Aşırı protein ve karbonhidrat ile beslenmenin gut ve hipertansiyon gibi hastalıklara davetiye çıkardığını belirten Üçkaya, vücudun bu besin gruplarını sindirmekte zorlandığını söyledi.
Kurban Bayramı'nda herkesin, kendi eli büyüklüğünde et tüketmesi gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Gökhan Üçkaya, “Kurban Bayramı'nda herkes kendi vücut yapısına uygun bir şekilde ölçülü olarak et tüketmelidir. Kendi elinizin büyüklüğünü geçmeyecek şekilde bir diğer deyişle, 5 - 6 köfte, 150 gr. et gibi porsiyonlarla beslenmeli. Bu beslenme, günde 2 öğünü geçmemeli” diye konuştu.
MANGAL YERİNE HAŞLAMA ET TÜKETİN!
Etler pişirilirken ilave tuz kullanılmamasının da önemli olduğu bilgisini veren Endokrinoloji ve Metobolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Üçkaya, etlerin haşlama veya fırınlama yöntemiyle pişirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Türkiye'de yaygın olan mangal kültürünün de, özellikle kolon kanseri riskini artırdığını hatırlatan Üçkaya, yanık et tüketiminden kaçınılması gerektiğini ve etin yanında tüketilen tatlı gazlı içeceklerden de uzak durulmasının önem taşıdığını kaydetti.
TÜRKİYE'DE OBEZİTE ORANI ARTIYOR
Günümüzde karbonhidrat açısından zengin, tahıl ve hububat grubunu kapsayan besinlerin tüketiminin de yaygınlaştığını söyleyen Dr. Üçkaya, modern yaşam tarzının getirdiği hareketsizlik ve farklı yiyeceklere kolay bir şekilde ulaşmanın obeziteye yol açtığını; Türkiye'de obezitenin % 43 oranında olduğunu vurguladı.
Tek başına diyet ve sporun kilo vermede yetersiz kaldığını da ifade eden Endokrinoloji ve Metobolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Üçkaya, kilo vermek ve sağlıklı bir bedene kavuşmak isteyenlerin mutlaka bir endokrinologa başvurarak yaşam tarzı değişikliğine gitmesi gerektiğini sözlerine ekledi.