Dünyanın en prestijli yemek kitapları ödülü ‘Gourmand Cookbook Avards’da ‘Bursa Mutfağı’ adlı kitabıyla ‘Best Local Cuisine Book 2009’ ödülünü kazanan Ömür Akkor’a Bursa Orhangazi Üniversitesi (BOU) tarafından Kültürel Miras Danışmanlığı unvanı verildi. Ömür Akkor, ‘1236 Selçuklu Mutfağı-Dergahtan Saraya Bir Aşk Hikayesi’ adlı Selçuklu mutfağı kitabı ile Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen ‘Gourmand Cookbok Awards-2012’ yarışmasında birinci seçildi.
Unvan verilmesi törenine Bursa Orhangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep İleri ve BOU Genel Sekreteri Ramazan Yılmaz katıldı. Rektör Prof. Dr. İleri, üniversite olarak Ömür Akkor’a Kültürel Miras Danışmanı unvanı verdiklerini belirterek, “Ömür Akkor, Bursa için önemli bir değer. Ürettiği kültürel miras ve bunun içinde yemekler önemli bir kültürel miras. Diğer konularda da Bursa’ya önemli katma değer katan bir arkadaşımız. Ardından da bu kültürel miras adına yeni önemli kitaplarda geleceğini öğrendik. Bizim üniversitemizle de beraber bundan sonra kültürel miraslar konusunda yemekler ve tarihi konulara kadar Ömür Akkor’dan bizde danışmanlık hizmeti alacağız.” dedi.
YEMEĞİN TADINDAN ÇOK ANISI ÖNEMLİ
Yemeklerin seyyahı ödüllü şef Ömür Akkor ise Türk mutfak kültürünün geçmişte kalan ve unutulmaya yüz tutmuş yemeklerini kitaplaştırmaya özen gösterdiğini dile getirdi. Akkor, “Son olarak Selçuklular kitabı ile de dünyanın en iyi mutfak tarihi ödülünü aldım. Yeni çalışmalar devam ediyor. Orhangazi Üniversitesi de bizi bu konuda destekledi. Onlara danışman gibi görünsem de aslında onlar beni destekleyip başarıdan başarıya itecektir. Ayrıca bu belge aynı zamanda bakarsınız Bursa Orhangazi Üniversitesi Gastronomi Bölümü'nün de ilk adımı olur.” şeklinde konuştu.
Yaklaşık 13 yıldır Türkiye’de seyahat ettiğini belirten Akkor, “Son alarak bu hafta Bitlis ve Van’ı da ziyaret ederek 74. ili de gezdim. Gezdiğim bütün illerde eskiye dair mutfak kayıtları tutuyorum. Aslında bir nevi yemek seyyahlığı yapıyorum. Yakında bu tür bir seyahatname kitabımda çıkacak. Tek şartım yemeklerin şu anda yapılmıyor olması.” dedi.
Kendisi için yemeğin tadından çok geçmiş ve anısının önemli olduğunu belirten ödüllü şef Akkor, sözlerini şöyle tamamladı: “Türk kültürü için yemek aslında çok önemli, ama biz artık bizi istila eden fast food zincirinden sonra ‘karnını doyur ve git’ haline geldi. Buna bir dur deyip aslında bunun bir kültür olduğunu göstermek ve anlatmak için eskiye ait ne varsa derleyip yazıyorum. 5. kitabım çıktı, yenilerini hazırlıyorum.”
Konuşmaların ardından Bursa Orhangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep İleri, ödüllü şef Ömür Akkor’a ‘Kültürel Miras Danışmanı’ unvan beratını takdim etti. Yaklaşık 4 bin yıllık yemekleri günümüz Türk mutfağına kazandıran Ömür Akkor, son dört sezondur Türkiye şampiyonları ve dünya kupası hazırlık yarışmalarında da profesyonel yamaç paraşütü pilotu olarak uçuyor.