Ege Postası
Geri

Uzman öğretmen bilmecesi

TÜRK Eğitim Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Merih Eyyüp Demir, yönetmelikte, 'Öğretmenlik kariyer basamaklarında yükselme sınavı, yılda bir defa olmak üzere ÖSYM'ce yapılır' denilmesine rağmen bakanlığın buna uymadığını öne sürdü.
Uzman öğretmen bilmecesi
Haberler / Güncel
22 Şubat 2016 Pazartesi 14:54
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından, son olarak 2006 yılında yapılan ve bir daha tekrarlanmayan 'uzman öğretmenlik' sınavı, yıllar sonra yeniden gündeme geldi. Sadece bir kez yapılan sınavın aradan geçen 10 yıla rağmen tekrarlanmamasına tepki gösteren Türk Eğitim-Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Başkanı Merih Eyyup Demir, Öğretmenlerin Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliği'nde yer alan, "Öğretmenlik kariyer basamaklarında yükselme sınavı, yılda bir defa olmak üzere ÖSYM'ce yapılır" maddesini hatırlatarak, Milli Eğitim Bakanlığı'nın bilmeceyi çözmesini istedi. Aradan geçen 10 yılda uzman öğretmenlikle ilgili herhangi bir adım atılmadığını belirten Demir, yaptıkları araştırmalarda Türkiye'de 110 bin 352 öğretmenin uzman kadrosunda görev yaptığını ortaya çıkardıklarını açıkladı. Demir, “Bakanlık bu konuda, ortak akıl kullanarak mutlaka çözüm bulmalıdır. Belirsizliğe giden uzman öğretmenlik konusu tekrar gündeme getirilmelidir" dedi. Sendika binasında açıklama yapan Demir, uzman öğretmenlikle ilgili elde ettiği şu verileri paylaştı: 

"En son sınav 2006 yılında yapıldı. Aradan geçen 10 yıla rağmen bakanlığın uzman öğretmenlikle ilgili hiçbir düzenleme yapmaması düşündürücüdür. Yönetmeliğin, 'Sınav ve Protokol' başlıklı 13. maddesinde, "Öğretmenlik kariyer basamaklarında yükselme sınavı, yılda bir defa olmak üzere ÖSYM'ce yapılır" denilmektedir. Bakanlık kendi çıkardığı yönetmeliğe uymuyor. Bu durum devlette devamlılık ilkesine aykırıdır. Bakanlık tarafından belirli periyotlarla bu konuda çalışmalar yapıldığı deklare edilmiş olmasına rağmen bugüne kadar somut bir adım atılmadığı ortadadır." 



"ACİLEN ÇÖZÜLMELİ"

Başkan Demir, açıklamasını şu ifadelerle tamamladı: 

"Araştırmalarımızda, Ocak 2016 yılı itibariyle uzman öğretmen sayısının Türkiye'de 110 bin 352 olduğunu belirledik. Öğretmenler arasında sürekli gündemde olan ancak Milli Eğitim Bakanlığı tarafından unutulmuş gibi görünen bu konunun ivedilikle çözüme kavuşturulması gerekmektedir. Bakanlığımızın bu konuyu acilen ele alarak eğitim sistemimiz içerisinde asli unsur olan öğretmenlerimizin bu sorununu ortak akılla sonuçlandırması elzemdir. Bakanlık bu konuda, ortak akıl kullanarak mutlaka çözüm bulmalıdır. Belirsizliğe giden uzman öğretmenlik konusu tekrar gündeme getirilmelidir. Uzman öğretmenlik konusu baştan ele alınmalıdır."

UZMAN ÖĞRETMEN NEDİR'
Milli Eğitim Bakanlığı, görevlerinde 7 yılını dolduran öğretmenler için 2006 yılında bir sınav açtı. Binlerce öğretmenin katıldığı sınavda başarılı olanlara, 'uzman' unvanı verildi. Aynı sınava giren ve başarılı olan en az 13 yıllık öğretmenler ise, "Başöğretmen" oldu. 2016 yılı itibariyle uzman öğretmenlere aylık 167.47 lira ek ödeme almaktadır. (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası