Ege Postası
Geri

Valilik'ten izin, belediyeden ceza: Ruhsat krizi tam gaz

İzmir Valiliği Mahalli Çevre Kurulu tarafından kentin çeşitli noktalarında yükselen konut ve AVM inşaatlarına verilen çalışma ruhsatlarıyla ilgili tartışmalar giderek artıyor. Valiliğin kamu yararını gerekçe göstererek gece çalışma izni verdiği ticari projeler halkı isyanın eşiğine getirirken, Karşıyaka Belediyesi de vatandaştan yana tavır koydu. "Vatandaşın zararına olan hiçbir şeye müsaade etmem" diyen Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar zabıtanın ilçede gereken denetimleri yaptığını ve çevreye zarar veren firmalara ceza kesildiğini açıkladı. Valilikten izin, belediyeden ceza
Valilik'ten izin, belediyeden ceza: Ruhsat krizi tam gaz
Haberler / İzmir
15 Temmuz 2015 Çarşamba 09:33
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Son aylarda İzmir Valiliği tarafından üst üste verilen çalışma ruhsatları kentte yeni bir krizi de beraberinde getirdi. Aralarında çeşitli konut ve AVM projelerinin de olduğu inşaat faaliyetlerine kamu yararını gözeterek gece çalışma izinleri veren valiliğin bu tavrı çeşitli tartışmalara yol açarken, çok sayıda resmi kurumun yanı sıra vatandaşların da karşı çıktığı söz konusu uygulamaya dair itirazları ise görmezden gelmesi tepkiyle karşılandı.

"VALİLİK'TEN İZMİR İÇİN KRİTİK KARAR: GECE- GÜNDÜZ İNŞAAT" HABER İÇİN TIKLAYINIZ...

YATIRIMCIYA ONAY, HALKA RET!
Düzenlediği son toplantıda yatırımcı firmalardan gelen benzer talepleri değerlendiren İzmir Valiliği Mahalli Çevre Kurulu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne iletilen yüzlerce vatandaş şikayetini ise görmezden geldi. Geçmişte ticari ve konut projelerini baraj, köprü, tünel, karayolu gibi kamu yararı sınıfına dahil eden ve yatırımcıdan yana tavır koyan İzmir Valiliği diğer resmi kurumların karşı çıkmasına rağmen, yerleşim yerleriyle komşu birçok yeni alana daha gece çalışma ruhsatı vererek verilen izinlerin kapsamını da genişletti. Halkın şikayetlerine karşın ruhsatı veren kurul, mevzuat gereği izinlerin kaldıramayacağın belirterek şikayetleri tümden reddederken, vatandaşlar ise duruma isyan etti.

KARŞIYAKA BELEDİYESİ'NDEN İNŞAATLARA CEZA
İzmir Valiliği'nin geçtiğimiz aylardan itibaren Karşıyaka ilçesini de içine alan izinlerine tepki gösteren Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, benzer tepkisini de yineledi. Tavrını vatandaşlardan yana koyan Başkan Akpınar, belediyenin yetkisi dahilinde gereken işlemleri sürdürdüğüne dikkat çekti. Mavişehir bölgesinde Cengiz İnşaat'ın rezidans ve konut projesi ile Mavi Bahçe AVM projesiyle ilgili kendilerine iletilen şikayetler sonrasında konuyu takip ettiklerini belirten Akpınar, "Zabıta ekiplerimiz bölgedeki inşaatları denetlemeyi sürdürüyor. Gürültü ve kirlilik tespit edilen alanlarda firmalara cezai işlem uyguluyoruz. Halkın huzurunu ve çevreyi tehdit eden firmalara gereken cezayı kestik" dedi.

ESKİ BAŞKAN TÜRSEN, YARGI SÜRECİNE DİKKAT ÇEKMİŞTİ
İnşaat ve gürültü mağduru olan Mavişehir halkının sıkıntısını sosyal medyaya taşıyarak krizi gündeme getiren Karşıyaka Eski Belediye Başkanı Cihan Türsen ise geçtiğimiz aylarda farklı iddiaları da kamuoyunun dikkatine sunmuştu. İmar planları nedeniyle mahkemelik olan projelerin inşaat faaliyetlerinin gece gündüz demeden aralıksız olarak devam ettiğini belirten Türsen, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, "Mavişehir’le ilgili kararı vermesi gereken bölgede yaşayan halk ve yerel yönetimdir. Ancak ne yazık ki, Karşıyaka’da son derece önemli iki alan adeta plan katliamına kurban gitmektedir. TOKİ’nin yok pahasına sattığı kamuya ait alanlar yandaşlara peşkeş çekiliyor. Bu araziler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı plan değişiklikleri ile ticarete açılıyor ve AVM izni veriliyor. Burada AKP’li bazı milletvekilleri, TOKİ ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bir rant oyunu var. Planlarla ilgili açılan onca dava varken, paldır küldür inşaatlar başlıyor, üstüne bir de 24 saat çalışma izni veriliyor. Bunlar ballı projeler. Neden 24 saat çalışma izni veriliyo? Böylece, devam eden davalar sonuçlanana kadar inşaatlar bitecek ve projeler tamamlanacak. Yarın projeler tamamlandığında mahkeme iptal kararı verse ne olaca? İnşaatlar bitmiş olacak. Firmaların hedefi mahkeme sonuçlanmadan bu inşaatları bitirip yetiştirebilmek. Daha sonra yargı kararı öncesinde bu iş oldu bittiye gelecek ve kazanılmış hak haline gelecek" demişti.

KRİZ MAHKEMEYE TAŞINIYOR, ESKİ BAŞKAN DAVA AÇACAK
Diğer yandan gelişmeler sonrasında harekete geçen Mavişehir sakinlerinden CHP'li Nurgül Uçar, konuya dair itirazlarını İzmir Valiliği'ne sunduğunu ve mahkemeye gideceğini duyurdu. Uçar Cengiz İnşaat tarafından sürdürülen rezidans ve konut projesi inşaatına komşu olduğunu belirterek, "Ben insanca yaşama ve uyuma hakkımı istiyorum. Bu projelere neye göre kamu yararı deniyo? İzni veren vali yardımcısına göre m? Gürültüden ve kirlilikten evimizin camını açamıyoruz" diyerek yaşadıklarına isyan etti.


BURASI MUZ CUMHURİYETİ Mİ'
Valiliğe ilettiğim talep reddedildiği takdirde dava açacağının altını çizen Uçar ayrıca, "Ortada bir ikilik var. Valilik ruhsat veriyor, belediye ancak ceza kesebiliyor. Durdurma taleplerini belediyenin inceleyebileceğini ve ruhsat iptaline yetkili olmadıklarını yazılı olarak ilettiler. Burada bir çelişki var. Kurumlar topu birbirine atıyor. Karşıyaka Belediyesi, burada tutanak tutarak gereken işlemleri yapmalıdır. Burası muz cumhuriyeti m? 7 Haziran geçti, artık krallık bitti" dedi.

BELEDİYEYE ÇAĞRI: RUHSATLARI İPTAL EDİN, İNŞAATLARI MÜHÜRLEYİN
Kapatılan Seyrek Belediyesi'nin son başkanı olarak görev yapan Uçar ayrıca, ilçe belediyesini göreve davet ederek, konunun takipçisi olduğunu söyledi ve "Karşıyaka Belediyesi'nden burada yetkisini kullanmasını istiyorum. Ancak esas yetkili valiliktir. Gerekirse valilik aleyhinde dava açacağım. Ben vatandaş olarak uyuma hakkımı kullanmak istiyorum. Burada hasta var, yaşlı var, öğrenciler, çocuklar var... Artık evimizde penceremizi açamıyoruz. AVM inşaatından bana ne... Zabıta gelsin ve burada inşaatı durdursun. O zaman yatırımcının ne yapacağını göreceğiz.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası