Ege Postası
Geri

Türkiye’de ilk kez İzmir Büyükşehir Belediyesi hazırlıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi Türkiye’de ilk kez bir  büyükşehir belediyesi, tarafından gerçekleşecek olan  Sertifikalı İzmir VLR Eğitim Programı hazırlıyor.  3 gün sürecek eğitim programının açılış oturumunda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, sürdürebilirlik gündemi altında daha fazla bir araya gelinmesi gerektiğini ve somut adımlar atılarak sürdürülebilirliğe dair ortak yol haritaları, politika ve stratejiler  geliştirilmesinin önemine vurgu yaptı. Soyer,  “Önümüzdeki birkaç yıl içinde sürdürülebirlilik ve tarihi liman kenti olarak dünya kenti vizyonunu bu mütevazi adımlarla yeniden güçlendirilecek” dedi.
Türkiye’de ilk kez İzmir Büyükşehir Belediyesi hazırlıyor
Haberler / Yerel Yönetimler
8 Mayıs 2021 Cumartesi 13:57
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEPOSTASI- Türkiye'de ilk kez bir büyükşehir belediyesi Gönüllü Yerel Gözden Geçirme Raporu (VLR) hazırlıyor. VLR çalışması kapsamında, İzmir Büyükşehir Belediyesi, UCLG MEWA (Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı), UN SDSN (Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Çözümler Ağı) Türkiye ve İEKKK (İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu) iş birliği içinde bir eğitim programı düzenleniyor.
Pandemi ve tam kapanma nedeniyle,  3 gün  çevrim içi gerçekleştirilecek Sertifikalı İzmir VLR Eğitim Programının,  açılış oturumuna; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu Başkanı Sıtkı Şükürer, İzmir Kent Konseyi Başkanı Seniye Nazik Işık ve Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Ağı Genel Koordinatörü Ruhisu Can Al katıldı.
Oturumda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer,  25 ilçe belediyesinde, sürdürülebilirlik ofisleri oluşturulduğunu, İzmir Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Ağı'nın kurulduğunu ifade etti.
Başkan Soyer, “Şimdi İzmir, Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Ağı ile birlikte bu çabaları bir adım daha ileriye taşıyabilmek için, İzmir Gönüllü Yerel Gözden Geçirme Raporu'nu hazırlayıp teslim etmeyi hedefliyoruz” dedi.


TARİHTEKİ EKONOMİK SÜREÇLERE DİKKAT ÇEKİLDİ


Tarihteki ekonomik süreçlerin, toplumlar ve sistemler üzerinde büyük sonuçlar yarattığını belirten Başkan Soyer, “ Bunlardan ilki yeryüzünde insanların ilk defa geniş topluluklar halinde bir araya gelerek iş bölümü yapmasını sağlayan tarım devrimi. Hepimiz gayet iyi biliyoruz ki ilkel tarımsal ekonomiye dayalı toplumsal örgütler, sosyoekonomik sonuçları günümüze kadar uzanan uygarlık tarihinin ilk aşamasıydı. Sonraki aşama ise coğrafi keşifler ile birlikte modern piyasa ekonomilerinin ilk belirtilerinin Batı’da çıkışıdır.  Hemen ardından aydınlanma çağı insanların sadece doğaya karşı bakış açısını değiştirmek ile kalmamış, aynı zamanda topluların geleneksel üretim şekillerini de değiştirmiş ve üretimde makineleşmenin ivme kazanmasını da sağlamıştır.  İnsanlık tarihinin bu ikinci olayını ise sanayi devrimi olarak biliyoruz. Bu büyük değişmelerin sonuncusu ise geçtiğimiz yılın son çeyreğinde ortaya çıkan bilgi ve iletişim teknolojilerindeki devrimdir. Bu devrim ile birlikte dünya üzerindeki ticaret hacmi giderek artmış, sermayenin serbest dolaşımı ve finansallaşma hız kazanmıştır. Öte yandan küreselleşme olarak bilinen bu dönem dünyadaki tüm kentler arasındaki etkileşimi büyüterek kentlerin birbirlerini anlama ve aralarındaki iş birliğini büyütmüş ve kuvvetlendirmiştir" ifadelerini kullandı.


“EKONOMİNİN SÜRDÜRÜLEBİRLİLİĞİ  İNSALIK TARİHİNİN ROTASINI BELİRLEYECEK”


Tarihsel olayları ekonomik inovasyonlar olarak okumanın mümkün olduğunu dile getiren Soyer, “Bu süreç küresel eşitsizlikleri derinleştirmiştir. Dolayısıyla küresel eşitsizlikler ve doğaya bakış açımızı başta olmak üzere bizleri doğanın ekonomik sömürüsüne dayanan tarihsel kapitalizm hakkında daha çok düşünmeye sevk ediyor. Nesnelerin  interneti, yapay zeka teknolojileri ve endüstri 4.0 gibi son derece önemli fakat yaratıcı  yıkım süreci olarak özetlenebilecek yıkıcı süreçler eşitsizliklerin derinleşmesi ve daha derin toplumsal buhranlar yaşanması gibi riskler içeriyor. Bu nedenle dünyada doğanın ekonominin sürdürülebirliliğini önceleyen duyarlı sosyal bir kapitalizmin inşasını ortak  geleceğimizi ya da başka bir değişle  insanlık tarihinin rotasını belirlemede daha etkili olacağını  inanıyorum. BM bu nokta da en az zarar sağlayarak 6 yıl içinde yeşil ekonomi, yeşil iş ve yeşil sektörler gibi yeni kavramların hayatımıza girmesini sağladı. Hatta bu kavramlar dirençlilik, döngüsel ekonomi gibi son derece yaşamsal kavramlara her geçen gün daha fazla dokunuyor. BM'nin bu muazzam dönüştürücü gücü artık küresel piyasaları ve siyaseti de şekillendiriyor" dedi.
 

“EK KOŞULLAR BERABERİNDE GETİRİLECEK”

Soyer, "Sürdürülebilirlik endekslerinin kurulduğu sermaye piyasaları, yeşil tahliller, sürdürülebilir finans ve  krediler gibi çeşitli gelişmelerin yanı sıra bizleri de yakından ilgilendiren yeşil mutabakat gerçeği ile  gün geçtikçe daha da yüzleşiyoruz. Özellikle batıda yeşil yeni düzen ve siyasi anlayışı olarak, yeşil mutabakat, karbon vergisi gibi bir çok uygulamalar öngörmesi nedeniyle sadece sanayi ve iş dünyasını dönüştürmek ile kalmayacak,  aynı zamanda yerel yönetimleri uluslararası hibe ve finansman imkanlarından yararlanabilmesi için bir takım ek koşullar beraberinde getirecek" ifadelerini kullandı.

“SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK OFİSLERİ KURULDU”

25 ilçe belediyesinde, sürdürülebilirlik ofisleri oluşturarak Kentsel Gelişim Ağı kurduklarını belirten Başkan Soyer, ayrıca somut adımlar atılması gerektiğini bunun için de yol haritaları ve stratejiler geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

 Başkan Soyer şöyle devam etti:

"Çok açık ki sürdürülebilirlik parametreleri etrafında şekillenecek olan ek koşulları çok iyi anlamamız ve takip etmemiz gerekiyor. Dolayısıyla uluslararası finansman, ticaret ve yönetişimin değiştiği bu küresel ortamda kentimiz adına geride kalmamak için sürdürebilirlik gündemi altında daha fazla bir araya gelmeye ve somut adımlar atmaya  ihtiyacımız var. Bu somut adımları atabilmemiz için kent aktörleri olarak sürdürülebilirliğe dair ortak yol haritaları, politika ve stratejiler geliştirmemiz, özetle önümüzdeki birkaç yıl içinde sürdürülebirlilik ve tarihi liman kenti olarak dünya kenti vizyonunu bu mütevazi adımlarla yeniden güçlendirilecek. Bu doğrultuda İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak, küresel kalkınma hedeflerine uygun olarak hazırladığımız stratejik planlarımızı kurumsal dönüşüm sürecimizin önemli bir adımı olarak gördük. Ayrıca 25 ilçe belediyemizde sürdürülebilirlik ofisleri oluşturarak, İzmir Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Ağı'nın kurulabilmesini sağladık. Şimdi İzmir Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Ağı ile birlikte bu çabaları bir adım daha ileriye taşıyabilmek için, İzmir Gönüllü Yerel Gözden Geçirme Raporu'nu hazırlayıp teslim etmeyi hedefliyoruz. Kentin sürdürülebilirlik gündemindeki küresel konumunu belirleyecek olan raporumuz sürdürülebilirlik yolunda diliyorum ki sürdürülebilirlik yolumuzda hepimiz için iyi bir başlangıç ve ilham kaynağı olur"

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası