Ege Postası
Geri

Yarımada'da RES krizi tam gaz!

İzmir'in doğal güzellikleriyle ünlü Karaburun Yarımadası ve Urla bölgesinde hızla artan RES yatırımları halkla çevrecileri isyan ettirirken, bu sefer de art arda gelen itirazlar ve aksayan bürokratik süreç nedeniyle santral projeleri aksayan yatırımcı kuruluşlar da devlete dert yandı. Halktan sonra şirketlerde isyan etti
Yarımada'da RES krizi tam gaz!
Haberler / İzmir
5 Eylül 2016 Pazartesi 11:12
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Her projede ve her ÇED toplantısında yaşanan RES krizi dinmek bilmiyor. İzmir'de özellikle yer seçimleri, ÇED izinleri ve kamulaştırma kararları nedeniyle sıkça tartışma konusu haline gelen RES (Rüzgar Enerji Santrali) projelerinde yaşanan krizler şimdi de yatırımcıyı isyan ettirdi.

ERDOĞAN'A MEKTUP YAZDILAR!

Son dönemde özellikle İzmir'de Karaburun Yarımadası başta olmak üzere, Çeşme, Urla ve Seferihisar  gibi yazlık beldelerdeki RES projeleriyle dikkat çeken dev firmalar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hitaben bir mektup hazırladı. Hali hazırda yapımına başlanan ya da işletmede olan enerji santrallerindeki kapasite artış taleplerine olumsuz yanıt alan ya da halktan, çevre örgütlerinden gelen itirazlar nedeniyle bürokratik gecikmelerle karşılaşan yatırımcı kuruluşlar sitemlerini hazırladıkları ortak metinle dile getirmeyi tercih etti.

ENERJİ BAKANLIĞI'NIN KAPISINI ÇALACAKLAR

Aralarında İzmir'deki yatırımlarıyla dikkat çeken Çalık Holding, Ağaloğlu Enerji, Fiba Holding, Borusan, Polat, Gama ve Enerjisa, Güriş, Bereket Enerji, Doğan, Demirel, Bilgin Elektrik gibi dev kuruluşlar kapasite artışına gitmek için TEİAŞ ve Enerji Bakanlığı'na çeşitli seferler resmi başvurularda bulundu. Ancak, bürokrasi kanalıyla yatırım taleplerine olumsuz yanıt alan firmalar  zarar ettikleri ve yatırımlarının geciktiği gibi gerekçelerle bir şikayet mektubu kaleme aldı. Önlerindeki engellerin kaldırılmasını isteyen firmalar, sadece 2013-2014 yıllarındaki yatırımlar sayesinde 5 yıllık süreçte 1 milyar dolarlık doğalgaz tasarrufu sağlayacaklarına işaret ettikleri söz konusu mektupta çareyi aradılar.

YATIRIMCI ENGELLERİN KALKMASINI İSTİYOR

Ancak, 15 Temmuz tarihinde yaşanan darbe girişimiyle ardından kamu kurumları ve devlette başlayan FETÖ operasyonlarının getirdiği gergin süreç nedeniyle taleplerini askıya alma kararı alan enerji devleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hitaben hazırladıkları bu mektubu göndermekten vazgeçti. Kamuda yaşanan tasfiye sürecinin sona ermesini bekleyen yatırımcıların, önümüzdeki haftalarda taleplerini dile getirmek adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile bir görüşme yapmaya hazırlandıkları öğrenildi.

RES'LERE "15 TEMMUZ" DARBESİ

Darbe girişiminin ardından yaşanan süreçle birlikte yeni enerji yatırımları için gelen ÇED başvuruları ve kapasite artış taleplerinin de devletteki operasyonlar nedeniyle beklemede kaldığı dikkat çekerken, özellikle santrallerden olumsuz etkilenen yöre halkı ve çevre örgütleri rahat bir nefes almıştı. Önümüzdeki aylardan itibaren özellikle Yarımada bölgesinde hareketliliğin artması, yeni tesis inşaatlarının ÇED izinleriyle birlikte start alması bekleniyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası