Yavuz Baydar’ın işten çıkarılmasının ardından AB’den ‘endişe’ açıklaması
Avrupa Birliği, Sabah gazetesi ombudsmanı Yavuz Baydar’ın işten çıkarılmasının ardından ‘endişeli’ olduğunu açıkladı. Baydar’ın ismi verilmeden yapılan açıklamada son zamanlarda işlerinden kovulan gazetecilere işaret edilerek,...
Avrupa Birliği, Sabah gazetesi ombudsmanı Yavuz Baydar’ın işten çıkarılmasının ardından ‘endişeli’ olduğunu açıkladı. Baydar’ın ismi verilmeden yapılan açıklamada son zamanlarda işlerinden kovulan gazetecilere işaret edilerek, basın hürriyetinin durumu konusundaki kaygılara yer verildi.
Genişleme Komiseri Stefan Füle’nin sözcüsü Peter Stano, editoryal bağımsızlığının, medya sahipliği şeffaflığının ve basının siyasi müdahalelerden korunmasının demokrasinin en temel unsurlarından olduğunu açıkladı. Stano, "Bu çerçevede Komisyon son zamanlarda kovulmalar ve davalar dahil bazı gazetecilere karşı alınan tavırdan endişesini ifade eder." dedi.
Baydar, Haziran ayı sonunda AB Komisyonu tarafından Brüksel’de, ‘Kendini İfade Et’ konferansında konuşmuş; hükümeti, hükümet ile iş dünyasının samimi ilişkilerini ve siyasi aktivizmle gazeteciliği birbirine karıştıran meslektaşlarını eleştirmişti. Bu konuşmanın ardından Baydar’ın Sabah’taki yazıları sansürlenmişti. Baydar önceki gün de kovulmuştu.
Taraf gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan geçen hafta Başbakan Erdoğan'a hakaretten para cezasına çarptırılmış, Hasan Cemal de Mart ayında Milliyet’le yollarını ayırmıştı.
İfade ve basın hürriyeti son yıllarda AB’nin en çok eleştirdiği konuların başında geliyor. AB Komisyonu’nun geçtiğimiz Ekim ayında yayınlanan yıllık ilerleme raporunda da basın ve ifade hürriyetine geniş yer ayrılmıştı. Rapor, "Üst düzey sivil ve askeri yetkililer basına karşı alenen tavır almış ve davalar açmıştır. Hükümeti açıktan eleştiren bazı gazeteciler kovulmuşlardır. Bunlarla beraber, menfaatleri haber ve fikirlerin serbest dolaşımının ötesine geçen holdinglerin basın sektöründeki yoğun yatırımları oto-sansürü sıradan bir olay haline getirerek soğuk duş etkisi yapmış ve ifade hürriyetini kısıtlamıştır." ifadelerine yer vermişti.