Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde ÇEKÜL ve Tarihi Kentler Birliği’nin destekleri ile uluslararası boyutta yapılan turizm mimarisinin yapısı olarak öne çıkan fuar, dünyanın dört bir yanından gelecek katılımcı ve ziyaretçilere ev sahipliği yapacak.
Tarihi kentlerin yerel yönetimleri ve koruma sektörü temsilcileri için son yıllarda önemli bir buluşma noktasına dönüşen Yapex Restorasyon Fuarı, belediyelerin kırsal mirası koruma konusunda geliştirdiği proje ve uygulamaları gündeme getirecek.
URLA’NIN TARİHİ VE KÜLTÜREL KİMLİĞİ ORTAYA ÇIKACAK
Urla Belediyesi’nin kültürel mirasları korumaya yönelik yapmış olduğu çalışmalar, Urla’nın tarihini ve kültürel kimliğini ortaya çıkarması amaçlıyor. Sanat Sokağı cephe iyileştirme ve sağlıklaştırma çalışmaları ile başlayacak olan proje 4 etapta tamamlanacak.
Sanat Sokağı
Tarihi dokusu ve mimari atmosferiyle çok özel bir sokak olan Sanat Sokağı, Postane Sokağı da dahil olmak üzere yaklaşık 600 metrelik bir alanı kapsıyor. Cumbalı ve taş yapısı ile Zafer Caddesini süsleyen Sanat Sokağı’nın Urla’nın merkezinde yeni bir cazibe merkezi oluşturması hedeflenirken aynı zamanda tarihi ve kültürel mirasımıza sahip çıkılması da amaçlanıyor.
Arditi Köşkü (Urla Eski Tekel Binası)
XIX. yy sivil mimari örnekleri arasında günümüze ulaşabilmiş az sayıdaki konut örneklerinden birisi olan ve Cumhuriyetin ilanı ile birlikte Tekel Genel Müdürlüğü bünyesinde uzun yıllar müdürlük binası olarak hizmet veren Arditi Köşkü’nün Urla Belediyesi tarafından restorasyonu yapılarak, tarihi yapıların Urla’ya kazandırılması hedeflenmektedir.
Urla Arastası Ve Malgaca Pazarı
Doğal ve Kültürel Varlıkların Korunması kapsamında, Urla bütününde kentsel sit ve etkileme geçiş alanlarından başlayarak Kentsel Yenileme, Kentsel Tasarım ve Sokak Sağlıklaştırma Projelerinin devamında yer alan Urla arastası ve çevresinin özgün değerlerinin korunması ve düzenlenmesi hedeflenmektedir.
Mermerli Çeşme
Kentsel sit alanında yer alan 1.Grup Korunması gerekli kültür varlığı olarak tescilli 1645–1646 yılında Ahmet Ağa isimli bir kişi tarafından yaptırılmış olan çeşmenin restorasyonu yapılarak; Cumhuriyetin ilk yıllarında Urla Belediyesi önderliğinde İstiklal Abidesi’ne dönüştürülmüş bu sembolün tekrar canlandırılması hedeflenmektedir.