TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Yaklaşık bir yıldır koronavirüs salgınıyla mücadele eden Türkiye’de Çin'in koronavirüs aşısı CoronaVac'a acil kullanım onayı verilmesiyle birlikte 14 Ocak tarihinde aşılama çalışmaları başlamıştı. Geçtiğimiz hafta ise ikinci doz aşılamalar başlamıştı.
Henüz aşının 3. Faz çalışmalarının sonuçları beklenirken Sağlık Bakanlığı, aşılamada öncelikli olacak gruplara yönelik bir bildiri yayımlamıştı. Bu bildiriye göre öncelikli grupların içeriği ise şu şekilde ayrıntılanmıştı; Sağlık kurumlarında çalışanlar (kamu, özel, üniversite, vakıf vb. tıp fakültesi, stajyer öğrenciler dahil), tüm (kamu, serbest) eczane çalışanları (eczacı ve kalfalar dahil), yaşlı, engelli, koruma evleri gibi yerlerde kalan ve çalışanlar ve 65 yaş üstü bireyler.
Aşılama çalışmalarının başlamasıyla birlikte sağlık çalışanı sınıfında düzenleme yapıldığı da ortaya çıktı. Sağlık Bakanlığı, aşılama çalışmaları başlamadan önce gönderdiği ek bir yönetmelikle veteriner hekimlerin sağlık çalışanı sınıfından çıkarıldığını duyurdu.
Şu anda öncelikli sınıfta olmayan ve gün içinde birçok vatandaşla muhatap olan veteriner hekimlerin aşılamada hangi sınıfta yer aldığına dair herhangi bir bilgi verilmedi.
Verilen kararı değerlendiren Veteriner Hekimler Derneği İzmir Şube Başkanı Serdar Aktop, kendilerinin kanunlar nezdinde sağlık çalışanı sınıfında kabul edildiğini hatırlatırken bakanlığın kararına tepki gösterdi.
“YILLARDIR BİR ÖTEKİLEŞTİRME VAR”
Aktop, “Biz e-devlete girdiğimizde ‘Aşılamada öncelikli değilsiniz’ ibaresiyle karşılaştık. Biz sağlık çalışanı statüsündeyiz. Bu durumun anlaşılabilirliği yok. Kliniklere her gün onlarca hayvan ve insan girip çıkıyor. Halk sağlığının temeşli olan hekimlerdendir veteriner hekimler. Veteriner hekim olarak ne zaman aşılanacağımız ve ne olacağımız belli değil. Bu yönetmeliğin aşı yetersizliği ile bir ilgisi yok. Yıllardan beri veteriner hekimler üzerinde özlük hakları da dahil olmak üzere devlet tarafından sağlık sınıfı çalışanı olma konusunda ötekileştirme var. Bunun son örneğini de aşılama konusunda yaşadık” dedi.
Kanunen sağlık çalışanı sınıfına dahil olduklarını belirten Aktop, “Bilindiği gibi 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu veteriner hekimleri, sağlık sınıfı saymaktadır. Zaten veteriner hekimlerin sağlık personeli olduğunun asıl dayanağı da 1593 sayılı kanundur. Kanunun 9. maddesi, ‘Sıhhat İçtimai Muavenet Vekaleti üçüncü ve dördüncü maddelerde zikredilen vazifeleri ifa ve müesseseleri idare etmek üzere tabipler, baytarlar, eczacılar, sair sıhhi ve idari memurlar tayin ve istihdam eder’ der. Fakat Sağlık Bakanlığı, ek bir yönetmelikle hekimlerimizi sağlık personeli saymamış, kanunların bize verdiği yetkiyi yönetmelikle elimizden almıştır. Bu yönetmelik yüzünden aşılanmada öncelikli sağlık meslek grubu sayılmamış ve Covid-19 yerli aşı çalışması yapan veteriner hekim virolog hocalarımız gözardı edilerek veteriner klinikleri sağlık kliniği ve veteriner hekimler de sağlık çalışanı kabul edilmemiştir. Bu onur kırıcı davranışı kabul etmiyor ve Sağlık Bakanlığı’nı kınıyoruz. Halbuki Covid-19 pandemi sürecinde halk sağlığını korumak bizim de önceliğimiz oldu. Pandemi var diye evlerimize kapanmadık. Çiftliklerde çiftçilerimizin yanında, sokaktaki sahipsiz hayvanların aşılanmasında ve evdeki pet hayvanlarımızın tedavilerinde durmadan çalıştık” diye konuştu.
“BUNA MUTLAKA İTİRAZIMIZ OLMALI”
Koronavirüsün hayvanlardan insanlara bulaşabildiğini hatırlatan Aktop, riskli çalışma grubunda olduklarının altını çizerek, “İkinci ve öncelikli bir diğer konu ise Covid aşısı yapılmasında öncelikli gruplar, özellikle salgında bilim kurullarında profesör, meslektaşların olması, aşı çalışmalarında veteriner hekim akademisyenlerin olması, virüsün hayvandan insana bulaştığı ve bir halk sağlığı sorunu olduğu düşünülmelidir. Bunlara rağmen aşı uygulamasında öncelikli meslek grubu içinde değilseniz buna mutlaka itirazımız olmalıdır. Bu itiraz Türk Veteriner Hekimler Birliği ve odalar bazında olmalıdır. Eğer sağlık çalışanlarının içindeki emekçilerin de bunlara eczacı kalfaları da dahil, aşı önceliği varsa ki bu mutlaka olmalıdır bizler neden öncelikli sınıfın içinde değiliz? Bunu sorgulamak da bize düşer. Sonuç olarak elbette doktorlarımıza, eczacılarımıza, diş hekimlerimize ve tüm sağlık çalışanlarımıza aşılamada öncelik tanınacaktır. Ama bu veteriner hekimleri kapsamında tutularak olmamalıdır” ifadelerini kullandı.