Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi bugün, Ukrayna’ya askeri harekât yürüten Rusya’nın, konseydeki temsil haklarının askıya alındığını duyurmuştu.
Oylamada 47 Avrupa Konseyi üyesinden 42’si, Rusya’nın üyeliğinin askıya olunması yönünde olumlu oy verdi. Rusya ve Ermenistan’ın aleyhte oy kullandığı, Sırbistan ve Azerbaycan’ın da oylamaya katılmadığı öğrenildi.
Türkiye ile ilgili, iş insanı Osman Kavala’nın, AİHM kararına karşın serbest bırakılmaması nedeniyle Konsey’de, aralık ayında yapılan ve Türkiye ile ilgili ihlal sürecinin başlatılmasına dair oylamada da benzer şekilde Rusya, Türkiye lehine çekimser oy kullanmıştı.
Öte yandan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bu akşam, NTV canlı yayınında şu açıklamayı yaptı:
“Tüm platformlarda biz kendi açıklamalarımızı da yapıyoruz. Ve bu örgütlerin aldığı kararlarda da… Değişik kararlar alındı. Tabii bazılarında çekimser kaldık. İşin doğrusu, diyalogun kopmasını istemiyoruz, Strazburg’ta alınan kararda Türkiye çekimser oy kullandı. Ne olursa olsun, biz her şartta biz diyalogtan yanayız.”
AVRUPA KONSEYİ, RUSYA’NIN ÜYELİĞİNİ ASKIYA ALDI
Rusya'nın, Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesi nedeniyle Avrupa Konseyi'nin Bakanlar Komitesi'nde ve Parlamenterler Meclisi'nde temsil hakkı askıya alındı.
Avrupa Konseyi'nden yapılan yazılı açıklamada, Bakanlar Komitesinin, Konseyin tüzüğüne uyumlu şekilde Rusya'nın Komite ve Parlamenterler Meclisi'nde temsil hakkını askıya almaya karar verdiği belirtildi.
Rusya'nın Avrupa Konseyi üyeliğinin ve özellikle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) tarafı olmaya devam ettiği ifade edilen açıklamada, Rusya adına AİHM'e seçilen hakimin mahkeme üyeliğinin sürdüğü kaydedildi.
Açıklamada, Rusya'ya karşı yapılan başvuruların AİHM tarafından incelenmeye devam edileceği aktarıldı.
Temsil hakkının askıya alınmasının geçici bir önlem olduğu ifade edildi.
OECD, MOSKOVA OFİSİNİ KAPATTI
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), Ukrayna'ya yapılan saldırı sonrası Rusya'nın katılım sürecini sona erdirme ve Moskova ofisini kapatma kararı aldı.
OECD'den yapılan açıklamada, Rusya'nın 2014'ten bu yana ertelenen teşkilata katılım sürecinin resmen sonlandırılmasına karar verildiği bildirildi.
Açıklamada, OECD Konseyi'nin Genel Sekreter'den OECD Moskova ofisini kapatmak için gerekli adımları atmasını da talep ettiği kaydedildi.
OECD'nin Ukrayna halkıyla güçlü dayanışma içinde olmaya devam ettiği belirtilen açıklamada, bu ülkenin demokratik olarak seçilmiş hükümetine desteğin güçlendirilmesine karar verildiği aktarıldı.