Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 84. yılında, Beşiktaş’ta bulunan, yaşamını yitirdiği Dolmabahçe Sarayı’nda anıldı. Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat ve yüzlerce kişi, Ata’yı anmak için saat 08.00’de Barbaros Bulvarı’ndan başlayarak Dolmabahçe Sarayı’na yürüdü.
Dolmabahçe Sarayı önüne gelindiğinde binlerce yurttaş, Ata’nın hayata gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı önünde toplandı. Saatler 09.05’i gösterdiğinde ise Türkiye’nin dört bir köşesinde olduğu gibi Beşiktaş’ta da hayat durdu. Sirenlerin çalmasıyla birlikte Ata için saygı duruşuna geçildi. Trafikteki yurttaşlar da araçlarından inip kornalara basarak Ata için çalan sirenlere eşlik etti. Saygı duruşunun ardından binlerce yurttaş, hep bir ağızdan İstiklal Marşı’na eşlik etti.
“HER SENEKİNDEN DAHA FAZLA BİR KALABALIKLA BUGÜN BURADAYIZ"
Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, bu yıl her zamankinden daha fazla bir kalabalıkla Dolmabahçe Sarayı’nda olduklarını belirterek, şöyle konuştu:
"Bugün bizim için çok duygu dolu bir gün. Türk milleti için çok duygu dolu bir gün. 84. yılında anıyoruz Ata’mızı hep beraber. Her senekinden daha fazla bir kalabalıkla bugün buradayız. Gün içerisinde, okul saatlerinin de uygun olmasıyla beraber daha fazla bir katılım bekliyoruz burada. Beşiktaş bu anlamda her sene Ata’sına olan borcunu ödüyor. Atatürk’ü gerektiği gibi anıyor. Çünkü Beşiktaş hem Cumhuriyet için çok özel hem ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk için çok özel bir kent. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bütün savaş planlarını yaptığı, Kurtuluş Savaşı’nın stratejisini çizdiği, düşman gemileri Dolmabahçe önüne geldiğinde ‘Geldikleri gibi giderler’ dediği yerin adıdır Beşiktaş. Ailesinin yaşadığı yerin adıdır Beşiktaş.
"ATA’MIZIN EMANETİNİ GEREKTİĞİ GİBİ YAŞATMAYA GAYRET GÖSTERİYORUZ"
Buradaki en son vedası, 29 Ekim 1938’de kapısının önüne gelen hasta yatağındayken binlerce İstanbullu, Türkiye’nin dört bir yanından gelen herkese son demeci burada, Beşiktaş’ta vermiştir. Hayata gözlerini Beşiktaş’ta, Dolmabahçe Sarayı’nda yummuştur. Dolayısıyla biz burada görev yaparken Ata’mızın emanetini gerektiği gibi yaşatmaya ve geleceğe taşımaya gayret gösteriyoruz. Bu sorumluluk bilinci ile hareket ediyoruz.
"CUMHURİYET FİKRİNİN NE KADAR ÖNEMLİ OLDUĞUNU DAHA İYİ ANLIYORUZ"
Bugün de bu sorumluluk bilinci ile yine her sene olduğu gibi sabah saat 08.00’de Barbaros Bulvarı’nda vatandaşlarımızla, komşularımızla buluştuk. Kortej hâlinde buraya kadar yürüyüş gerçekleştirdik. Yine saat 9’u 5 geçe de yatağı başında atamızı her sene olduğu gibi milyonlarca vatandaşımızla, yurttaşımızla birlikte anmış olduk. Tabii üzüntülüyüz. Hem son dönemde Cumhuriyet fikrinin ne kadar önemli olduğunu ne kadar değerli olduğunu daha iyi anlıyoruz ve bu değerleri yaşatmaya, geleceğe taşımaya devam edeceğiz.”