Ege Üniversitesi (EÜ) Sağlık Bilimleri Diyetetik Bölümü tarafından düzenlenen “Mikrobiyoti ve Diyet Semineri" Yabancı Diller Konferans Salonu'nda gerçekleşti. Konferansta Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Baş, "Bağışıklık Sistemi ve Beslenme" hakkında bilgi verdi. Mikrobiyotanın önemine değinen Prof. Dr. Baş, bağışıklık ve bağırsak sisteminin mikrobiyotada işlevini anlattı. Bağışıklık sisteminin en temel unsuru bağırsak sağlığının doğumla birlikte şekillendiğini söyleyen Prof. Dr. Baş, normal doğumun ve anne sütü ile beslenmenin önemine vurgu yaptı. Bebeklik döneminde antibiyotik kullanımının sakıncalarını anlatan Prof. Dr. Baş, bu durumda bireylerin yetişkinlik döneminde obezite riskiyle karşı karşıya kalacaklarını ifade etti.
Beslenme alışkanlarının da mirobiyotayı etkilediğini ifade eden Prof. Dr. Baş, batı tarzı beslenmenin uygarlık hastalıklarına sebep olduğunu söyleyerek, "Bizim geleneksel, tahıl ağırlıklı beslenme tarzımız bağırsak fonksiyonlarını düzenleyerek, bağışıklık sistemini ve mikrobiyotayı da olumlu yönde etkilemektedir" diye konuştu.
Hayvansal protein yerine bitkisel protein ağırlıklı beslenmenin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Baş, kırmızı et tüketiminde günde 80 gram yani üç köfteden fazla tüketilmemesi gerektiğini söyledi. Fazla tüketilmesi durumunda kolon kanseri riskinin arttıracağının altını çizdi.
Prof. Dr. Baş bağırsak florasını düzenleyen ve bağışıklık sistemini arttırıcı özelliği bulunan probiyotik beslenmenin önemini vurgulayarak, sadece probiyotik tablet kullanımının yeterli olmadığını dile getirip, probiyetik içerikli gıdalarla beslenilmesini tavsiye etti. Prof. Dr. Baş yapılan araştırmalara göre, probiyotik beslenmenin diş çürüklerini önlediğini, otistik çocukların bağırsak sistemini düzenlediğini ve atakları azalttığını, spontane doğumu ve böbrek taşı oluşumunu engellediğini açıkladı.