Ege Postası
Geri

Unutulan katliam 30 yıl sonra yeniden gündemde

33 yıl önce 5 öğrencinin ölümü ile sonuçlanan ‘’İzmir İnciraltı Katilamı’’ TBMM gündemine getirildi.
Unutulan katliam 30 yıl sonra yeniden gündemde
Haberler / Güncel
21 Nisan 2013 Pazar 11:20
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ANKARA - İzmir İnciraltı Yurdunda, 12 Haziran 1980 günü 5 öğrencinin ölümü ile sonuçlanan katliam olayı, 33 yıl sonra TBMM gündemine getirildi. Gazeteport'un haberine göre CHP İzmir milletvekili Mustafa Moroğlu ve arkadaşlarınca bu konuda hazırlanan Meclis Araştırma önergesi, TBMM^ye sunuldu. Önergede, üniversite sınavına girmek üzere gelen öğrenciler için İnciraltı Yurdunda moral gecesi düzenlendiği, bu sırada kalabalığı üzerine ateş açıldığı hatrlatıldı.
‘’Yapılan araştırmalarla, hayatını kaybedenlerin tamamının arkadan vurulmuştur’’ denilen önergede, öğrencilerin M-1 ve M-6 marka otomatik tüfeklerle tarandığı vurgulandı. Bu olaya ilişkin dava dosyasının da kayıp olduğu öne sürüldü. Faillerin ve adli yargılamayı engelleyenlerin ortaya çıkarılması istendi.
O GÜN NELER YAŞANMIŞTI'
İnciraltı yurtlarına güvenlik güçlerinin yaylım ateşinde öldürülen 18 yaşındaki İsmail Baytok, 20 yaşındaki Mustafa Uslu, 19 yaşındaki Ali İhsan Tan, 23 yaşındaki Hüseyin Akdağ ile Mehmet Ali Arun’un ölümü 30 yıl sonra yeniden masaya yatırılıyor. 
12 Haziran 1980 gecesi İzmir İnciraltı yurtlarında öğrencilerin kaldıkları blokların çevresi jandarmalar tarafından sarılmış, yurtların kapısı önünde kulakları sağır eden siren sesinin ardından yurt bahçesinde düzenlenen şenlik de direnişe dönüşmüştü. Aynı gün saat 21.00’de bir jandarma çavuşunun verdiği emir sonucunda bahçede sayıları 1000’i bulan öğrenci topluluğunun üzerine 3 dakika süreyle kurşun yağdırılmış, ortalık bir anda savaş alanına dönmüştü. Kaçışan öğrencilerin sırtlarından M-6 ve M-1 piyade tüfekleriyle vurularak öldürüldüğü, otopsi raporları sonucu anlaşılmıştı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası