Bu yıl 11. kez düzenlenen İleri Yaş Sempozyumu İzmir'de başladı. Sağlıklı yaş almanın sırlarını paylaşan 77 yaşındaki ünlü kantocu Nurhan Damcıoğlu, "İnsan kendini ne kadar çok severse, o kadar çok moral bulur" dedi.
İzmir 2. Uluslararası ve 11. Ulusal İleri Yaş Sempozyumu “Sosyal Dışlanma ve Yaşlılık” konusu ile Tarihi Havagazı Fabrikası’nda başladı. İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Ege Geriatri Derneği işbirliği ile düzenlenen ve başkanlığını Prof. Dr. Aliye Mandıracıoğlu’nun üstlendiği sempozyumun açılışına İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, Ege Geriatri Derneği Başkanı Doç. Dr. Sevnaz Şahin, Ege Geriatri Derneği Onursal Başkanı ve İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Fehmi Akçiçek ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İzmir İl Müdürü Nesim Tanğlay da katıldı.
DAMCIOĞLU'NDAN TÜYOLAR
Sempozyumun "sürpriz konuğu" ise ünlü kantocu Nurhan Damcıoğlu oldu. Sağlıklı yaş almanın sırlarını anlatan 77 yaşındaki sanatçı, “İnsanın her döneminde ama özellikle ileri yaş döneminde olmazsa olmaz şeyi, kendini sevmesidir. Bir insan aynaya baktığı zaman 'ben çok güzelim, ben çok önemliyim' diyebilmeli. İnsan kendini ne kadar çok severse, o kadar çok moral bulur. Moral ne kadar yüksek olursa, insan o kadar huzurlu ve o kadar iyi olur ” diye konuştu. Damcıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ben ileri yaş dönemimi İzmir Karşıyaka’da geçiriyorum. Ankara’da doğup büyüdüm ama hayatımın bu bölümünü İzmir’de geçiriyorum. Bana 'böyle genç nasıl kalıyorsunuz' diye soruyorlar; onlara 'hep dans ediyorum' diyorum. Yaşımı soruyorlar 'ben çılgın bir kadınım, yaşım yok' diyorum. İzmir’de sahil kenarları çok güzel; arkadaşlarımla çıkıp yürüyüş yapıyorum. Belediye'yi bu açıdan kutluyorum; sahil düzenlemeleri harika. Yaş alan insanlar için yaptıkları çalışmalar da gerçekten çok güzel.”
Nurhan Damcıoğlu, soru aralarında bulduğu ilk fırsatta eline mikrofonu alarak “Yangın Var” ve “Ben Kalender Meşrebim” gibi unutulmaz eserlerini de seslendirip dans etti.
"10 YAŞINDA KANSER OLUYORLAR"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan ise dünya nüfusunun yaşlandığına dikkat çekti. Son 50 yılın en büyük sorunlarından birinin çevre ve gıda sorunu olduğunu vurgulayan Aydoğan, "Her şey kirli. Kirlenmez gibi görünen okyanuslar da kirlendi. Atıklar arttı ve hepsi zararlı atıklar. Artan bir yaşlı nüfusu. Bu böyle giderse biraz ileride yaşlı olmama sorunu olacak. Yaşlı bulamayacağız. 10 yaşındaki çocuklar kanser oluyor. Yaşlı bulma sorunu olacak, çünkü insanlar yaşayamayacak" dedi.
Eskiden çocukların bir şey öğrenmek istediklerinde yaşlı insanlara sorduğunu söyleyen Sırrı Aydoğan, gençlerin şimdi ise 'Google dedesi' olduğunu belirtti. Bir şey olduğunda internet arama motoru olan Google'da arama yaptıkları ve aldıkları bilgiyi doğru kabul ettiklerini dile getiren Aydoğan, "Yaşlıların insanlara doğruyu öğrettiği olaylar eskidi. Şu unutulmamalı, içinde insan sevgisi yoksa onun bir değeri olmaz. Bir dedenin elini öptüğünüz gibi Google'ı okşayamazsınız" dedi.
Aydoğan, Türkiye nüfusunun giderek yaşlandığına dikkat çekti. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaşlılar için birçok merkezi ve çalışması olduğunu kaydeden Aydoğan, “Yaşlılarımızla barışacağız, onları sosyal hayatın içine sokacağız. Fiziksel yardım bir yere kadar.. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bizim ‘Yaşlı-genç elele’ programımız var. Huzur evlerimiz, sosyal yaşam kampüsümüz var. Harika şeyler var Buca Sosyal Yaşam Kampüsü'nde.. Muazzam bir kampus. Ayrıca Alzheimer hastaları topluma kazandırmak için bir merkezimiz var ve İ zmir bu konuda çok büyük yol aldı. Bizim hedefimiz yaşlıları sosyal hayatın içine sokmak ve onlarla daha çok iletişim kurmayı sağlamak” dedi.
ÜRETKEN BİR YAŞAM
İzmir Tabib Odası Başkanı Prof. Dr. Fehmi Akçiçek ise konuşmasında, bir insanın yaşlanmasını hayat tarzı ve kendi sosyal çevresinin belirlediğini söyleyerek "Yaşam kalitesi yüksek yaşlıların kendilerini tam olarak ifade edebilmeleri için haysiyetli ve üretken bir yaşam sürmeleri gerekiyor” dedi. Prof. Dr. Akçiçek konuşmasında, kendilerine her zaman desteğini sürdüren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu'na da teşekkürlerini iletti.
Sempozyumun açılışında, Türkiye Görme Özürlüler kitaplığının Kurucusu Tülay Yazgan ile Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Geriatri Ünitesi'nin yaşamını yitiren kurucu başkanı Dr. Servet Arıoğul adına kızı İpek Arıoğul'a birer şükran plaketi de sunuldu.
İki günlük sempozyumda, “Şehrimizdeki Projeler” “Başarılı Yaşlanma”, “Yaşlının Dışlanması ve Medya”, “Göç, Yerinden Edilme ve Yaşlılık”, “Mekansız Yaşlılar”, “Yaşlıların Sosyal Entegrasyonu”, “Yaşlı Dostu Toplum” ve “STK’ların Yaşlının Sosyal Dışlanmasının Önlenmesinde Rolü” başlıkları altında paneller gerçekleştirilecek.