Vali Toprak stadyum tartışmasına katıldı
İzmir Valisi Mustafa Toprak, Alsancak Stadı'nın kapatılıp yerine AVM yapılacağı yönündeki tartışmaların çözüme katkı koymadığını söyledi. Toprak, deprem nedeniyle güçlendirme yapılması gereken Alsancak Stadyumu'nun İzmir'e yakışmadığını belirterek, "Önümüze gelen raporda can emniyeti performansının olmadığı yazıyor. Bu rapor varken bunu söyleyenler şunu ifade ederlerse yanlışa düşerler. 'Dün oynanıyordu bugün niye oynanmıyor'. O zaman olmaz. Böylesi yanlış olur. Olayları ne zaman fark ederseniz hemen tedbir getirmeniz gerekir" dedi.
İZMİR - İzmir Valisi Mustafa Toprak, basın mensuplarının gündeme dair sorularını yanıtladı. Vali Toprak, deprem güçlendirmesi nedeniyle kapatılması gündeme gelen ve yerine AVM yapılacağı iddiasıyla günlerdir tartışılan Alsancak Stadyumu hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Vali Toprak, stadyumunun temelinin 1900’lü yıllarda atıldığını, 1927 yılında ilk tribünün konduğunu, daha sonraki yıllarda tribünlerin genişletildiğini belirterek, Alsancak Stadı'nın yaklaşık 100 yıllık olduğunu hatırlattı. Toprak, "Güncel deprem testleri, yönetmeliklerdeki değişikliklerin değerlendirilmesi gerekiyor. Alsancak Stadı'nın geçmişini biliyorum. İfadeleri kullanan insanlar çok iyi biliyorlar ki Alsancak Stadı güvenliksiz, emniyetsiz bir yapı olduğuna dair değerlendirmeler var. Biz yetkililer şüphesiz ki belgelerle değerlendiriyoruz. Her yıl sezon öncesi TFF genel olarak değerlendirme yapar. Önümüze gelen raporda can emniyeti performansının olmadığı yazıyor. Bu rapor varken bunu söyleyenler şunu ifade ederlerse yanlışa düşerler. 'Dün oynanıyordu bugün niye oynanmıyor'. O zaman olmaz. Böylesi yanlış olur. Olayları ne zaman fark ederseniz hemen tedbir getirmeniz gerekir. Burada Gençlik ve Spor Bakanlığımız İzmir’de futbol sahası ve statlar yapmak istiyor ama İzmir’de bir tartışma var saygı duymak lazım. 'İlk önce Örnekköy’de futbol stadı ve eklentilerini yapalım' deniyor, zaman içinde Göztepe ve Karşıyaka camiaları bunun uygun olmadığını belirterek tartışmalar başlıyor. Karşıyaka’da 10-15 bin aralığında bir stat kurulması planlanıyor. Oraya sığacak olan bu kadar olabilir. Onun üzerinde karar kılınıyor ama burada da trafik yoğunlaşması, otopark azlığı konusunda yerel yönetimlerin kaygıları var."
"ÇÖZÜME NE KATKI KOYUYORLAR ONU SÖYLESİNLER"
İzmir Valisi Toprak, henhangi bir kaza durumunda, tartışmalarda 'neden yapılıyor' diyenlerin değil hukuk karşısında sorumlu olanların hesap vereceğini belirterek, "Tartışmalarda evet İzmir’de her şeyi tartışıyoruz güzel ama hedefe varma noktasında daha iyiyi bulmayı gerektirir. Ama burada tartışmayla birlikte çözümü ortaya koymayınca şehrin önünü tıkıyor. Örnekköy’de Karşıyaka ve Göztepe’de yapılamıyor. Sözleşmesi yer teslimi yapıldı. Ruhsat için başvuru aşamasına gelindi ama yapılamadı deniyor. Çözüm olmayınca Alsancak Stadı kendini yürütecek durumda değil. Test yapılmadı, yapıldı denmesi olmuyor. Bir olumsuzluk olduğunda 'neden yapılıyor' diyenler değil, onu zaman içinde tedbiri almayanlar hukuk karşısında sorumlu noktada. Sorumluluğu olmayanların kendilerine göre söyleyebilirler ama bağlayıcılığı yok. Çözüme ne katkı koyuyorlar onu söylemeliler."
"ALSANCAK STADYUMU EMNİYETSİZ"
İzmir Valisi Mustafa Toprak, Alsancak Stadı'nın İzmir'e yakışmadığını, emniyetli olmadığını dile getirerek, "Bazen hayal kırıklığına uğruyorum. Bende Alsancak Stadyumu'nun o nostaljik, geleneksel ve güzel sevinçlerin yaşadığı alanın korunmasından taraftarıyım. Ama orası kalsın ucube olarak devam etsin, olmaz, yakışıyor mu Alsancak Stadı İzmir’e, yakışmıyor. Statların yapılmasındaki bu tıkanıklık, Alsancak Stadı'ndaki emniyet performansının olmaması nedeniyle maç oynanamayacak noktada olması nedeniyle elimizde bir Atatürk Stadı kalıyor. Oradaki olumsuzluk karşısında maç oynanacak yer kalmıyor. Bunun sorumlusu her türlü tartışmayı yapan, buradaki her türlü kendine göre olumlu olumsuz yönleri ortaya koyan, tıkanıklık konusunda çözüm odaklı çalışma yapmayıp tıkayanlardır. Ben veya başkası. Tartışma kültürünü çözüm odaklı yaparsak sorun kalmaz. Alsancak’taki emniyetsiz yapı nedeniyle bu tıkanıklık yaşanıyor" dedi.
"ÖRNEKKÖY'ÜN YERİ SIKINTILI"
İzmir Valisi Toprak, Örnekköy'e stadyum yapılmasının dere ve mezarlık olması, toplu taşım araçlarının geçmemesi nedeniyle sıkıntılı olabileceğini vurgulayarak, "Örnekköy’ün analiz edilmesi lazım. Bu tartışmalara girmem vasfım gereği olmuyor. Ben olabileceğine inanıyorum. Örnekköy denilen nokta var. Ama oradada yukarıdan dere geliyor. Mezarlık var, bir tepe. Oranın düzenlenmesi lazım. Toplu taşıma geçmiyor. İnsanların uç noktalara gitme alışkanlığı zayıf. Onun için futbol stadı Örnekköy’e yapılabilir ama biz yapılacak tesisin bir defa 15- 20 günde maç yada birkaç ayda konser yapılması için zoraki istikamet olmasını istemeyiz. İnsanların ulaşabileceği alanlara yapmanın faydası var. Futbol kulüplerinin yeni stat inşa edilinceye kadar maçlarını acaba nasıl oynayabilirler, meselemiz bu" dedi.
"ATATÜRK STADI'NDA SORUN YOK"
İzmir Valisi Toprak, Atatürk Stadyumu'nda herhangi bir sorun olmadığını dile getirerek, "Atatürk Stadyumu’nda Süper Lig PTT ligi dışında oynanması açsından sorun yok. Bizim Süper Lig'te takımımız yok. 2 kulübümüzün PTT 1. Lig’de Passolig sistemine geçilmesi nedeniyle bu uygulamaya uygun hale getirilmesi gerekiyor. 2 lig takımlarının maç yapmasına engel durum yok. TFF Gençlik ve Spor Bakanlığı ortaklığında çalışma başladı. Etrafına 13 giriş kapısı yapılıyor ve tel örgü çekiliyor. Turnikeler yapılıyor. Atatürk Stadyumu'nun giderilecek olumsuzlukları var. Eksikleri var. Onlar da tamamlanacak. Çatının görüntü olarak kötü arz eden yerler var. Çatı onarımı parası tahsis edildi ilimize. Eylül sonuna kadar pasolige uygun hale gelecek Atatürk Stadı. Futbol kulüplerinin endişeleri var. Atatürk Stadyumu oldukça büyük. Oyuncular konsantre olamıyor ve sorun oluyor endişesi oldu. Başkan da (Kocaoğlu) 'portatif tribün kurulabilir maraton tribünlerinin oraya' dedi. Görsel anlamda iyi olmayabilir ama yapılabilir" dedi.
NİYET OKUMAYI BIRAKMAK LAZIM
İzmir Valisi Toprak, tartışmaların çözüm odaklı olmadığını, niyet okunduğunu öne sürerek, şöyle konuştu:
"Meselemiz Alsancak'ın durumu. İmkanlar oluşturulursa yapılır. Bu tartışmalar ile zarar verdi. Tartışmayalım anlamı çıkmasın ama çözüm odaklı olmalıyız. Biz tartışıyoruz, olmaz diyoruz. AVM olacak falan diye. Gençlik Spor Bakanlığı açıkladı. Burasının spor alanı olarak devam edeceğini söyledi. Ben de ilin valisi olarak söylüyorum. Niyet okumayı bırakmamız lazım artık. Spor altyapısı deyince futbol tabi. AVM yapacaklar şiddetle kınıyoruz. Yanlışlık varsa onu konuşalım. Futbol stadını bırakmışısız AVM konuşuyoruz. Onu neden zaman içinde konuşmadılar. Balçova'ya bakıyoruz trafik sıkışıyor. Esnafın koruma altına alınması konusunda önemli ölçüde şehir dışına yapılmalı. Burayla ilgili bu konular konuşmamalı. Hayretle karşılıyorum. Gündemimiz Atatürk Stadının 2014-12015 spor sezonuna yetiştirilmesidir. Alanlar dar butik stada gibi olur. Umarım hayırlı olur. Spor ahlakında centilmenliğinde buluşmayı diliyorum."
İzmir Valisi Mustafa Toprak, CHP'li Büyükşehir Belediyesi'nin Özel İdare mallarının Hazine'ye devrine karşı mahkemeye başvurmasını ve eylem yapılmasını nasıl değerlendirdiğini soran basın mensuplarına şunları söyledi:
"Yeteri kadar konuşuldu. Bizim açımızdan problem yok. Hep aynı şeyler. Biz yaptığımız işte haklıyız, doğruyuz, mahkemeye gidilebilir. Tartışmayalım demiyorum ama tek gündem maddesi gibi olmasın. Beğenilmeyen konu varsa, yasal yollar tüketiliyor. Şehirde Vali bir şey desin, başkası cevap verin, bu olmuyor. Biri demeç verdiğinde sanki kavga var imajı veriliyor. Bu imajın kırılması için uzak duruyorum. Bir şehirde çatışma ortamı olmasını kim ister. O konuda yasal yollar varsa, oraya gidilmesi müracaat edilmesi ve düzeltilmesi istenen hadisedir. Kendi açımızdan bir yanlışımız yok. Bir yaptığımız her işin sonucunda İzmirli'ye katkı var. Tartışmaların içerisinde bu noktada olmamalıyız."
"ÇOK MÜLTECİ YAKALANIYORSA ORADA YAKALAMA İRADESİ VARDIR"
İzmir Valisi Toprak, Ege Denizi'nde çok sayıda mülteci yakalanmasının görevlilerin işini iyi ve titiz yapmasından kaynaklandığını belirterek, şöye konuştu:
"Eğer çok sayıda mülteci yakalanıyorsa arkadaşların işlerini tam yaptığının göstergesidir. Çok ciddi manada uyuşturucu yakalıyoruz. Geçen hafta emniyet 175 kilogram yakaladı. Ekim alanları var. Onları takip ediyoruz helikopterle. Bunlar öyle sıradan yakalama meselesi değil. Burada mülteci Ege Denizi'nde yakalanıyorsa orada bir yakalama iradesinin çalıştığını gösteriyor. Burada daha fazla Suriye’den Afganistan ve Myanmar’dan gelenler var. Karışıklığın olduğu ülkelerde insanların, sıkıntılardan kurtulmak üzere hedef ülkelere gittiklerini gösteriyor. Coğrafyaya bakıldığında Türkiye geçiş alanı. Dışarıdaki çatışmalar olduğu sürece insanların hedef ülkelere doğru gittiklerini görüyoruz. Türkiye transit ülke. Bazen hedef ülke haline de gelebiliyor. Arkadaşlar canla başla çalışıyor. Karadan, denizden uyum içinde çalışılıyor. Bu mesele dünyanın toplumsal yarasıdır. Bizim ülke olarak geri kabul anlaşması yaptığımız ülkeler var. Bazen pasaportları yok ediyorlar. Onlar da karşı ülkelerle temasa geçirilerek kara, hava, deniz yoluyla ülkelerine gönderiliyor. Evrak eksikse ülkede geçici belgeyle kalıyorlar. Ama mecbursunuz. Bazen geri kabul anlaşması olmuyor, göndermekte zorlanıyorsunuz. Kapasitemiz 250 civarında, yakalanan mültecilerin sınır dışı edilinceye kadar barındıkları bir yer var. Gönderemeyince sorun oluyor. Bu konuda tüm ülkelerin mücadele etmesi gerekiyor."(Elif DEMİRCİ- İZMİR/DHA)