ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ülke genelinde azalan tarım arazilerine dikkat çekmek için yayınladığı kamu spotu ve “Tarım arazilerini amacı dışında kullanılmasına izin vermeyelim” şeklindeki sloganına rağmen, İzmir’in saklı cenneti ve organik tarımla adı geçen Yarımada’da bölgenin en değerli tarım arazilerine yeni bir rüzgar enerji santrali kurulması için ikinci onay da Ankara’dan geldi.
İMAR PLANLARI BAKANLIKTAN İzmir Valiliği’nden ÇED onayı verdiği projeyle ilgili olarak gerekli planlama çalışmalarını tamamlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ilçe belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni by-pass ederek, binlik ve beş binlik imar planlarını askıya çıkardı. Karaburun Sarpıncık bölgesinde yer alanda büyük kısmı hazineye ait 30 hektarlık alan bakanlık tarafından rüzgar enerji santrali kullanımına açıldı.
ÇALIK’IN RES İNADI YARIMADA’YI İSYAN ETTİRDİ Çalık Holding tarafından Yarımada’da hayata geçirilecek tartışmalı yatırım için bölgedeki tarım arazileri, çayır ve mera alanları kullanılacak. İzmir Valiliği tarafından nihai ÇED onayı alan Sarpıncık RES projesi dahilinde Haseki-Sarpıncık-Kızıldağ Mevkii’nde yaklaşık 107 milyon TL’lik yatırımla dev rüzgar türbinleri dikilecek. EPDK’dan 49 yıllık üretim lisansı alan proje dahilinde kurulacak 14 rüzgar türbini ile 32 MW gücünde enerji üretimi yapılacak.
ACELE KAMULAŞTIRMA, ÇED ONAYI, RES’E ÖZEL İMAR PLANI, 49 YILLIK LİSANS Projenin hayata geçeceği bölgede vatandaşlara ait kiralık zeytin arazileri olduğu ve sözleşmelerin iptali için İzmir Defterdarlığı’nda işlemlerin sürdüğü öğrenilirken, proje için hazırlanan ÇED raporlarına resmi kurumların büyük bölümü gereken onayı vermişti. Diğer yandan, geçtiğimiz aylarda projeyle ilgili olarak düzenlenen halkın katılım toplantısında bölgedeki vatandaşların protestoda bulunarak katılmamasına rağmen şirket yetkililerinin toplantı yapılmıştır şeklinde rapor hazırlayarak imza altına alması da büyük bir krize yol açmıştı.
ŞİRKET TÜM PROTESTOLARA RAĞMEN OLUMLU TUTANAK HAZIRLAMIŞTI Karaburun’a özgü sayısız ürün veren arazilerin yer aldığı Yarımada’daki Sarpıncı ve Haseki Köyleri yakınındaki bölgede bir bölümü kamulaştırma yapılarak yatırıma açılan alanla ilgili Karaburun Belediyesi ise olumsuz görüş sundu. Raporda sayılı tarım arazilerinin ortadan kaldırıldığı, çevreye olumsuz etki getireceği, çevrede benzer tesislerin yer aldığı gibi gerekçelerle karşı çıkan Karaburun Belediyesi, kurulacak tesise ÇED onayı verilmemesi için talepte bulunmuştu.
KARABURUN BELEDİYESİ VATANDAŞLARDAN YANA TAVIR KOYDU Daha önceden bölgenin Özel Çevre Koruma Alanı (ÖÇKA) ilan edilmesi için Ankara’ya sayısız talepte bulunan Karaburun Kent Konseyi de projeyi veto ederken, yöredeki halk da enerji yatırımları için arazilerin feda edilmemesini istedi.
HALK PROJEYE KARŞI DAVA AÇIYOR Öte yandan, geçtiğimiz günlerde süreçle ilgili bir açıklama yapan Karaburun Kent Konseyi, son gelişmeler ve gelen onaya tepki göstermiş, dava sinyali vermişti. Bahar aylarında düzenlenen halkın katılım toplantısı sürecinde firma yetkilileri ile karşı karşıya gelen yöredeki vatandaşlarla birlikte dava açacaklarını belirten Kent Konseyi yönetimi, “Yaşam alanlarımızı kısıtlayan projeye karşı hakkımızı yargıda arayacağız” şeklinde duyuruda bulunmuştu.