Ege Postası
Geri

Valiliğin o kararı 137 köye darbe vurdu

Son dönemde İzmir Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi arasında yaşanan paylaşım krizi vatandaşı vurdu. Valilik tarafından Maliye’ye devredilen şantiyeler mezbeleliğe döndü, iş makineleri ise bakımsızlıktan çürümeye terk edildi. Kapatılanİl Özel İdaresi’nin hizmet alanında kalan birçok köy ve beldede ise hizmet anlamında ciddi duraksama yaşanıyor.
Valiliğin o kararı 137 köye darbe vurdu
Haberler / İzmir
5 Haziran 2014 Perşembe 09:33
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Yerel seçimlerin ardından İl Özel İdaresi’nin kapatılması ile birlikte İzmir Valiliği’nin kararıyla idareye ait tüm taşınır ve taşınmazlar Maliye’ye devredilirken, kurumun hizmetleri ise İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bırakılmıştı. Yaşanan paylaşım krizi sonrasında Bütünşehir Yasası doğrultusunda Büyükşehir Belediyesi’ne bağlanan 9 ilçede yaşanan boşluk ve hizmet anlamında ortaya çıkan aksaklıklar ise kırsaldaki vatandaşı vurdu. Yaşanan mağduriyetin en çarpıcı örneği haline gelen Bergama ve çevresindeki toplam 137 mahalle, yasa gereği kapısına kilit vurulan İl Özel İdaresi’nin şantiyesinden gelecek hizmeti beklemeye devam ediyor.
 
 ŞANTİYE ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ, KÖY YOLLARI ASFALT BEKLİYOR
Bergama Sanayi Şantiyesi olarak da bilinen ve kapatılan İzmir İl Özel İdaresi’ne ait tesis, aylardır süren belirsizlik ve bitmek bilmeyen paylaşım krizi sonrasında mezbelelik hale gelirken, içinde yer alan iş makineleri de çürümeye terk edildi. Hiçbir güvenlik önleminin alınmadığı dikkat çeken ve hırsızların hedefi haline gelen milyonlarca liralık tesis yaşanan bürokratik çıkmaz sebebiyle atıl halde yatarken, diğer yanda da Bergama’nın ilçeleri ise ümitsiz bir şekilde hizmet beklemeye mahkum edildi.

VALİ TOPRAK’IN KARARI BERGAMA’YI DA VURDU
Yerel seçimlerin tamamlanması ile birlikte kapatılan ve personeli de işten çıkartılan şantiyede aylardır hiçbir çalışma yapılmazken, İzmir Valisi Mustafa Toprak’ın imzasıyla hazineye devredilen İl Özel İdaresi’nin 1167 taşınmazı gibi Bergama ve çevredeki ilçelerin hizmet üssü de ortada kaldı. 1 Nisan tarihinden itibaren ilçedeki altyapı hizmetleri, yapım, onarım, yol yapımı ve tamiratı ile su ve kanalizasyon işleri gibi hizmetleri yerine getiren iş makineleri iki aydır şantiyede kilit altında belirsiz bir beklemeyişin içine girdi.


 
137 MAHALLE HİZMET BEKLİYOR
Özellikle yaz aylarının gelmesiyle birlikte asfaltlama sezonu olarak da bilinen üç aylık kritik süreç start alırken, bütünşehir yasası gereği tamamı mahalle statüsüne kavuşan Bergama’nın 18 merkez mahallesi, 114 köyü ve 5 eski belde olmak üzere toplamda 137 mahallesinin yollarında gerekli çalışmalar başlatılamadı. Başta muhtarlar ve bölge halkı olmak üzere vatandaşlar hizmetlerinin aksamasından ötürü dert yanarken, büyük kısmı dağ köylerini kapsayan köy ve ova yollarında gerekli asfaltlama çalışmaları gecikmeye uğradı. Her yıl bahar aylarının ardından başlayan rutin çalışmalarda yaşanan bu aksama kırsal kesimde tarım ve hayvancılık ile uğraşan halka ise ekonomik olarak büyük darbe vurdu.
 
BÜYÜKŞEHİR’İN ELİ KOLU BAĞLANDI
İl Özel İdaresi’nin yetki ve sorumluluklarını devralan İzmir Büyükşehir Belediyesi  ise, bütünşehir yasası yürürlüğe girmeden önce geçtiğimiz yıl başladığı hazırlıklarında yaşanan tüm bu gelişmeler sebebiyle neticeye varamadı. İl Özel İdaresi’nin şantiye ve hizmet araçlarının yine yasa gereği belediyeye devredileceğini göz önünde bulundurarak planlama yapan Büyükşehir Belediyesi, gelişmelere üzerine merkeze kilometrelerce uzak noktalara hizmet götürmekte zorlandı. Belediyenin ilgili hizmetlerini yürüten İZBETON firması bünyesinde gerekli bütçe ve personel hazırlıklarını tamamlamayan idare, şantiye ve iş makinelerinin devri gerçekleşmediği takdirde, Bergama ve diğer ilçelerde şantiyeler kurarak sil-baştan yapmak zorunda kalacak. Geçtiğimiz haftalarda atıl duran tesislere dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yasa ile kendilerine bağlanan ilçelere yeni dönemde öncelik vereceklerini ve kuracakları şantiyeler ile hizmetlerin aksatmadan devam edeceğini belirtmişti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası