Ege Postası
Geri

Yargı Büyükşehir'i haklı buldu

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ulaştırma birimlerinde çalışan ESHOT ve İZELMAN personelinin mücadelesi yargıya takıldı. “Eşit işe eşit ücret” ve “Herkesi için adalet” sloganı ile yola çıkan ve çalışan personel arasındaki ücret farklarının kaldırılması için hukuk mücadelesi başlatan 300’ün üstünde ESHOT ve İZELMAN çalışanın açtığı “Muvazza tespit” davasında, mahkeme belediye lehine kararını verdi ve dava reddedildi. Davanın reddedilmesi ile birlikte işlerini kaybetme tehlikesi yaşadıklarını belirten Büyükşehir Belediyesi çalışanları, Yargıtay’a başvurarak temyiz yoluna gideceklerini açıkladı.
Yargı Büyükşehir'i haklı buldu
Haberler / İzmir
21 Aralık 2013 Cumartesi 12:46
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Geçtiğimiz aylarda Genel Müdür Yardımcısı Tufan Eker’in makam odasına silahla girdiği gerekçesi ile işten çıkartılan ESHOT personeli Hüseyin Atakul önderliğinde yargı mücadelesi başlatan ve belediye önünde yaptıkları eylemler ile kamuoyuna seslerini duyurmaya çalışan 300’ü aşkın belediye personeli, açtıkları davada haksız bulundu. Davanın kesin olarak sonuçlanmadığını belirten çalışanlar, şimdi de temyiz yoluna gitmeye hazırlanıyor.

“EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET” DİYEREK YOLA ÇIKTILAR AMA…

İşveren konumundaki İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ve Başkan Aziz Kocaoğlu’na tepkisini dile getiren ESHOT ve İZELMAN personeli, uzun süren hukuk mücadelesinden belediye lehine karar çıkması ile birlikte hüsrana uğradı. ESHOT ve İZELMAN bünyesinde çalışan 3 bin 400 personelin aynı işi yaptığını fakat farklı birimlerde çalışan otobüs şoförleri arasında yaklaşık yüzde 50’ye varan maaş farkı ve yüzde 80 oranında da sosyal hak farkı bulunduğu gerekçesi ile muvazza tespit davası açmışlardı. Belediyenin kendi eli ile taşeron kurduğunu ileri süren 300’ü aşkın şoförün hukuk mücadelesi, İzmir 10’uncu İş Mahkemesi’nden gelen karar sonrasında karar bağlandı.



MAHKEME, PERSONELİN TELEPLERİNİ REDDETTİ

Personelin ücret eşitliği verilmesi ve maaş farklarının ortadan kaldırılması için ESHOT, İZELMAN ve İzmir Büyükşehir Belediyesi aleyhine açtıkları davada son sözünü söyleyen 10’uncu İş Mahkemesi, davanın reddedilmesine karar verdi. Bilirkişi raporlarını inceleyen mahkeme, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin itirazlarını da kabul ederken, ulaşım birimlerinde hizmet veren personelin taleplerini reddetti. Karar sonrasında temyiz yolunu da açık bırakan mahkeme, verdiği karar uyarınca davacı personelin 8 gün içerisinde Yargıtay’a gidebileceğini açıkladı.

BİLİRKİŞİ RAPORU BİZİ HAKLI BULDU

300’ü aşkın personelin belediye lehine olduğunu ve rakamın yükseldiğini belirten eski ESHOT personeli Hüseyin Atakul, kararın kesin olmadığını da belirterek, “Karar bize göre kesin değil ve dava bizim lehimize ilerliyor. 189 kişinin dosyası ulaştı fakat toplamda 300’ün üzerinde arkadaşımız davacı. Yargıtay’a temyize gideceğiz. Ayrıca belediye için HSYK’ya suç duyurusunda bulunacağız. Gelen bilirkişi raporlarında bizim haklı olduğumu açıkça ortada ve ücret farklarının ortadan kaldırılması öngörülüyor. İşçi alımları ESHOT tarafından yapılıyor. Elimizde yazışmalar, deliller ve şahitler var. ESHOT’Un personeli ve İZELMAN’ın personeli aynı işi yapıyor ama farklı ücret alıyor. Gelen bilirkişi raporuna rağmen, mahkeme davayı reddetti. Belediye, mahkeme üzerinde siyasi baskı kurdu” şeklinde açıklamada bulundu.

CHP GENEL MERKEZİ’NE DE ŞİKAYET ETTİLER

Davacı çalışanları temsilen konuşan Atakul, durumu CHP Genel Merkezi’ne ilettiklerini belirterek, “Başkan Aziz Kocaoğlu’nun talimatı doğrultusunda davacılardan 28 kişi işinden çıkartıldı. Ancak konuyu CHP Genel Merkezi’ne şikayet ettik ve onlardan gelen baskı sonrasında Başkan kararından vazgeçmek zorunda kaldı. Şimdi bu arkadaşların durumu beklemede. Söz konusu çalışanların listesi elimizde mevcut” dedi. Hüseyin Atakul, çalışanların işten çıkartılma riski ile karşı karşıya kaldıklarını da söyleyerek, “Belediye yönetimi davacı olan arkadaşları işten çıkartabilir. Ama şu an bunu göze alamazlar. Seçimler yaklaşıyor. Seçimden sonra personelin tazminatlarını ödeyerek yavaş yavaş işten çıkartacaklardır. Bu süreçte kimseyi, işten çıkartmayı göze alabileceklerini sanmıyorum” diye konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası