Ege Postası
Geri

Ukrayna Ankara Büyükelçisi Bodnar: Artık hayalet dünya bitti ve hepimiz savaş içindeyiz

Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, son verilere göre beş Rus uçağı ve iki helikopterin düşürüldüğünü, Ukrayna tarafında da kayıplar olduğunu söyledi. Bodnar, “Bugünü hiçbir zaman unutmayın. Artık hayalet dünya bitti ve hepimiz savaş içindeyiz” dedi. Öte yandan Bodnar, "Bizim için önemli olan Türk dostlarımızdan destek mesajı almak. Bu seslerin kamuoyuna açıkça duyurulması ve uluslararası toplum tarafından duyulması önemlidir. Bu ihtilafta Türkiye tarafsız kalamamalı. Çünkü söz konusu ihtilaf bölgenin hayati çıkarlarını etkiliyor, bölgedeki istikrar ve güvenlik istikrarını etkiliyor. O yüzden aktif ve proaktif olmaya çağırıyoruz." ifadelerini kullandı.
Ukrayna Ankara Büyükelçisi Bodnar: Artık hayalet dünya bitti ve hepimiz savaş içindeyiz
Haberler / Dünya
24 Şubat 2022 Perşembe 14:21
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasly Bodnar, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı saldırı üzerine Ankara Büyükelçiliği’nde öğlen saatlerinde basın toplantısı düzenledi. Bodnar şunları söyledi:

“Sabah verileri itibariyle beş Rus uçağı ve iki helikopteri düşürüldü. Üç tank vuruldu ve Rus Federasyonu Silahlı Kuvvetleri’ne ait birkaç kamyon yok edildi. Şu an saldırıya geçen Rus ordusunda ciddi kayıplar söz konusu. Maalesef Ukrayna’yı savunan askerlerimiz arasında da kayıplar var. Maalesef aynı şekilde de sivil halk arasında da kayıp verdiğimiz bilgileri, haberleri gelmeye başladı. Verdiğimiz kayıplarla ilgili bilgileri sizlerle paylaşacağız. Ama söz konusu bilgileri Kiev’den teyit aldıktan sonra sizlerle paylaşacağız.

“RUSYA AYNI ZAMANDA İNTERNETTE DE ENFORMASYON SAVAŞI BAŞLATIYOR”

İnternette gerçeği yansıtmayan bir sürü belgeye ulaşabilirsiniz, bilgilere ulaşabilirsiniz. Çünkü Rusya aynı zamanda internette de yanlış haber, enformasyon savaşını başlatıyor. İnternette göreceğiniz son bilgileri paylaşmadan önce, öncelikle resmi kaynaklardan kontrol ederek, örneğin Ukrayna Dışişleri Bakanlığı ya da Ukrayna Büyükelçiliği’nden de teyit ederek paylaşmanızı davet ediyorum. Size karşı tamamen açık olacağım ve özellikle Dışişleri Bakanlığı’nda yapacağım görüşmeden döndükten sonra hemen tam olarak neler ele alacağımızı sizlerle paylaşacağım. Aynı zamanda bizim sosyal medya hesaplarımızı da takip etmenizi rica ediyorum.

“DEVLETİMİZİN SAVUNMA VE GÜVENLİK SİSTEMİ ÇALIŞIYOR”

Söylemek isterim ki durum şu an kontrol altında. Devletimizin savunma ve güvenlik sistemi çalışıyor. Uluslararası toplumun Ukrayna ordusu ve Ukrayna toplumunun yardımıyla bu savaşı da kazanacağımıza inanıyoruz. Ama bugünü hiçbir zaman unutmayın. Çünkü 24 Şubat’ta dünya gerçekten değişti. Artık hayalet dünya bitti ve hepimiz şu an savaş içindeyiz.”

UKRAYNA BÜYÜKELÇİSİ BODNAR: “UKRAYNA NATO ÜYESİ OLSAYDI SAVAŞ ÇIKMAZDI"

Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar “Eminim Ukrayna NATO üyesi olsaydı böyle bir savaş çıkmazdı. O zaman savaşmaya gerek olmadan üye ülkelerin birliğini ülkemizde konuşlandırmamız yeterli olurdu. Biz şu an 2008 yılının meyvesini yiyoruz. NATO ülkelerinin söz konusu hatayı düzeltme şansı var. Madrid Zirvesi kapsamında Ukrayna’yı NATO’ya kabul edebilirler. Ukrayna NATO’ya kabul edilirse eminim o zaman Ukrayna galip çıkar ve Rusya kaybeder. Ukrayna halkı şu an tüm Avrupa’nın güvenliği için kendi kanıyla bedel ödüyor” dedi.

Ukrayna Ankara Büyükelçisi Bodnar, büyükelçilikte yeniden basın toplantısı düzenleyerek Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin dokuzuncu maddesi gereği Boğazların kapatılması gerektiğini savundu. Bodnar şunları söyledi:

“Boğazların kapatılması talebimi Türk tarafına ilettim. Türk tarafı söz konusu talepleri değerlendirerek en yakın zamanda cevabını verecektir. Erken konuşmak istemem ama Türk tarafından dayanışma tezahürünü bekliyoruz. Bize göre Montrö Anlaşması’nın dokuzuncu maddesi uygulamaya konulmalı. Ki o maddeye göre savaşın bir tarafı olan devletin ve bu bağlamda boğazlardan geçilmesine yasak konulmalı.

“RUS DİPLOMASİSİ DİPLOMASİ OLMAKTAN ÇIKTI”

Maalesef askerlerimiz kendi vatanları için hayatlarını feda ediyor ve onları öldüren Rus ordusu ve Rus silahları. Tüm uluslararası toplumla adımlarımızı koordine ediyoruz. Bugün iki saat sonra buradaki AB büyükelçileriyle bir görüşme yapacağım. Aynı şekilde Dışişleri Bakanım ve Cumhurbaşkanımız da uluslararası ortaklarıyla iletişimde. Burada en önemli olan şey yaptırım ve kısıtlamaların uygulanması ve saldırıların kurbanı olan Ukrayna’ya yardım etmek.

Bu bağlamda bir Rus diplomatının aşağılayıcı açıklamalarına da dikkat çekmek istiyorum. Rusya Federasyonu BM Elçisi şöyle bir açıklama yaptı; ‘Ukraynalılar Rus ordusunun onları serbest bırakması sonucunda mutlu olacaklar.’ İfade etmek istiyorum ki Rus diplomasisi, diplomasi olmaktan tamamen çıktı. Bu, savaş suçlusu olan Putin’in hizmetçileridir. Rusya şimdiden zor sonuçlarla karşı karşıya. Çünkü borsa gerçekten çöktü ve Rus rublesi de çok kötü durumda. Ne hızlı davranış ne de Ukrayna’nın işgali mümkün değil. Seferberliğin yanı sıra bölgesel birlik kuvvetlerimiz de ilgili askerleri topluyor ve şu an eli silah tutan herkes oraya yazılıyor. Sivil halkımız da seferber bir şekilde kan bağışında bulunarak ellerinden geleni yapıyorlar.

“TÜRKİYE TARAFSIZ KALMAMALI”

Bizim için önemli olan Türk dostlarımızdan destek mesajı almak. Bu seslerin kamuoyuna açıkça duyurulması ve uluslararası toplum tarafından duyulması önemlidir. Bu ihtilafta Türkiye tarafsız kalamamalı. Çünkü söz konusu ihtilaf bölgenin hayati çıkarlarını etkiliyor, bölgedeki istikrar ve güvenlik istikrarını etkiliyor. O yüzden aktif ve proaktif olmaya çağırıyoruz. Ukrayna ve Ukraynalılara bu zor zamanda yardım etmeye çağırıyoruz. Aynı zamanda TBMM’de Ukrayna-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluğu Grubu’na da başvurdum. Bu gruba üye olan her milletvekilinin açıklamalar yapmasını ve Ukrayna’ya destek ve yardım kapsamında ilgili adımların atılmasını bekliyorum. Çok teşekkür ediyorum ve Türkiye halkına güveniyorum.”

Büyükelçi Bodnar gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Montrö Anlaşması ile ilgili soru karşısında Bodnar şöyle konuştu:

“Montrö Anlaşması özellikle boğazların kapatılması konusunda ilgili hukuki temeller oluşturuyor. Silahlı saldırıların ve Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın başladığına dair bunu teyit eden belgeler göndermeye hazırız. Ama basın üzerinden Türk tarafına baskı yapmak istemiyorum. Şu an Türk tarafının kararını bekliyoruz.”

“UKRAYNA NATO ÜYESİ OLSAYDI SAVAŞ ÇIKMAZDI”

Bodnar, NATO ile ilişkilere yönelik soruya şu cevabı verdi:

Eminim Ukrayna NATO üyesi olsaydı böyle bir savaş çıkmazdı. O zaman savaşmaya gerek olmadan üye ülkelerin birliğini ülkemizde konuşlandırmamız yeterli olurdu. Biz şu an 2008 yılının meyvesini yiyoruz. NATO ülkelerinin söz konusu hatayı düzeltme şansı var. Madrid Zirvesi kapsamında Ukrayna’yı NATO’ya kabul edebilirler. Ukrayna NATO’ya kabul edilirse eminim o zaman Ukrayna galip çıkar ve Rusya kaybeder. Ukrayna halkı şu an tüm Avrupa’nın güvenliği için kendi kanıyla bedel ödüyor. Bu bağlamda AB ülkeleri ve Türkiye’nin bu anlayışı paylaşmalarını bekliyoruz.”

BODNAR, TÜRKİYE'DE FAALİYET GÖSTEREN RUS ŞİRKETLERİNE YAPTIRIM UYGULAMASINI İSTEDİ

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi Ankara'da protesto edildi. Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, “Biz, Türk tarafından, burada faaliyet gösteren Rus şirketlerine yaptırım uygulamasını istiyoruz. Çünkü sadece böyle sert yaptırımlar göstererek biz Rusların eylemlerini durdurabiliriz. Önemli olan, dünya üzerindeki paniği durdurmak ve hiçbir şekilde Rus provokasyonlarına inanmamak” dedi.

Türkiye’de yaşayan Ukrayna vatandaşları, Rusya’nın ülkelerine yönelik askeri müdahalesini bugün Ukrayna Büyükelçiliği önünde protesto etti. Türkçe ve Ukraynaca sloganlar atılan protestoda bir açıklama yapan Ukrayna Derneği Başkanı Yuliya Biletska, şunları söyledi:

“Türkiye’ye verdiği destekler için minnettarız. Ancak şu an açık ki diplomatik çabalar yetersiz kalmıştır. Unutulmamalıdır; bugün Ukrayna’nın başına gelenler yarın diğer ülkelerin de başına gelebilir. Uluslararası toplumun derhal daha etkili hamleler yapması gerekmektedir. Aksi taktirde Rusya’nın bu saldırganlığı dünyaya zarar vermeye devam edecektir. Türk halkını Ukrayna’ya destek olmaya çağırıyoruz.”

Ukrayna Büyükelçisi Vasyl Bodnar ise şöyle konuştu:

“Ukrayna Cumhurbaşkanı, Türkiye Cumhurbaşkanı ile görüşme yaptı. Bizim için çok zor bir zaman. Ama özellikle bu birliğimiz ve dayanışmamızla kazanabiliriz. Şu an bu harekata katılan arkadaşlarımızla görüştüm; kayıplarımız var, imha edilen araçlar var. Ama herkes savaşıyor ve hiç kimse pes etmiyor. Rus kuvvetleri bazı yerlere girdi ama özellikle o bölgelerde mücadele devam ediyor. Hava taarruz kuvvetlerinden de saldırılar geliyor. Maalesef Ruslar çok küstahça davrandılar. Şu anda Belarus topraklarından füzeler fırlatılıyor. Kiev’e girme teşebbüsleri oldu. Şu an Ukrayna’da seferberlik düzenleniyor. İlk korku geçti. Önemli olan birlikte ve tek olduğumuzu göstermemiz. Söz konusu protestoları yapabilmek için Türk makamlarından izin almanız lazım. Bize, Türk vatandaşlarından destek mesajları geliyor. Şu an Ukrayna’nın neye ihtiyacı olduğuna yönelik çeşitler mesajlar alıyoruz. Şu aşamada uluslararası toplumun Putin’e ne kadar baskı yapacağını göreceğiz, söz konusu saldırganlığı durdurması için. (Montrö Sözleşmesi ile ilgili) Biz, Türk tarafından olumlu bir karar almasını bekliyoruz, bununla yetinmeyip burada faaliyet gösteren Rus şirketlerine yaptırım uygulamasını istiyoruz. Çünkü sadece böyle sert yaptırımlar göstererek biz Rusların eylemlerini durdurabiliriz. Önemli olan, dünya üzerindeki paniği durdurmak ve hiçbir şekilde Rus provokasyonlarına inanmamak. AB üyeliği ve NATO üyeliği her zamankinden güncel bir konu şu an. Ordumuzla birlikte işgal edilen bölgeyi temizlemeyi umuyoruz. NATO, bize desteğini ifade etti. Bu vesileyle Kırım Tatar Derneği’ne teşekkür etmek istiyorum, gösterdikleri dayanışma için, bu bizim ortak savaşımız.”

Ukrayna Derneği Başkanı Yuliya Biletska, Ankara Valiliği’nin Rusya Büyükelçiliği önünde protestoya izin vermediğini belirterek, “Neden Rus Büyükelçiliği önünde biz böyle bir protesto gerçekleştiremedik. Sabahtan beri Ankara Valiliği ile görüşmeler yaptık, başvurular yaptık ama o bölgede eylem yapmamıza izin vermediler. Onlardan aldığımız bilgiye göre cumartesi günü saat 11:00’de bir miting düzenleyebiliriz, eğer yeterli desteği toplayabilirsek herkesi davet etmek istiyoruz” diye konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası