , Teşvikiye Camii'nde öğle vakit kılınacak cenaze namazının ardından Kanlıca Mezarlığı'na defnedilecek. Kayahan'ın vasiyeti gereği deniz gören bir yere defnedilmek istediği için Kanlıca Mezarlığı'nda toprağa verileceği öğrenildi. Ayrıca sanatçının ailesi cenazeye çelenk göndermek isteyenlerin, çelenk yerine Mehmetçik Vakfı'na bağış yapmalarını istedi.  Kayahan bütün konserlerinde satılan hediyelik eşyalarının gelirini Mehmetçik Vakfı'na bağışlıyordu.




Kayahan'ın tedavi gördüğü hastaneden ilk açıklama

Ünlü Sanatçı Kayahan'ın ölümüyle ilgili bir süredir tedavi gördüğü hastaneden yazılı açıklama yapıldı.


Açıklamada, "Küçük hücreli akciğer kanseri nedeniyle bir süredir tedavi gören ünlü sanatçı Kayahan, sabah saatlerinde hayatını kaybetti" denildi.
66 yaşındaki ünlü sanatçının tedavisini yürüten Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Gökhan Demir, “Kayahan 1,5 yıldır ileri evre küçük hücreli akciğer kanseri nedeniyle hastanemizde tedavi görüyordu. İlk dönemde tedaviye çok iyi cevap vermesine rağmen, son dönemde tedaviye gelişen direnç, hastalığın yaygınlaşması ve çoklu organ yetmezliği nedeniyle maalesef kendisini kaybettik" dedi
Yoğun Bakım Sorumlusu Prof. Dr. Nahit Çakar, “Hastamız bir süredir kanser tedavisi görüyordu. Kayahan, hastalığının ilerlemesi sonucu oluşan solunum yetmezliği ve bunun beraberinde gelişen çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti" ifadelerini kullandı.




"HAKKINIZI HELAL EDİN" DEMİŞTİ

Kayahan, Nilüfer ile 14 Şubat'ta verdiği konserde “Benden size hakkım helal, siz de hakkınızı helal edin. Yakında daha rahat kalkacağım günler olacak. Hayal edin, hayal ettiğiniz sürece yaşarsınız” sözleri hem eşini hem de meydanı dolduran sevenlerini ağlatmıştı.

KAYAHAN KİMDİR'

29 Mart 1949 senesinde dünyaya gelen Kayahan, pop şarkıcısı, beste ve söz yazarlığı yaptı. 1991 senesinde çıkarmış olduğu ‘Yemin Ettim’ albümü, satış rekorları kırdığı gibi kendisinin de oldukça ün yapmasını sağladı. Sonrasında yine bir rekora imza atan Kayahan, ‘Odalarda Işıksızım’ albümünü çıkarması, başarısının göstergesi olduğundan gurur verici olmuştur.

Bugüne kadar birçok albüm çıkaran ve bu albümlerde çocukları da unutmayan ünlü sanatçı özel yaşantısında iki evlilik yaptı.  İlk evliliği Nur Hanım ile gerçekleşmiş ve 24 yıl süren bu evlilikten Beste adını verdikleri bir kızları olmuştur. İkinci evliliği 1999 senesinde İpek Tüter ile olmuş ve evliliklerinden Aslı Gönül adında çiftin bir kızları olmuştur. 

Ünlü sanatçı Kayahan ilk olarak 1990 senesinde yakalandığı kanser hastalığını verdiği çabalar sonucunda iki defa yenmişti. Ancak 3. defa tekrar kansere yakalanan ve tedavisi süren 65 yaşındaki Kayahan, bu sabah hayatını kaybetti.



Kayahan'ın vefatıyla ilgili siyasilerin taziye mesajları şöyle:

Kayahan'ın vefatı nedeniyle yazılı bir mesaj paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ifadelere yer verdi:

“Türk pop müziğinin saygıdeğer ismi, besteci ve söz yazarı Kayahan’ın  vefatını derin bir teessürle öğrendim.
Şarkıları ve sesiyle, aziz milletimizin gönlünde müstesna bir yer edinen Kayahan, Türk pop müziğinin gelişiminde önemli rol oynamış, derin izler bırakmıştır.
Eserleriyle yaşamaya devam edecek olan merhum sanatçımız, her zaman sevgi ve saygıyla yad edilecektir.
Kıymetli sanatçımız Kayahan’a Allah’tan rahmet niyaz ediyor, ailesine, sevenlerine ve sanat dünyamıza başsağlığı diliyorum.”

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Kayahan için sosyal paylaşım sitesinden taziye mesajı paylaştı.
Kayahan’ın hayatını kaybetmesinden duyduğu üzüntüyü ifade eden Davutoğlu, "Türk müziğine sayısız beste kazandıran, bir neslin şarkılarıyla büyüdüğü Kayahan’ı kaybetmenin hüznü içindeyiz. Ailesine, tüm sevenlerine ve sanat camiasına taziyelerimi iletiyorum" dedi.


Meclis Başkanı Cemil Çiçek: Kayahan'ın vefatından büyük üzüntü duydum. Onu her zaman özlemle arayacağız. Sevenlerine başsağlığı diliyorum.


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Kayahan; sevginin, samimiyetin sanatçısıydı. Dinleyicisine hep sevdalı kaldı. Milletimize has zarif duyguların kaybıdır. Başımız sağolsun.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik: "Kayahan, gönüllerde iz bırakan eserleri ve beyefendi tarzıyla yüreklerimizde her zaman özel bir yere sahip olacak, Türk müziğine verdiği emekler için her zaman sevgi ve saygıyla anılacaktır.Büyük sanatçıya Yüce Allah’tan rahmet, ailesi, sevenleri ve sanat camiamıza sabırlar diliyorum.”

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu: Ülkemizin yetiştirdiği değerli sanatçılarımızdan sevgili Kayahan'ı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: Hayırlı Cumalar. Ülkemizin Yetiştirdiği Değerli Sanatçılarımızdan Kayahan'a Allah'tan Rahmet, Ailesine ve Sevenlerine Başsağlığı Dilerim


CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce: Odalarda ışıksızız. Mekanın cennet olsun Kayahan

İstanbul Valisi Vasip Şahin: Türk müziğinin önemli bestekar ve sanatçısı Kayahan'a Allah'tan rahmet, ailesi, yakınları ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.
Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ: "Yolu sevgiden geçen herkesle bir gün yolumuz kesişecek." Mekanın cennet olsun Büyük Sanatçı Kayahan


Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü: Ünlü sanatçı Kayahan'ı kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz. Tüm sevenlerinin ve yakınlarının başı sağolsun.

CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın: Sevgili Kayahan'a Allah'tan rahmet; tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum. O, gönüllerde iz bırakan şarkılarıyla dilden dile hep yaşayacak.

CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir: Değerli sanatçmız Kayahan'ı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz Allah'tan rahmet ve sevenlerine başsağlığı diliyorum

Kayahan'ın ardından sosyal medya
İrem Derici: Çok çok çok üzgünüm, bi' devir daha bitti... Yerin dolmaz büyük usta Kayahan, huzurla uyu!

Suat Suna: Bugün kara bir gün... Ben ikinci babamı kaybettim, Türkiye de Büyük Usta'sını... Rahat uyu Kayahan Abi. Unutulmayacaksın...

Kemal Doğulu: Sıram gelip hayat bitince bu elmanın yarısı olmayacak! Mekanın cennet olsun Kayahan


Sagopa Kajmer: Türkiye'nin büyük müzisyenlerinden Kayahan'ı ve müthiş bestelerini unutmayacağız.

Demet Akalın: Güle güle, güzel kelimelerin insanı #NurİçindeYatKayahan

Nebil Özgentürk: Romantik melodileri iğne oyası gibi işlerdi; bestelerin kuyumcusuydu. Kayahan'ı kaybettik.. Şarkıları, hatıraları kalacak..

Feridun Düzağaç: Sevenlerine sabır hatırasına saygı #dörtduvarefkar

Rıza Esendemir: Ah be güzel adam...gerçekten üzlüdüm....Ruhun şaad olsun...

Linet: Büyük usta Kayahan abimize Allahtan rahmet, ailesine ve tüm sevenlerine başsağlığı dilerim.Şarkılar Yasta....


Kerem Görsev: Kayahan vefat etmis. Huzur içinde uyusun. Türk pop müziğine unutulmaz şarkılar bıraktı.

Reyhan Karaca: #KayahanAcar büyük usta da gerçek sevgiye kavuştu..Allah rahmet eylesin...

Yekta Kopan: Kayahan, 80lerin sonu 90ların başındaki şarkılarıyla her zaman hatırlanacaktır.

Serdar Ortaç: Büyük usta Kayahan'a ALLAH'tan rahmet ve yakınlarına baş sağlığı dilerim.

Armağan Çağlayan: Gel vefasız, gel insafsız, çağırmazdım acil olmasa...... Yattığın yer nur olsun Büyük Usta. Güle güle....

Sıla Gençoğlu: Gel vefasız, gel insafsız, çağırmazdım acil olmasa...... Yattığın yer nur olsun Büyük Usta. Güle güle....

Demet Sağıroğlu: Babamız bıraktı gitti. Acımız tarifsiz. #kayahan nurlar içinde yat büyük ustam.

Şevval Sam: Kayahan'ı kaybettik. Kendisine rahmet, yakınlarına sabır diliyorum.

KAYAHAN'LI YILLAR
İlkgençliğini 90’larda yaşayanlar bilir Kayahan sevgisini: Her şarkısı ezberlenen; adı duyulunca akla, sevgi, aşk, yol, kadeh, aile gelen... Bugün olsa, Instagram’da hepsi Kayahan başlığı altında tag’lenecek onlarca kavram getiren: Kalender abi, âşık delikanlı, hayat ve aşk gurmesi... Kayahan'ın hayatı da 'siyah-beyaz bir film' gibiydi biraz...

29 Mart 1949’da İzmir’de doğdu. Çocukluk ve gençlik yıllarını Ankara'da geçirdi.
Ankara ve İstanbul’dan sonra Balıkesir İnta Köyü’nde yaşadı. Daha sonra köyün bütün sokaklarına Kayahan şarkılarının isimleri verildi. Şimdiki Geceler Caddesi ve Mavilim Caddesi’nin kesiştiği Hülyam Çıkmazı’nda yaşadı.

İlk olarak Nilüfer’e verdiği güzel şarkılarla ismini duyurmaya başladı. Nilüfer’in de yorumladığı “Geceler”, “Kar Taneleri”, “Esmer Günler” gibi şarkılar klasik haline geldi.

1986 yılında ‘Geceler’ şarkısıyla, Akdeniz Müzik Yarışması’nda Altın Portakal’ı kazandı.
Haziran 1993'te satış rekorları kıran ‘Bir Yemin Ettim Ki’ albümü yayınlandı.
1990'da ‘Gözlerinin Hapsindeyim’ ile Eurovision’a çıktı. Aynı yıl, bacağında bir yağ bezesi bulundu: Kanserdi... Doktorlar 6 ay ömür biçti. 24 yıl sürecek mücadele böylece başladı.

Yumuşak doku kanserine yakalana Kayahan, 2005 yılında ikinci kez aynı kansere yakalandı, 2014 yılında hastalığı tekrar etti. Kanser teşhisiyle 1990 yılında ilk kez karşılaştığında “Yemin Ettim”i yazdığını belirterek şunları söylemişti: “Yaşanacak günümüz varmış. Ölüm bir ceza değildir, ben öyle düşünüyorum. Devlet hastanesine gittim, Çapa’da tedavi oldum. Söylediklerine göre 6 ay ömrüm kalmıştı. Şu anda onların verdiği sürenin üstünden 21 sene geçti. 10 sene önce tekrar etti, yine tedavi gördüm."
Nisan 1992... Sezen Aksu bir otel odasında. Yan taraftan beste yapan bir adamın sesi geliyor. Kapıyı çalıyor, bir de bakıyor ki o kişi Kayahan. Bütün perdeler sonuna kadar kapalı. ‘Odalarda Işıksızım’ işte o karanlık odadan kalma bir şarkı.
1992... Kızılay Meydanı, Ankara. 160 bin kişi Cumhuriyet Bayramı’nı onun konseriyle kutladı, hem kutladı hem ağladı. Aynı yıl Bostancı Gösteri Merkezi’nde 29 gün üst üste insanların birbirini çiğnediği konserler verdi. Bu, bir Türkiye rekoruydu!

Ocak 1995. Daha evlenmelerine 4 yıl var ama Demet Sağıroğlu’ndan sonra kulaklara kazıyacağı ikinci isim, İpek Tüter ile ‘Allahım Neydi Günahım’ şarkısıyla tanıştık.

1997 ‘Emrin Olur’, 1999 ‘Beni Azat Et’, 2000 ‘Gönül Sayfam’, 2002 ‘Ne Oldu Can’, 2004 ‘Kelebeğin Şansı’, 2007 ‘Biriciğime’...

Ve bugün, tüm bir ülke kocaman bir koro halinde Kayahan şarkılarını seslendiriyor 'büyük Usta'yı rahmetle anarak...


Kayahan o şarkıyı yazdığına pişman olmuştu


Hastalığına yenik düşen Kayahan, koyu Galatasaraylı idi. Sarı kırmızılı takım için çok sayıda şarkı yazıp besteledi. Ancak, en ünlü şarkılarından 'Mor menekşe' Fenerbahçeliler'in, 'Siyah beyaz film gibi biraz' ise Beşiktaşlılar'ın marşı haline geldi. Kayahan, bir Fenerbahçe-Galatasaray maçı sonrası sarı lacivertli taraftarların 'Mor menekşe' şarkısını söylemeleri üzerine, "O şarkıyı bestelediğimi için pişmanım" demişti.

Yıllardır mücadele ettiği kanser hastalığına yenik düşen Kayahan, 'koyu' ancak bir o kadar da 'centilmen' bir Galatasaray taraftarı idi. Yaşamı boyunca yazdığı pekçok şarkı stadyumlarda, salonlarda sporseverlerin dilinden düşmedi. Bunların en ünlüleri; 'Mor Menekşe' ve 'Siyah-Beyaz Film Gibi Biraz'... Ve tabii taraftarı olduğu Galatasaray için şarkılar ve marşlar da besteledi Kayahan...

'Mor menekşe' şarkısının Kayahan'ın hem kariyerinde hem kalbinde ayrı bir yeri bulunuyordu. Kayahan bu şarkıyı herhangi bir kulüp ya da taraftar grubu için yazmamıştı ama Fenerbahçeliler bu şarkıyı çok benimsemişti. Bunun sebebi ise ezeli rakipleri Galatasaray'ın bir dönem mor renkli forma giymesiydi. Bu şarkının sarı lacivertli tribünler tarafından söylenmesine çok üzülmüştü Kayahan. Bu üzüntüsünü Fenerbahçe'nin Galatasaray'ı yendiği bir maçtan sonra şöyle dile getirmişti:
"Galatasaray'la Fenerbahçe arasında 5 puan fark oluştu. Bu da pek hoş olmadı. Ama esas beni üzen de benim, 'Mor menekşe' adlı şarkımın Fenerbahçe tribünleri tarafından kullanılmasıydı. O şarkıyı bestelediğim için pişmanım."

PİŞMAN OLDUĞU 'MOR MENEKŞE'Yİ FENERBAHÇE'YE ÜCRETSİZ VERDİ
Ancak aynı Kayahan daha sonra bu şarkıyı Fenerbahçe'ye ücretsiz verdi. Bunun sebebini ise şöyle açıklıyordu efsane müzisyen:
"Bizi hakkıyla yendiler, rica ettiler ben de verdim. Küfredeceklerine şarkı söylesinler. Orada ince bir zeka vardı. ‘Bir mahzun mor menekşe, ağlıyor mu ne’ meselesi naif bir yaklaşımdı. Ücret alsam olmazdı, bir Galatasaraylı olarak birine bir şey satmış olurdum."

'SİYAH BEYAZ FİLM GİBİ BİRAZ' BEŞİKTAŞLILAR'IN MARŞI OLMUŞTU
Kayahan, 'Bir aşk hikayesi' ya da daha çok bilinen adıyla 'Siyah beyaz film gibi biraz' şarkısının Beşiktaş tribünlerinde bir marş haline gelmesi için de şunları söylemişti:
"Bir gün radyo röportajından çıkmıştım, dönerken Beşiktaş kupada bir İngiliz takımıyla karşılaşıyordu. Maçı kaybetmişti, Dolmabahçe’nin oradan inerken taraftar takıma ‘Sen üzülme, ağlama, sen gülümse daima’ diyordu. Taraftarlık bence budur; yendiğinde koluna girip, yenildiğinde karşısına geçmek değildir."
GALATASARAY KULÜBÜ MESAJ YAYIMLADI
Galatasaray Kulübü, Kayahan'ın vefatı nedeniyle bir başsağlığı mesajı yayımladı. Kulübün resmi sitesinde yer alan mesajda şu ifadeler kullanıldı:
"Ünlü besteci ve şarkıcı Kayahan'ı kaybettiğimizi büyük bir üzüntü ile öğrenmiş bulunuyoruz.Türk müziğinin büyük ustası Kayahan, topluma malolan besteleriyle, gönül verdiği takım olan Galatasaraylıların kalbinde ve şarkılarında sonsuza kadar yaşayacaktır. Kendisine Allah'tan rahmet, ailesine, yakınlarına, sevenlerine başsağlığı diliyoruz."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası