Ünlü 'Beypazarı Kurusu' tescillendi
Ankara'nın Beypazarı ilçesinde, özel formülü ile kuşaklar boyu yapılagelen kurabiye benzeri 'Beypazarı kurusu' tescillendi.Beypazarı Ticaret Odası'nın 2009 yılında Türk Patent Enstitüsü'ne yaptığı başvuru kabul edilerek, Beypazarı'nın...
Ankara'nın Beypazarı ilçesinde, özel formülü ile kuşaklar boyu yapılagelen kurabiye benzeri 'Beypazarı kurusu' tescillendi.
Beypazarı Ticaret Odası'nın 2009 yılında Türk Patent Enstitüsü'ne yaptığı başvuru kabul edilerek, Beypazarı'nın ünlü kurusu ‘Coğrafi İşaret Tescil Belgesi’ ile tescillendi. Padişah sofralarını da süslemiş kurunun tescil belgesinin teslimi için Beypazarı Ticaret Odası'nda düzenlenen törene Grup Ofis Marka & Paten vekili Selçuk Akın, Beypazarı Ticaret Odası Başkanı Necdet Çalışkan ile davetliler katıldı.
Başkan Çalışkan yaptığı açıklamada, kurunun yüzyıllar önce nasıl yapılıp tüketiliyorsa bugün de aynı şekilde yapılageldiğine işaret ederek, bu nefis lezzetin gelecek nesillere aktarılması için çok önemli bir adım attıklarını söyledi.
Unutulmaya yüz tutmuş koruyu 15 yıl önce başlayan turizm faaliyetleri ile yeniden hatırlattıklarını anlatan Çalışkan, "Maalesef iyi olan birçok şeyin yanında farklı ürünler üretilmeye başlandı. Beypazarlı olmayan, başka illerde, şehirlerde bu işi yapanlar ortaya çıktı. Bu olay hem ticari açıdan hem de ilçemizin imajı açısından olumsuzluğa sebep oldu. İnşallah bundan sonra bu gibi örneklerin ortaya çıkmasına bu şekilde engel olacağız. Bu ürün tescili ile birlikte hem ticari anlamda hem de turizm anlamında ilçeye büyük katkı sağlayacak." dedi.
Çalışkan bundan sonra diğer yöresel ürünler için de patent almak için çaba göstereceklerini ifade etti.
BEYPAZARI KURUSUNUN ÖZELLİĞİ
Yöreye özgü tereyağı ve tarçının aromasını içeren Beypazarı kurusu, bahar otlarını tüketen hayvanlardan elde edilen süt ile köy fırınlarında dut yapraklarının üzerinde pişiriliyor. Saraylarda padişah sofralarına ulaşan kurabiye benzeri bu ünlü yiyecek için Necdet Sakaoğlu ve Nuri Akbayır’ın 'Avrupalılaşmanın yol haritası ve Sultan Abdulmecit' adlı kitaplarında Valide Sultan’ın 'Oralarda bulup da yiyemez' diye Padişah Abdulmecid’e Beypazarı kurusu gönderdiği yazılı.
Özellikle bölgeyi ziyaret eden turistler arasında Japonlar, yöre halkının günün her saati tükettiği kuruyu, hediye olarak ülkelerine götürüyor.
KURU NASIL YAPILIYOR'
Un, süt, tereyağı, maya ve tarçın kullanılan kuru hamuru taş fırınlarda pişiriliyor. Pişme sonrası kuruması içi 12 ile 24 saat arasında fırınlarda kurutuluyor. Ünlü kuru uygun şartlarda saklandığında tazeliğini 12 ay koruma özelliğine sahip.