EGEPOSTASI – İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Alevi Kültür Dernekleri Çiğli Şubesi tarafından düzenlenen kahvaltıda konuştu.
Köşger burada yaptığı konuşmada ülkenin barındırdığı kültürel zenginliklere dikkat çekerek, farklı milletten gelen insanların bir arada birlik, beraberlik içinde yaşamasının önemini vurguladı.
“72 MİLLETE BİR BAKIYORUZ”
Köşger, “Bugün sizlerle birlikte olmaktan çok mutluyum. Biz bu ülkede Hacı Bektaş-i Veli’nin sözüyle ‘72 millete bir bakmazsak bu ayıp da bize yeter’ felsefesini benimsemişiz. 72 millete bir bakıyoruz biz bu ülkede. Bu ülke hakikaten güzel bir ülke. Allah sanki özel olarak yaratmış bu ülkeyi. O kadar güzel bir ülke ki, çok daha fazla nüfusu, çok daha fazla kültürü bir arada barındırabilecek, yaşatabilecek zenginliklere sahip. Yeter ki biz bir olalım, diri olalım ve birbirimizi sevelim. Yunus Emre’nin söylediği gibi; ‘Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım. Sevelim, sevilelim. Bu dünya kimseye kalmaz.’” ifadelerini kullandı.
“YAŞANANLARI GERİDE BIRAKIP ÖNÜMÜZE BAKMALIYIZ”
Geçmişte yaşanan acı olayların geride bırakılması gerektiğinin altını çizen Köşger, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Ülkede ne sıkıntı yaşanmışsa birbirini tanımamaktan, bilmemekten , ön yargılardan kaynaklanıyor. Bu sıkıntıları eğer sürekli gündeme getirecek olursak ya da geçmişe gidecek olursak Kerbela’ya kadar gitmek lazım. Kerbela’da aziz peygamberin torunu şehit edildi. Bunu bir Alevi can nasıl canevinde hissediyorsa, bütün Sünnniler de o acıyı canevinde hissediyor. Ama acıların unutulması gerektiğini, tarihin tarihte bırakılması gerektiğini, acıların sürekli deşilmesi durumunda bunun tedavi olmayacağını ve yeni sorunlara sebebiyet vereceğini biliyoruz. Yaşanan ne varsa onları geride bırakıp önümüze bakmak lazım.”
“SADECE ALEVİLERİ DEĞİL, SÜNNİLERİ DE İTİP KAKTILAR”
“Yaşanan sıkıntılar elbette var. Sıkıntıları sadece Alevi canlar da yaşamadı. Bu ülkede devletin bir müddet çeşitli sebeplerle, ekonomik sıkıntılarla, farklı anlayışlarla bütün vatandaşlarına eziyet ettiği dönemler oldu. Darbeler, ihtilaller gördü. Sadece Alevi canları değil Sünnileri de itip kaktılar. Ben kaymakam oldum, jandarmanın, emniyetim amiri oldum. Benim dedem hala jandarmadan korkuyordu. Nasıl bir korkuyla sindirilmişe vatandaşlar böyle bir dönemden geçtik. Ama gelinen noktada hepimiz daha özgür, gelişmiş, kalkınmış, geleceğe güvenle bakan, uluslararasında daha saygın bir yer edinmiş güzel bir ülkede birlikte yaşamayı hedeflememiz lazım.”
“BU ÜLKENİN EŞİT VATANDAŞLARIYIZ”
Türkiye’nin özel bir ülke olduğunu vurgulayan Köşger, “Öyle bir coğrafi konumdayız ki bizden az güneye gittiğinizde çöl, yukarı çıktığınıda Sibirya var… Çok küçük gayretlerle dünyanın bütün ürünlerini yetiştirebileceğimiz, Napolyon’un ‘Dünya tek devlet olsa İstanbul başkent olurdu’ dediği bir şehre sahip, çok güzel bir ülkedeyiz. O sebeple ayrılıkları, farklılıkları bir kenara bırakacağız. Bizi biz yapan değerleri kardeşliği, beraberliği, yoldaşlığı, eşit vatandaşlığı büyüteceğiz. Hepimiz bu ülkenin eşit vatandaşıyız. Eşit halklara sahibiz. İşte Alevi canlar bugün Çiğli’de güzel bir ortamda fikirlerini söylüyorlar. Örgütlü toplum her zaman demokratik ülkelerde olması gereken bir şey. Demorkatik baskı gruplarının olması lazım. Örgütlü toplum daha iyi haklarını alır, yanlışlarını düzeltir. Beni en çok memnun eden şeylerden birisi çocukları ve gençleri görmem oldu. Çocuklara sahip çıkın, kurda kuşa yem etmeyin. Bu ülke çok büyük bir ülke olacak. Biz çalışırsak, gayret edersek, ülkeyi seversek tek vatan, tek bayrak, tek devlet hedefiyle kenetlenirsek Allah’ın izniyle 21. yy Türkiye ve Türklerin asrı olacak. Bu sebeple ayrılıkları kaşımanın, gündemde tutmanın gereği yok. Eksikler varsa devlet düzeltecektir. eksikleri devlet o eksikleri düzeltecektir. Beraberce düzelteceğiz. İşte bu örgütlü toplum dediğimiz şey budur” dedi.
“DİN DERSİNDEN SÜNNİLER DE ŞİKAYETÇİ”
Alevi vatandaşların okullarda verilen Din dersiyle ilgili şikayetlerine de değinen Vali Köşger, “Din dersinden Sünniler de şikayetçi. Sünni inanışların tam olarak anlatılmadığını söylüyorlar. Din Bilgisi ve Kültürü kitabında ‘Sünni mezheplere ayrılan sayfanın iki katından fazla Alevi inancına ayrılmış’ diye şikayetçiler. Nasıl anlatılmasını istiyorsanız bunu iletin. Burası demokratik bir ülke. İletilcek merciler var. Biz bundan asla gocunmayız. Biz insanların inandığı gibi yaşamasını istiyoruz. Başka bir dış dış mihrakın tahriklerine kapılmamasını istiyoruz. İnancınızı nasıl yaşamak istiyorsanız öyle yaşayın. Bunu için çalışıyoruz.” diye ekledi.
“BİZİM BİZDEN BAŞKA DOSTUMUZ YOK”
Köşger konuşmasını “Cemevlerimizin sorunlarını çözüyoruz. Bundan sonra daha iyi bir ülkeyi hep birlikte kuracağız. Bizim bizden başka dostumuz yok. Bizim bu ülkeden başka gidecek hiçbir yerimiz yok. Suriyeli kaçtı geldi bize. Kafkasya’dan, Irak’tan kaçıp geldiler bize. Biz nereye gideceğiz? Bizi Türkiye’den başka kim kabul eder? Bu ülkeden başka seçeneğimiz mi var? Bu ülkeye dört elle sarılmamız lazım. Kardeşliğimizi, birliğimizi, beraberliğimizi güçlendirmemiz lazım” sözleriyle noktaladı.