Umut yolcuları ile kaçakçıların irtibatı Facebook
MANİSA'da yaşayan Iraklı mülteci Ali Ahmet, Avrupa'ya gitmek isteyen sığınmacıların Facebook üzerinden kurulan gruplar sayesinde insan tacirleriyle irtibata geçtiğini, ayrıca ulaşmak istedikleri yerlerin fiyatlarının da bu gruplarda ayrıntılı bir şekilde duyurulduğunu söyledi. Ahmet, kaçakçıların kişi başına 850 dolar ile 3 bin dolar arasında fiyat biçtiklerini söyledi.
Ülkelerindeki iç savaş, baskı rejimleri ve ekonomik çıkmazdan kaçan çoğunluğu Ortadoğulu ve Afrikalılardan oluşan kaçaklar, öncelikli adresleri olan Türkiye'nin ardından Avrupa ülkelerine gidebilmek için her yolu deniyor. Manisa'nın Yunusemre İlçesi'ne yerleşen sığınmacılardan Ali Ahmet, eşi ve çocuklarıyla güçlükle yaşadığını dile getirdi. Malta Mahallesi'nde bir evde yaşamlarını sürdüren ailenin reisi Ali Ahmet; Irak'tan Manisa'ya geldiklerini, ancak çalışma hakları olmadığı için büyük zorluk yaşadıklarını anlattı.
Umut yolculuğunun pahalı olduğunu kaydeden, kaçakçıların kişi başı 850 dolardan 3 bin dolara kadar fiyat biçtiğinden bahseden Ali Ahmet, "Bu işleri yapan kişiler yine mülteciler. Daha önceden Türkiye'ye gelip yerleşenler. Kendilerine düzen kuranlar, bağlantıları sağlıyor. Parası olanlar daha rahat yollardan yurtdışına gidiyor. Ancak parası olmayanlar ölümü göze alarak o botlara biniyor. Yapacak başka bir şeyimiz yok" diye konuştu.
'TÜRKİYE'Yİ SEVİYORUZ AMA BURADA DA YAŞAYAMIYORUZ'
Kaçakçıların facebook'ta gruplar kurduğunu anlatan Ali Ahmet, Avrupa'ya gitmek isteyen mültecilerin insan tacirlerini buradan bulduğunu söyledi. Botların büyüklüğüne ve küçüklüğüne göre fiyatların değiştiğini kaydeden Ahmet, tüm iletişim adreslerinin gruplarda yer aldığını anlattı.
Ali Ahmet, "Facebook'ta birçok grup var. Fiyatları da buradan ilan ediyorlar. Aslında biz Türkiye'de kalmak istiyoruz. Ama vatandaşlık verilmediği için, çalışma iznimiz olmadığı için çok zor durumdayız. Türkiye'yi seviyoruz ama burada da yaşayamıyoruz. Bizim tek istediğimiz insan gibi yaşamak" dedi.
ÇORBA, GÜNDELİK İŞLERLE KAYNIYOR
Geçimlerini tarlada ya da günlük işlerde çalışarak sağladıklarını söyleyen Ahmet, Manisa'daki mültecilerinin yarısının kaçak yollarla yurtdışına gittiğini söyledi.
Mültecilere ev bulmalarında ve geçinmelerinde yardımcı olan Halil Uysal da, yaşananların bir insanlık dramı olduğunu belirterek, Manisa'da yaklaşık 3 bin mülteci bulunduğunu kaydetti. Uysal, gelenlerin deniz yoluyla Avrupa'ya gittiğini ifade etti.(DHA)