Ege Postası
Geri

Yargıdan personeli şok eden karar

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZELMAN şirketinde çalışan personelin ESHOT Genel Müdürlüğü’nde çalışan belediye işçileriyle aynı işi yaptıklarını savunarak eşit işe eşit ücret talebi ile sürdürdükleri yargı mücadelesinde yerel mahkeme son sözünü söyledi. Gerekçeli kararını açıklayan İzmir 10’uncu İş Mahkemesi, asıl davanın reddine karar verirken, Yargıtay yolunu ise açık bıraktı. Dava açan personellerden olan eski İZELMAN çalışanı Hüseyin Atakul ise temyize gideceğini ve muvazaa tespit davası için mücadelesinin süreciğini duyurdu.
Yargıdan personeli şok eden karar
Haberler / Ekonomi
24 Ocak 2014 Cuma 12:20
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- “Eşit işe eşit ücret” ve “Sosyal adalet istiyoruz” diyerek yola çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi personelinin, yaklaşık bir senedir yürüttüğü hukuk mücadelesinde yerel mahkeme kesin kararını açıkladı. ESHOT ve İZELMAN bünyesinde çalışan 3 bin 400 personelin aynı işi yaptığını fakat farlı maaş ve sosyal haklar ile çalıştırıldığını savunan eski İZELMAN personeli Hüseyin Atakul’un açtığı muvazaa tespit davası mahkeme tarafından ret kararı ile sonuçlandı.

MAHKEME DAVANIN REDDİNE KARAR VERDİ

İzmir 10’uncu İş Mahkemesi’nin açıkladığı 2013/143 sayılı gerekçeli karara göre, İzmir Büyükşehir Belediyesi aleyhine muvazaa tespit davası açan eski ESHOT şoförü Hüseyin Atakul’un geriye dönük maaş farkları ve sosyal hak ücretlerine dair talebi reddedilirken, karara itiraz yolu ise açık bırakıldı. Benzer gerekçeyle mahkemeye giden 300’e yakın İZELMAN personelinin sonuç beklediği bu karar sonrasında, davacı Atakul’un geriye dönük alacak taleplerini değerlendiren mahkeme, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni haklı buldu. Belediyeye bağlı İZELMAN A.Ş.’de çalışan ve ESHOT Genel Müdürlüğü’nün çatısı altında toplu ulaşım hizmetlerinde görev yapan işçilerin de kadrolu belediye personeli ile aynı işi yaptığı ve aynı ücretleri alması gerektiğini savunan personel, konuyu mahkemeye taşımıştı.

TEMYİZ İÇİN YARGITAY’A GİTTİ

ESHOT Genel Müdürlüğü’nün norm kadrosunda çalışan 304 kadrolu işçiyle İZELMAN’da istihdam edilen sözleşmeli personelin aynı işi yaptığını ve aynı ücreti alması gerektiğini savunarak belediye aleyhine dava açan eski personel Atakul, bu karar sonrasında temyiz için Yargıtay’a gittiğini açıklarken, 30 bin TL’yi aşan hak kaybı için de hukuk mücadelesini sürdüreceğini belirtti. Atakul ayrıca, benzer taleplerle yargıya başvuran birçok çalışanın da bulunduğunu belirterek, belediyenin farklı birimlerinde çalışan ve aynı işi yerine getiren personelin de kendisiyle birlikte hareket ettiğini duyurdu.

NORM KADRO SINIRLAMASI KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLDİ

Mahkeme açıkladığı kararda, 2007 yılında yayınlanan “Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm, Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelik” gereği personelin 2007 yılından önce işe başladığını ve dava kapsamında emsal işçi olamayacağına karar vererek, davacı personelin talebini reddederken, ESHOT Genel Müdürlüğü ile belediyeye bağlı firma olan İZELMAN A.Ş. çalışanlarının kanun gereği aynı haklara sahip olamayacağına da karar verdi. Mahkemenin bu kararı uyarınca, 2007 yılında yayınlanan söz konusu norm kadro sınırlaması gereği hizmet alım ihalesi yolu ile belediyeye bağlı firmalarda sözleşmeli personel olarak istihdam edilen işçilerin alacaklarının tespitinin mümkün olmadığına kanaat getirilerek, davada konu olan talepler reddedildi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası