Anadolu’nun son karatabağı olan Bergamalı Debbağ İsmail Araç’ın parşömen zanaatını öğrettiği iki kadın öğrencisi için Bergama Belediyesi tarafından düzenlenen Peştamal Kuşatma törenine katılmak için Bergama’ya gelen Sabiha Tansuğ, Belediye Başkan Mehmet Gönenç’i makamında ziyaret etti. Yapılan ziyarete gazeteci Lütfü Dağtaş, Sabiha Tansuğ’un yardımcısı Ayhan Kaptan ve Bergama Belediyesi UNESCO Birimi çalışanları da katıldı.
Bergama ile ilgili özellikle Kozak ağırlıklı folklorik değerleri yıllarca araştırmış ve yazılı yayına dönüştürmüş isim olan Sabiha Tansuğ, Başkan Gönenç’e Bergama folkloruna ilişkin yaptığı çalışmaları anlattı. Bergama ile ilgili yerel ölçekte ne gibi çalışmalar yapılabilirliğine ilişkin bilgiler verdi. Gümülcine doğumlu olan Sabiha Tansuğ, çocukluğunun bir bölümünün Bergama’da geçtiğini de söyledi.
Başkan Gönenç ise Sabiha Tansuğ’un gelecek nesillere önemli bir miras bıraktığını, Bergama ve çevresinde çok değerli çalışmalar yaptığını ifade etti. Ziyaret nedeniyle Sabiha Tansuğ’a teşekkür eden Başkan Gönenç, kendisine yöresel bir heybe hediye etti.
SABİHA TANSUĞ KİMDİR
Gümülcine’de doğdu. 1954 yılından itibaren 7 yıl süreyle ressam Nuri İyem’den resim dersleri aldı. 1963 yılında Avrupa gezisine çıktı. Avrupa gezisinden döndüğü 1964 yılının Mayıs ayında İstanbul Eyüp’teki tarihi Piyer Loti Kahvesi’ni eski Türk kahvehanesine uygun bir şekilde düzenledi ve kahve bu düzenlemeyle turizme açıldı. Bu dönemde Meydan Dergisi için turizm yazıları hazırlamak için Ege Bölgesi’nde araştırma gezilerine başladı. Bu bölgeden satın aldığı geleneksel kadın başlıkları, koleksiyonunun ilk parçalarını oluşturdu. 1965 yılından 1995 yılına kadar Anadolu’nun çeşitli yerlerine yaptığı seyahatlerde, 16. yüzyıldan 1950′lere kadar olan döneme ait zengin bir koleksiyon oluşturdu, yurt içi ve yurt dışında çeşitli dergi, broşür ve kataloglarda toplam 149 adet yazı ve fotoğrafları yayınlandı. 1967 yılından bu yana yurt içi ve yurt dışında toplam 26 sergi düzenledi. Toplamı 2700 parçadan fazla olan koleksiyonu halen Türk İslam Müzesi’nde kayıtlıdır. 1968 yılında İstanbul’da düzenlediği gelin başlıkları konulu sergi sonrasında, Maliye bakanlığı Darphane Müdürü Nezihi Tokar’ın önerisiyle Nisan 1971’de başkentin simgesi olan “Ankara Hotozu” başlığı ile Sabiha Tansuğ portresi 50 Kuruş’un üzerinde piyasaya sürüldü. Böylece soylular ve devlet başkanları dışında ilk kez halktan biri madeni paranın üzerine basılmış oldu. “Türklerde Çiçek Sevgisi ve Sümbülname” ve “Türkmen Giyimi” isminde iki kitabı İngilizce ve Türkçe olarak yayınlandı ve ABD Harvard Üniversitesi gibi dünyanın önemli kütüphanelerinde halen kaynak kitap olarak kullanılmaktadır. 1991 yılında “Türk Halk Bilimi Araştırma Ödülünü (Hasad)” ve 1974 yılında İzmir Belediyesi tarafından düzenlenen 2. İzmir Uluslararası Akdeniz Festivali’nden ödül aldı. Son sergisi 2003 İstanbul 19. Dünya Giyim Fuarı kapsamında, 24-25 Haziran 2003′ te Çırağan Sarayı’nda yapıldı.
Sabiha Tansuğ’un 2 adet kitabı bulunur.
1. Türklerde çiçek sevgisi ve “sümbülname”-Akbank Yayınları
2. Türkmen giyimi//Türkmen costumes