Ege Postası
Geri

Türk vatandaşları elmas ülkesine vizesiz girmeye başladı

Türk pasaportu taşıyanlar elmas ülkesi Botsvana’ya, vizesiz seyahat etmeye başladı. Türkiye’nin Pretoria Büyekelçisi Kaan Esener, “ Nisan ayından itibaren her tip Türk pasaportu için vizeler kaldırıldı.” dedi. Cihan Haber Ajansı’na...
Türk vatandaşları elmas ülkesine vizesiz girmeye başladı
Haberler / Dünya
25 Nisan 2013 Perşembe 16:02
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Türk pasaportu taşıyanlar elmas ülkesi Botsvana’ya, vizesiz seyahat etmeye başladı. Türkiye’nin Pretoria Büyekelçisi Kaan Esener, “ Nisan ayından itibaren her tip Türk pasaportu için vizeler kaldırıldı.” dedi.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Esener, 23 Nisan’da resmi çerçevede Botsvana’yı ziyaret ettiğini ve Türk vatandaşlarına vize uygulamasının kaldırıldığını bizzat tecrübe ettiğini belirtti. Botsvana’nın Sahraaltı Afrika’da Güney Afrika gibi yaşam standardı en yüksek ülkelerden olduğunu ifade eden büyükelçi Esener, vizelerin kaldırılması ile iki ülke arasındaki ilişkilerin hızla gelişeceğini söyledi.

Esener sözlerine şöyle devam etti: “1966 yılında bağımsızlığını kazanan Botsvana çok partili demokratik rejime sahiptir. Botsvana, insan haklarına saygı alanında Afrika’da örnek konumdadır. Botsvana Anayasası, bireylerin temel hak ve özgürlüklerini teminat altına almıştır. Botsvana ekonomik açıdan da istikrarlı bir çizgi izlemektedir. 1966 senesinden bu yana dünyadaki en yüksek büyüme seviyelerini sürdürmeyi başarmıştır. Ülkenin siyasi ve ekonomik alanlarda önemli sorunları bulunmamaktadır. Gayrı-safi Milli Hasılası (satın alma paritesine göre) 32 milyar ABD Dolarının üzerindedir. Botsvana İhracatı Geliştirme ve Yatırım Ajansı tekstil, elmas işlemeciliği, mücevher, cam, plastik, seramik sanayileri ile bilgi teknolojileri alanlarında yabancı yatırımcılara kolaylıklar sağlamaktadır. Botsvana ayrıca, doğal güzellikleri ve safari imkanlarıyla Afrika’nın gözde turistik merkezlerinden biridir. Türk vatandaşlarına vize uygulamasının kaldırılmasıyla gerek işadamlarımız gerek turistik amaçla ülkeye seyahat etmek isteyen vatandaşlarımız kolaylıkla Botsvana’ya seyahat edebilecekler. Bu vesileyle, Türkiye ve Botsvana arasında tüm alanlardaki bağların daha da güçleneceğine inanıyorum.”

Botsvana’da şirket açan Yavuz Aydın ise yaptığı açıklamada, “Mart ayında Tuskon’a bağlı BİŞAD üyesi 20 işadamı ile başkent Gaborone’de iş zirvesi düzenledik. Zirveye katılan dışişleri yetkilisi o zaman vizelerin kaldırıldığını açıklamıştı. Ancak pratikte vizesiz girme işlemi Nisan ayından itibaren başladı.” dedi.

Afrika’nın en gelişmiş demokrasilerinden olan Botsvana’nın temel gelir kaynağı elmas madenciliği. Botsvana ekonomisi 2012’de yüzde 7,7 büyüme kaydetti. Yüzölçümü yaklaşık 600 bin kilometrekare olan ülkenin nüfusu 2 milyon; kişi başına düşen milli gelir ise 16 bin ABD Doları.

Botsvana’da son iki yıldır değerli taş işlemeciliği yatırımları ile başkent Gaborone, dünyanın elmas merkezlerinden biri haline geldi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası