Ege Postası
Geri

VR teknolojisiyle çocukların korkusu azalacak

Ege Üniversitesi (EÜ) Hemşirelik Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Dilek Zengin'in yürütücülüğünü yaptığı proje, TUBİTAK 1002-B Acil Destek Modülü kapsamında desteklenmeye uygun bulundu. Projeyle VR teknolojisiyle çocukların kalp kateterizasyonu öncesi yaşadıkları korku azaltılacak.
VR teknolojisiyle çocukların korkusu azalacak
Haberler / Güncel
14 Ocak 2025 Salı 11:45
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EÜ Hemşirelik Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Dilek Zengin'in yürütücülüğünü yaptığı 'Kalp Kateterizasyonu Öncesi Çocuk Hastanın Hazırlığı: Randomize Kontrollü Çalışma' başlıklı proje, TUBİTAK 1002-B Acil Destek Modülü kapsamında desteklenmeye uygun bulundu. Proje ile kalp kateterizasyonu uygulaması için tedavi ihtiyacı gerektiren çocuk hastalara sanal gerçeklik gözlüğü ile animasyon filmi izletilmesi ve rutinde yapılan uygulamanın operasyona bağlı olarak gelişen anksiyete, korku ve operasyon sonrası ağrıya etkisi belirlenecek.

'STRES YÖNETİMİ HAYATİ BİR GEREKSİNİM'

Proje hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Dilek Zengin, "Kalp kateterizasyonu, özellikle pediatrik hastalar için hem psikolojik hem de fizyolojik olarak zorlu bir süreçtir. 5-10 yaş arası çocuklar bu tür invaziv prosedürlerden önce yüksek düzeyde stres, anksiyete ve korku yaşarlar. Bu durum sadece operasyon öncesi ve sırasındaki uyumu zorlaştırmakla kalmaz, aynı zamanda operasyon sonrası komplikasyon riskini de artırır. Çocuklarda operasyon öncesi yeterli hazırlık yapılmadığında, bu süreç psikolojik travma, uzun vadeli kaygı bozuklukları ve postoperatif dönemde ağrı gibi olumsuz sonuçlarla sonuçlanabilir. Ayrıca, anksiyete ve korku düzeylerinin yüksek olması, operasyonun başarısını olumsuz etkileyebilir, iyileşme süresini uzatabilir ve hastane yatış süresini artırabilir. Bu bağlamda, kalp kateterizasyonu öncesinde çocuklarda stres yönetimi hayati bir gereksinim haline gelmektedir" ifadelerini kullandı.

'ÇOCUKLARIN YAŞADIĞI KORKUNUN AZALTILMASI HEDEFLENİYOR'

Dr. Öğr. Zengin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu proje, sanal gerçeklik (VR) teknolojisi kullanarak, çocukların operasyona hazırlanması sürecinde onların yaşadığı korku ve anksiyeteyi azaltmayı hedeflemektedir. Çocukların cerrahi müdahalelere olan duygusal tepkileri, ameliyatın başarı oranı üzerinde doğrudan etkiye sahiptir. Anksiyete, korku ve ağrının azaltılması, çocukların psikolojik durumlarını iyileştirerek daha kısa iyileşme sürelerine ve düşük komplikasyon oranlarına yol açacaktır."

Projeye katkı sağlayan akademisyenleri makamında ağırlayan EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, "Akademisyenlerimiz tarafından hayata geçirilen projeler, TUBİTAK tarafından desteklenmeye devam ediyor. Proje ile sanal gerçeklik (VR) teknolojisi kullanarak, çocuk hastaların kalp kateterizasyonu operasyonuna hazırlanma sürecinde yaşadığı korku ve anksiyetenin azaltılması hedefleniyor" dedi. (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Ege Postası